Lagoon 50

I FOKUS LAGOON 50  

De senaste tjugo åren har vi sett enorm utveckling inom design av nöjeskatamaraner. Till en början handlade mycket om fart, prestanda och räckvidd. På senare tid har fokus legat på bekvämlighet och användbara ytor. Med ökade krav på komfort och levnadsmiljön inne i skroven ökar också vikten, detta har naturligtvis påverkat prestandan negativt. Lagoon 50 har presenterats som båten som kombinerar prestanda och komfort på ett optimalt sätt. Det har blivit en riktigt snackis. Vi skall försöka ta reda på hur bra kompromissen är.

Första intrycket

Båten förmedlar en lyxig känsla, med många trevliga ytor för umgänge och måltider, både inne och ute. Uppe på den rymliga bryggan kan man bara njuta av utsikten eller styra.

Interiör

I salongen har man i det närmaste 360 graders utsikt. På babordssidan finns ett välutrustat L-format pentry. Sidan som vetter mot havet är utrustad med vask, spis, mikrovågsugn och förvaring. På motsatt sida, in mot mitten, hittar vi en rejält tilltagen kyl och frys samt praktiska avställningsytor.

På styrbordssidan står en rejäl soffa som sträcker längs med både akter- och styrbordsväggen. Det finns ett barskåp och en tv-skärm. I mitten står ett stort bord som utfällt har plats för åtta personer. Det kan dock snabbt fällas ihop till ett mindre bord för att skapa större öppna ytor. Här har man också placerat en funktionell navigeringsstation, varifrån det är lätt att hålla kolla på båtens framfart, kommunikation och/eller ankarlarm.

Det finns många val att göra vad gäller inredningslösningar. Båten vi seglade är en chartervariant där man maximerat antalet sängar. Det finns sammanlagt sex hytter och plats för tolv gäster. Akterhytten i styrbordsskrovet är rymlig, annars är det ganska trångt. Versionen för privata ägare är utrustad med en ännu rymligare hytt i styrbordskrovet med både dusch, toalett och en klädkammare. I babordsskrovet möts vi av en för- och en akterhytt med plats för både gäster och förvaring.

Exteriör

Det är det yttre som ger den här båten dess karaktär och särprägel. Sittbrunnen hänger sömlöst ihop med salongen på ett trevligt sätt. Här kan åtta till tio personer äta middag och umgås utan att det blir trångt. Bland bekvämligheterna kan vi nämna soffa, kyl, ismaskin och vask. Man kommer upp på bryggan från båda sidorna. Väl där kan man ta del i seglingen, chilla i de stora fåtöljerna eller sola. En annan trevlig plats för solbad är soffan framme på fördäck, men också de två trampolinerna längst fram. Sammantaget kan man säga att det är gott om plats oavsett om man vill vara social och hänga med resten av gänget eller smita undan och vara för sig själv.

Manövrering

Märk väl, det här är ingen behändig dagseglare som man snabbt och lätt tar ut svärföräldrarna med på en kort sväng. Till att börja med har man en bredd på 8,1 meter att ta hänsyn till, det begränsar helt klart tillgänliga hamnar. Å andra sidan, finns det bara plats, så är båten fantastiskt lättmanövrerad. Man kan mer eller mindre snurra runt på en femöring, och det utan bogpropeller.

Segling

Lagoon 50 är inte bara lätt att hantera för motor, det gäller även under segel. Båten vi provseglade är utrustad med elvinschar, så att sätta segel var snabbt avklarat. Vi seglade i 16-20 knops pålandsvind. 

Med full stor och fock gjorde vi 8 knop på kryssen och cirka 10 knop på länsen. Autopiloten, den självslående focken och knappmanövrerade elvinschar gjorde i princip jobbet. Mer avkopplande segling får man leta efter.  När det kommer till roder och känsla är det svårt att ha en åsikt. Båten har hydraulisk styrning och ratten saknar mer eller mindre roderkänsla. Vi insåg snart att autopiloten gjorde ett precis lika gott arbete som en van rorsman med känsla i fingertopparna. Saknar du känslan av att styra en segelbåt kan du alltid lösa det med att stuva med en Laser eller något liknande, det finns det gott om plats för. 

Summerat

Lagoon 50 är både stor och bekväm, så till den grad att man ibland nästan glömmer bort att man faktiskt är ombord på en båt. Det är lite som att åka omkring i åtta knop på en egen mini-ö med all inclusive. Men all komfort har naturligtvis ett pris. Närmare bestämt 7,5 miljoner kronor. Det är en stor investering, å andra sidan fortsätter katamaraner att öka i popularitet och en välskött båt håller sitt värde väl. Dessutom finns det charterupplägg som hjälper till att finansiera om man låter lägga båten någonstans där det är varmt och skönt och hyra ut den. På så sätt slipper man dessutom att polera fyra stycken 50 fot skrovsidor vilket är ett plus.

Text Search Magazine

Specifikationer

Design:  VPLP Design/ Patrick Le Quément

INTERIÖR:  Nauta Design  

BÅTVARV:  Lagoon

Långd:  14,75 m  

Bredd:  8,10 m

Djupgående:  1,4 m  

Deplacement:  21 ton  

Storsegel:  97,8 m²

Genua:  60,3 m²  

Gennaker:  240 m²

Code 0:  114 m²

Bäddar:  6-14 EC

Cert: A:12;B:14;C:20;D:30

Top