Brottarstark

Anna-Lena, Fredrik och Philip från Search Magazine testar brottarfys. Johan och Malin Euren från ÖIS visar hur man gör.

”Kom igen nu, bara två meter till” hör jag mina kamrater ropa, jag tvekar på om jag kommer orka men deras rop ger mig energi och jag tar de sista stapplande stegen på trötta armar. Utmattad men nöjd kollapsar jag i en blöt flämtande hög. Vi har kört en märklig men rolig stafett, där vi bland annat burit varandra, gått skottkärra och gjort kullerbyttor. Tränaren förkunnar att passet är över och alla applåderar, dunkar varandra i ryggen och gör high-fives. Jag blir uppdragen av vänliga armar och under trevligt prat börjar vi jogga ner.

Search fortsätter pröva olika former av fysträning. Den här gången har vi lite nervöst masat oss ner till Öis brottarklubbs anrika lokaler i Gårda, Göteborg, för att testa brottarfys.



Jag får erkänna, jag har fuskat lite med brottning tidigare. Min lillebror har brottats mycket och för att inte få alltför mycket pisk har även jag kört en del. Det gick sådär då brorsan växte om mig och slutligen tävlade i 120-kilosklassen. Eftersom han har anlag för sjösjuka satsade jag på kappsegling i stället. Men idag skall vi inte gå några matcher mot revanschsugna småbröder utan jag och Anna-Lena från redaktionen skall testa brottarfys för nybörjare.



Så fort man kommer in i lokalen inser man att detta är en plats där man kan träna stenhårt men samtidigt ha roligt. Väggarna är prydda av bistra män i trikåer från olika tidsåldrar. Allt ifrån svartvita planscher med gamla mästerbrottare till löpsedlar med Öis senaste OS-medaljörer; Mikael Ljungberg och Johan Euren. Ute på de färgglada mattorna tränar juniorer, de verkar fullt upptagna med den gamla härliga bollsporten bollstå, fast med vissa inslag av brottning, det välts och tacklas, ropas och skrattas.



Vi byter om till bekväma kläder och rena innegumpaskor och vårt pass börjar. Vår tränare, Oskar Rolfs, berättar på klingande norrländska att han flyttade till Göteborg för att få träna på Sveriges bästa brottarklubb. Idag har han även hand om klubbens fyspass för nybörjare. Han berättar att brottning är en av världens äldsta sporter och att den finns i olika varianter i nästan alla kulturer och länder, allt från Indien till Island. Brottning på många sätt är den ultimata träningsutmaningen. I få andra idrotter blir det lika tydligt att man måste vara allsidig och ha en bra blandning av kondition, rörlighet, styrka och explosivitet som i brottning. Han berättar att inget pass under säsongen är det andra likt. Vi skall träna i en timma. Intensiteten kommer att öka successivt och vi skall avsluta med tunga fysövningar.

Passet inleds med en gedigen uppvärmning. Vi varvar jogging med indianhopp, kullerbyttor och andra gymnastiska rörelser. Man blir snabbt varm och känner att det var ett tag sedan man gjorde en del av dessa rörelser, men det känns både roligt och nyttigt. Hjula klarar jag ganska bra, men när det blir mer avancerade kullerbyttor och volter joggar jag i stället. Stämningen är väldigt glad och välkomnande, man får mycket hjälp och uppskattning bara för att man försöker.

Efter uppvärmningen paras vi ihop två och två med en jämntung kompis för att göra parövningar. Vi börjar koordinations- och smidighetsövningar. Övningarna är tävlingsinriktade och kreativa. Bland annat står vi i armhävningsställning mittemot varandra och försöker få tag på varandras handleder för att välta motståndaren. Det blir en väldigt kul variant på den vanliga plankan, roligt och samtidigt bålträning, det trodde jag var en omöjlig kombination.



Sedan är det dags för styrkedelen. Vi kör knäböj med vår partner på axlarna, ryggresningar, nacklyft, axelpress och annat. Det slår mig att dessa övningar är grymma för den som vill hålla igång sin styrketräning men inte har tillgång till något gym. Det enda man behöver är ett par kvadratmeter stor yta och en hyfsat jämntung kompis. Det är definitivt något jag skall ta med mig till regattor och träningsläger där det lätt blir att man slarvar med styrketräningen.



När vi är klara med de sista repetitioner på den sista parövningen säger Oskar att han har en liten överraskning att bjuda på som avslutning. Jag hör suckar omkring mig och Oskar ser lite lurig ut. Vi delas in i lag och kör sedan en stafett där vi under glada hejarop tävlar fram och tillbaka över mattan. Ibland bär man någon, ibland får man ha någon på släp och ibland håller någon emot medan man sprintar. Tempot är högt, mjölksyran sprutar ur öronen men man förtränger det, man vill ju vara först i mål och det är faktiskt riktigt kul.



När vi är klara inser jag att Oskar hade rätt när han beskrev träningen. Med otroligt enkla hjälpmedel har vi genomfört ett allsidigt pass där vi tränat funktionell styrka, kondition, smidighet, snabbhet och koordination. Hade jag velat köra allt detta på ett gym hade jag behövt gå på flera olika pass och köra i olika maskiner. Antagligen hade jag inte orkat vara så här allsidig eller kört så här tufft på egen hand. Brottarfys inspirerar och ger både blod- och mersmak, på samma gång.

JOHAN ON THE ROAD TIPS

Vi bad Oskar tipsa oss om några bra övningar att ha med sig när man är ute och reser och inte har tillgång till något gym. Här är några han rekommenderar.

1. Knäböj
Lägg en jämntung kamrat över axlarna och gör knäböj. Är du stark, eller om kompisen är för lätt, gör du bara djupare knäböj.

2. ”Situps-brutal”
Gränsla kompisen runt midjan och lås fötterna. Kamraten lutar sig bakåt och du gör situps. Grym träning för bålen men även en övning i balans och koordination.

3. ”Situps-light”
En lite lättare variant på situps. Din kompis ställer sig på alla fyra. Du sätter dig på axlarna och har dina fötter mellan dennes ben. Du gör situps och din kompis tränar nacken.

4. Axellyft åt sidan
Du ställer dig på knä, din kamrat står bakom och lägger händerna på dina armar. På nedvägen håller du mot när kamraten pressar ner och på uppvägen håller kamraten mot när du pressar upp.

5. Jämfotahopp
Din kamrat sätter sig på knä med armarna ut åt sidorna. Du kör jämfota hopp runt din kompis över armarna, bestäm en tid eller antalet ni skall köra.

Text: Fredrik Aurell

TIPS

Top