Västervik

UPPTÄCK SVERIGE - VÄSTERVIK

VÄSTERVIK HAR ALLT EN SOMMARSTAD KAN ÖNSKA

För seglaren har Västervik en stor fördel jämfört med många andra orter efter Ostkusten som ofta ligger längst in i vikarna. Samtidigt som där finns allt man kan behöva och hamnen är skyddad, så ligger staden i havsbandet. Det är bara några få distans till öppet hav och härlig seglarvind.

Vill du se fler bilder? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket! Artikeln publicerades i Search Magazine #1 2017.

Den som vill fortsätta söderut från Västervik kan också välja att gå i en vacker, skyddad led genom Misterhults skärgård, en av kustens mest finfördelade och täta arkipelager. Mellan Västervik och Oskarshamn finns flera små gästhamnar som är riktiga idyller, Blankaholm med restaurang och lilla Klintemåla med sommarbutik. Vattnen är annars idealiska för kajak, men med en trailad centerbordsbåt kan för seglaren nya öar, sund och vikar öppnas upp. Det enda som begränsar upptäckarglädjen är de ganska vidsträckta Innanför Karlskronaskärgårdens yttre band av stora fågelskyddsområdena. AÄven djupgående båtar kan hitta små öar öppnar sig vidsträckta fjärdar med många fina smala passager till dolda laguner som den vid AÄlö by, en tilläggningsplatser.

Norr om Västervik är det mer öppet med fjärdar och stora öar. Öarna kan med rätt vägval ge visst skydd för delar av sträckan om det skulle skvalpa för mycket ute vid Storkläppen, Sladö Ask och Finnkarten.

Foto Phia Bergdahl

Den som är på väg norrifrån mot Västervik och vill ha en skyddad väg kan gå in förbi Loftahammar och sedan följa en smal led norr om Björkö. Men där den tar slut öppnar sig den vidsträckta viken Gudingen. Där är oftast lugnet till ända eftersom viken inte har mycket skydd att bjuda på, men oftast är det åtminstone mindre sjö. Det går att hitta fina och än mer skyddade passager vid Smågö, Malmöarna och Hasselö. Långseglaren som inte är bekant med vattnen kanske tvekar, men med GPS så går det fint att hitta vägen på de ställen där det är tätt mellan grunden.

SKÄRGÅRD MED SVERIGES VACKRASTE Ö

I den här skärgården finns också den ö författaren till Sveriges Öar Anders Källgard utnämnde till Sveriges vackraste, Björkö. Längre söderut siktas Spårö Båk som blivit lite av en symbol för Västervik och som Evert Taube i boken På Kryss med Ellinor menade var ”bland sjömärken ett av de vackraste jag sett”.

Spårö båk. Foto Västervik Framåt

Spårö båk “var bland sjömärken ett av de vackraste jag sett”, skrev Evert Taube i boken På Kryss med Ellinor.

Västervik har en av kustens största gästhamnar på Gränsö snett emot Slottsholmen, där den berömda visfestivalen hålls varje sommar. De som angör Västervik till sommaren kommer att finna helt nya byggnader på holmen. ABBAs Björn Ulvaeus investerar i sin hemstad med ett komplex som innehåller bostadsrätter, restaurang och konferenscentrum, marina och ett flytande hotell. Själva holmen kommer också att förändras med nya bryggor, soldäck och strandpromenader.

På vägen in till centrum passeras Gränsö Slott som är ett trevligt och lyxigt hotell med fyra stjärnor, restaurant, spa samt liten gästhamn.

STOR OCH STOLT SEGLINGSTRADITION

Mellan Slottsholmen och grannen Strömholmen finns en svängbro vid en passage till Gamlebyviken, som sträcker sig flera mil upp i landet. Gamleby var en gång ett hjärta i svensk segling med familjen Holms berömda yachtvarv. Tore Holm är en av våra främsta seglare genom tiderna. Han konstruerade många fantastiska båtar och deltog i fem olympiska spel under perioden 1920-1948. Tore vann två guld- och tre bronsmedaljer. Varvsbyggnader och bryggorna finns kvar men tyvärr i förfall. Söker man klassiska båtar så finns det en samling fina gamla motorbåtar i Västerviks Fiskehamn norr om bron över Gamlebyviken.

Men seglingen lever i stan. Westerviks Segelsällskap har gästhamn på Solbergsudde helt nära Lysingsbadet och klubbholmen Skansholmen i inloppet till stan. WSS arrangerar en av ostkustens trevligaste regattor, Byxelkroken, som för många är sista kappseglingen för säsongen eftersom den går sent i september. Starten går vid Skansholmen och målet är Byxelkrok på Öland, där båtarna övernattar. Nästa dag kappseglar båtarna tillbaka till Västervik.

Foto Olle Appelberg

Westerviks Segelsällskap Wikingarna, WSSW, är en annan anrik klubb med gästhamn Notholmen helt nära stan. Loftahammars Båtsällskap längre norrut är mycket aktivt året runt med ungdomsverksamhet, seglarskolor, kappseglingar och även isjaktsegling.

Den som väljer att inte gå in till Västervik har en gästhamn och skärgårdskrog med underbar utsikt på Idö strax söder om inloppet till Västervik. Det finns ju inte precis gott om krogar efter kusten, så den som tröttnat på att laga egen mat har en möjlighet att både ha och äta kakan, d v s slippa diska, bli serverad varmrökt Idölax, smörstekt aborre eller andra delikatesser och ändå vara kvar i skärgården!

