Visby
Mitt i Östersjön, cirka 50nm från den svenska ostkusten och 70nm från den lettiska, ligger Gotland. Det geografiska läget gjorde tidigt ön till en naturlig mötesplats för handelsförbindelser och internationella kontakter. Ringmuren i Visby har anor från 1100-talet och i början av 1200-talet flyttade en ansenlig mängd ryska, danska och speciellt tyska handelsmän till staden för att göra affärer. Spåren från den tiden är välbevarade och skälet till att den gamla Hansastaden hamnade på Unescos lista över världsarv 1995.
Idag är det inte frakt och handel, utan helt andra värden, som lockar tusentals turister till Visby varje år. Det finns mycket att upptäcka och vi låter Cecilia Herzog guida oss genom de pittoreska gränderna till några av de mest populära sevärdheterna, men också till några av hennes alldeles egna smultronställen.
57°37’44’’N 18°18’26’’Ö
”Historiens vingslag, rosor och ruiner, vinklar och vrår, det unika ljuset, naturen, lokalt hantverk, kulinarisk njutning, lata dagar i solen, svalkande bad och sena festnätter: Visby har något för alla.”
Trots att Cecilia är inflyttad till Gotland från fastlandet är banden till ön starka. Det var här hon spenderade somrarna som barn och det är här hon bor permanent sedan 2008. Fjorton år gammal satt hon i en segelbåt för första gången, optimisten imponerade dock föga. Det var först för tre år sedan som Cecilia insåg tjusningen med segling.
– Jag blev tillfrågad av en vän att gasta på Byxelkroken och det bet ordentligt, berättar Cecilia entusiastiskt, som sedan dess har avverkat ett gäng kurser, köpt båt och engagerat sig i Wisby Segelsällskap. Idag sitter hon som vice ordförande i klubben. Hon är också involverad i allmogeseglingen i Katthammarsvik.
WISBY SEGELSÄLLSKAP
Wisby Segelsällskap är en levande klubb med 207 medlemmar. Seglarskolan har två sambabåtar och två 606:or till sitt förfogande. Kurserna löper under våren fram till midsommar och följs upp med ytterligare tre pass på hösten då eleverna bland annat får prova på spinnakersegling. Säsongens höjdpunkt ur ett kappseglingsperspektiv är Seapilot2Star.
– Visby är första stoppet från Oxelösund, berättar Cecilia och fortsätter: 2019 startade 102 båtar varav 101 kom in till Visby gästhamn. Normalt brukar de dyka upp i solnedgången, men ett stiltjebälte bromsade upp fältet och den första båten skar linjen mitt i natten klockan 02:33 och den sista kom in bara några minuter innan tidsfristen gick ut 08:00.
GÄSTHAMNEN
Det första man möts av som semesterfirande cruisingseglare i Visby är med stor sannolikhet just gästhamnen som ligger strax norr om den stora hamnen där färjan lägger till. Här finns cirka 250 gästplatser fördelade på den inre hamnen, norra vågbrytaren samt fiskehamnen.
– I hamnen ligger Glassmagasinet som med sina 331 olika smaker är Europas största glassbar, berättar Cecilia. Här ligger också Klättersilon, en gammal sockersilo som gjorts om till klättervägg med gym, rep- och bouldervägg och som drivs av Visby Klätterklubb.
Hamnen tar emot närmare 30000 besökare per år och de flesta kommer under perioden juni-augusti. Det är förstås extra trångt när deltagarna i Seapilot2Star kommer in i slutet av maj. Även under Almedalsveckan (vecka 27) och under den omtalade ”Stockholmsveckan” som infaller vecka 29 ligger enormt mycket båtar här. Då gästhamnen delar inlopp med den större hamnen är det inte dumt att ta en titt på Destination Gotlands turlistor och lyssna på kanal 16 när man skall in och ut för att undvika den värsta trafikstockningen under högsäsong.
