TVÅ CIRCE GÄSTSPELAR I ANTIKRUNDAN – REFANUT OCH BRITT-MARIE TILLBAKA I RACET

Årets upplaga av ÅFOR Classic går som vanligt från Stockholm till Visby och åter till Sandhamn. Racet innehåller två spännande nytillskott, holländska respektive finländska Sparkman & Stephens-ritade Circe. Holländska Circe byggdes på Neglingevarvet 1950, påminner mycket om Refanut och sågs senast i Sverige 1955. Finländska Circe som vi tidigare skrivit om byggdes 1966-67 hos Wilenius i Borgå och är ÅFOR Classics minsta båt med 36 fot.

Circe från Holland blev förra året tia i Medelhavets Panerai Classic Yacht Challenge vintageklass, ett verkligt getingbo med många proffsbesättningar.

Blir det friska vindar så kan båda överraska det gamla gänget i ”Antikrundan” som nu åter är så gott som fulltaligt (Vagabonde och Regina saknas). SK95 Britt-Marie och Refanut ställer åter upp i klassen. Refanut seglade förra året långa banan doublehanded och året dessförinnan var båten med i Fastnet. Britt-Maries ägarkvartett seglade förra året Fastnet i en annan båt.

Britt-Maries återkomst är särskilt kul eftersom hon kommer att möta förra årets tvåa systerbåten Marga, som det bara gick 13 minuter för långsamt för från att ha besegrat vinnaren Ballad. Men det är numera stor skillnad mellan båtarna så de är inte jämförbara eftersom Britt-Marie har delat lateralplan och större segelyta. Britt-Marie är inte ens i närheten av att kunna mätas in som SK95, därför brukar Britt-Marie understundom anmälas som båttyp ”SK95 Sport”. Skepparen Fredrik Backman siktar därför som i tidigare i ÅFOR Classic på att bli först i Sandhamn (seglad tid) och det har Britt-Marie lyckats med två gånger tidigare. Blir det lättvind kommer hon att klara det, tror i vart till Henrik Widstrand på Marga.

-Refanut är snabbare än Marga på kryssbogar på 7 m/s och mer och holländska Circe kan komma att gå mycket bra om det blåser ordentligt, tror Henrik.

Britt-Marie är med sina 350 kvm med spinnaker ett fartvidunder, men i år har man fått än högre SRS-tal vilket inte ökar vinstchanserna för Britt-Marie säger Fredrik Backman. Britt-Marie har som bäst tagit en andraplats i racet. Då var vinnaren SK95 Kerma, som inte ställt upp i ÅFOR sedan hon förargligt nog sjönk i samband med sjösättningen för några år sedan.

Vad gäller förändringar på Britt-Marie så har de skett mer på inredningssidan. Ny garderob och toa med Britt-Maries gamla originaldörrar från 1921. Ny akterlucka.

-Kanske, kanske hinner vi få till en ny genua till ÅFOR men det återstår att se, berättar Fredrik Backman.

Familjen Saléns stora havskryssare Ballad har vunnit de fyra senaste ÅFOR Classic. I kommande nummer av Search Magazine finns en intervju med Patrik Salén om varför Ballad gått så bra trots att hon är racets tyngsta båt.

Dessförinnan vann Havskryssaren Anitra (2013) och Kerma (2012 och 2010), Marie Krafft med sin tjejbesåttning på Volonté (2011) och ÅFOR Classics minsta båt någonsin (LÖA 8,2m) Trio med Lars Nordstrand vid rodret (2009). Refanut med Fredrik Wallenberg vann 2008, bröderna Henricsson med Carela (2007) och Hans Drakenberg (2006) samma år som Visbypokalen åter började utdelas. En anmärkningsvärd tvåa och trea bland alla stora båtar har varit den lilla finländska havskryssaren Friendship II, med Hilding Mattsson vid rodret.

TEXT OLLE APPELBERG

Top