Foto Olle Appelberg

Västervik har allt en sommarstad kan önska, kanske med en ”för-mycket-varning” för samlingen av slätstrukna sommarkrogar i bästa läge mot Fiskehamnen.

Sevärdheterna är inte så många utan det är småstadsmiljön som lockar, men båtsmanstugorna, ljusstöperiet och museet är värda att besöka. Smalspårsjärnvägen med rälsbuss till Hultsfred är vacker och kan vara ett skönt avbrott också för en seglande barnfamilj.

Ja och sedan naturligtvis Lysingsbadet eller Västerviks Resort som det numera kallas, med gästhamn och upplevelsebad med rutschkanor, vågströmmar, varma källor och pooler. I relaxflygeln hittar du ett romerskt spa, turkiskt Hamam, jacuzzis och flera olika bastutyper både inne- och utomhus.

Foto Västervik Framåt

I NÄRHETEN

GRÄNSÖ SLOTT

ETT SLOTT MED EN GÄSTHAMN ATT DRÖMMA OM

Tänk att efter några dagars kryss i hård vind och kyligt regn få lägga till vid ett slottshotell med spa, pool, bastuflotte och varm middagsmat. Kanske till och med få tillbringa natten i en mjuk säng i ett lyxigt rum med balkong och utsikt över vattnet eller i en egen familjebungalow. Ja, den drömmen kan bli verklighet vid Gränsö Slotts gästhamnsbrygga i inloppet till Västervik. Ytterligare en poäng är att här är det alltid öppet till skillnad från de flesta gästhamnar.

Gränsö Slott Hotel och Spa. Foto Booking.com

Gränsö Slott Hotel och Spa. Foto Booking.com

Slottsherren heter Per Johansson med bakgrund som entreprenör i liten skala, journalist på landsortstidning, utgivare av Gästhamnsguiden och eventmakare. Men hur lyckas en liten entreprenör driva ett fyrstjärnigt slottshotell långt från storstäderna?

– Vi har en bred publik som vi bjuder mat av hög kvalitet tillagad av lokala råvaror, säger Per. Därtill kommer den vackra miljön och vad Per kallar ett avslappat litet spa för hotellgäster. Närheten till Linköping och Norrköping har också betydelse.

Per började med att hyra slottet av Västerviks kommun och hade just påbörjat en renovering när slottet brann ner. Det återuppbyggda slottet med kakelugnar, pelare och en magnifik trappa från den gamla byggnaden invigdes mitt i lågkonjunkturen 1994. Boendet med bungalowerna tillkom 2004 och i samband med att Per köpte slottet. År 2009 byggdes spa- anläggning och med hotellrum alldeles vid vattnet.

Per är blygsam när han berättar om sitt storverk men det skiner igenom att han är stolt över att ha gjort det på egen hand, utan någon stor investerares hjälp. Vad som drivit honom? Luther har haft sin betydelse. Med det menar Per en pliktkänsla som gör att har man satt sig i båten så ror man den iland. En annan framgångsfaktor har varit Pers brist på tålamod och vilja att utan rädsla pröva nya saker.

VRAKET MARS

HÄR KAN DU SE SKEPPET MARS PÅ 75 METERS DJUP

Ett spännande turistmål finns utanför Ölands Norra Udde inte långt från Västervik, men det är oåtkomligt för andra än specialistdykare. Det ligger nämligen på 75 meters djup. Men en video och en del av fynden från örlogsfartyget Mars som sjönk i strid för mer än 450 år sedan finns på Västerviks Museum.

Sommaren 2011 hittade en grupp dykare vraket. Mars sjösattes 1563. Vi vet inte säkert hur stort fartyget var eftersom det inte gjordes några ritningar på den tiden. Men genom att jämföra det med fartyg från samma tid, tror forskarna att det var runt 50 meter långt och 14 meter brett. Örlogsfartyget som döptes till Mars Makalös efter den romerska krigsguden var det största och mäktigaste örlogsfartyget i världen, och den svenska flottans stolthet.

Dykare inne i Mars vrak. Foto Länsstyrelserna

Forskarna vet inte säkert hur fartygen från den här tiden var utsmyckade, men det är troligt att de var prydda med vapensköldar och tyger i klara färger. 107 kanoner fanns ombord Där fanns också andra vapen som till exempel armborst, pilbågar, musköter och yxor. Mars hade en besättning på 670 personer. Kapten var amiralen Jacob Bagge, som också var befälhavare för hela svenska flottan.

Kriget stod mellan Sverige på ena sidan och Danmark tillsammans med den tyska staden LuÄbeck på andra. Man slogs om kontrollen över Baltikum och den lönsamma handeln i Östersjön.

Varför sjönk då Mars? Mars hamnade i närstrid och det började brinna ombord. Bagge gav upp och togs över till ett fiendefartyg tillsammans med ett hundratal besättningsmän. Samtidigt klättrade flera hundra man ombord på Mars för att plundra fartyget. Plötsligt exploderade krutförrådet och uppemot 1000 människor dog. Och vad hände med Jakob Bagge? Han fick sitta fängslad i Köpenhamn och blev frigiven efter krigets slut.

Text Olle Appelberg

Top