Gästhamnen erbjuder all tänkbar service. Receptionen är öppen från 8 till 21 under högsäsong. Vill man storhandla eller göra utflykter inåt landet finns det bil, scooter eller cykel att hyra i närheten.
STRANDPROMENADEN
En bra start på vistelsen i Visby är att flanera på strandpromenaden som sträcker cirka fem kilometer från Kallbadhuset (granne med gästhamnen) i söder till Flundrevikens hamn i norr.
– Börja promenaden i Almedalen, föreslår Cecilia. I utkanten av parken ligger det 18 meter höga Kruttornet som döpts efter att Kronan hade ett krutförråd där på 1700-talet. Efter kruttornet ligger Fiskargränd med sina fantastiska rosor, det är inte för inte Visby är rosornas stad. Följ Ringmuren till Kärleksporten och gör gärna en avstickare in i Botaniska trädgården. Därifrån är det knappt två kilometer till den populära badplatsen Norderstrand och följer man kusten en bit till norrut når man ytterligare två fina badplatser: Gustavsviks badvik och Snäckviken.
EN DAG I VISBY
För de allra flesta förknippas Gotland och Visby med sommar, men Cecilia tillägger att staden är trevlig och levande oavsett tid på året.
– På sommaren är det förstås mycket folk, men de flesta turisterna håller sig till vissa gator och stråk. Tar man sig till de mindre gatorna och gränderna kan det kännas folktomt trots att det är mitt i högsäsong.
Cecilia fortsätter:
– Jag tycker man skall strosa fram på stadens gator för att uppleva atmosfären av det historiska arvet i bebyggelsen, alla vinklar och vrår och upptäcka mysiga butiker, restauranger, pubar och caféer. Låt det ta tid. Stora Torget gjordes om för några år sedan och har nyligen blivit utsett till Sveriges vackraste torg. Därifrån kan man ta sig till St. Hansgatan. Här ligger flera fina hantverksbutiker med lokalt hantverk. Norrut ligger Gotlands Bryggeri och söderut Gotlands Konstmuseum, smit gärna in där.
Ta Hästgatan upp till Wallers plats (gillar du ost är Wisby Ost med sitt fina inhemskt producerade sortiment ett måste). Därifrån kan man vika in på ett av stadens huvudstråk: Adelsgatan. Jag skulle kanske inte spendera allt för mycket tid här, utan istället hålla mig till de mindre gränderna.
Domkyrkan St Maria är en annan sevärdhet väl värd att besöka. Härifrån kan man ta trapporna upp till Klinten med sina små, karaktäristiska hus (på Norra Murgatan ligger Visbys allra minsta hus). Förr var detta Visbys fattigkvarter, idag kallas området “gräddhyllan”. Från Klinten kan man också njuta av Visbys kanske mest spektakulära utsikt.
Några fina hus att hålla utkik efter på sin vandring genom staden är Burmeisterska huset och Gamla Apoteket på Strandgatan. På samma gata ligger också ett stensliperi som tillverkar smycken av gotländska stenar och fossiler. Där finns även Fornsalen med sina olika historiska utställningar. I närheten, på Mellangatan, ligger också Visby Glasblåseri.
För barnen rekommenderar Cecilia ett besök på vetenskapscentrum Fenomenalen (ligger i hamnen) och en tur med Visbytåget (som går från Skeppsbron och runt hela staden). Kan man tänka sig att åka utanför stan ligger Pippi-huset och Kneippbyn cirka två mil söderut. Finns det hästintresserade i familjen bör man ta tillfället i akt och bekanta sig med Gotlandsrusset som har funnits på ön sedan järnåldern. På Lojsta hed lever fortfarande halvvilda russ i stora flockar och på Gervide Gård (tre mil sydost om Visby) kan man både klappa och rida på Gotlandsruss.
Cecilia avslutar med att poängtera att det finns oändligt mycket mer att se och upptäcka i Visby med omnejd.
– Det känns nästan lite orättvist att nämna något specifikt när man inte kan få med allt.
Text Search Magazine