BVI Spring Regatta - Kappsegling i paradiset

Många av oss drömmer om att kappsegla i exotiska vatten. En tävling som erbjuder just detta är BVI Spring Regatta. Varje år lockas både proffs- och amatörbesättningar från hela världen till Race Village vid Nanny Cay på Tortola för att vara med på den tre dagar långa seglarfesten. Judy Petz är den som håller i trådarna. Det hon inte vet om Spring Regatta och BVI som seglingsdestination är inte värt att veta.

Den här artikeln publiceras i samarbete med The British Virgin Islands Tourist Board & Film Commission. Vill du veta mer om BVI som besöksmål och seglingsdestination finns mängder med information på www.bvitourism.com. Mer om BVI Spring Regatta hittar du på bvispringregatta.org.

BVI Spring Regatta

Judy Petz är Director för BVI Spring Regatta och har så varit de senaste 18 åren. Hon övervakar alla aspekter av kappseglingen, liksom de sociala kringaktiviteterna som väger precis lika tungt. Hon är dock noga med att understryka att hon inte är ensam. Judy har ett team med skickliga raceofficers samt ett stort gäng hängiva volontärer till sin hjälp.

BVI Spring Regatta är en del av hela Karibiens racekalender. Datumet är bestämt flera år i förväg. På det sättet är det lätt för folk att planera sina resor och kampanjer. Många båtar kommer ju från andra sidan av världen. Foto: Alastair Abrehart

Antalet deltagande båtar brukar ligga på mellan 75-100 stycken.
– Fleetet delas upp i olika klasser för att alla skall möta så likvärdiga båtar och team som möjligt, berättar Judy och fortsätter.
– Marinan på Nanny Cay är perfekt för detta. Klasserna ligger separat vilket gör att vi kan vara både lyhörda och flexibla och anpassa racingen efter önskemål och rådande väder. Vi erbjuder allt från traditionell kryss-läns-bana till längre etapper. Vi använder öarna runt oss som rundningsmärken. Vi har öppet hav mot Atlanten och Karibiska havet samt Sir Francis Drake Chanel som ligger mitt i alltihopa. Det ger oss otaliga möjligheten att skapa något väldigt unikt. Det finns inte en Spring Regatta som är den andra lik.

BVI Spring Regatta. Foto: Michelle Slade

Nanny Cay. Foto: Alastair Abrehart

På frågan vilken typ av båtar och seglare som kommer till start blir svaret omfattande.
– Besättningarna vi möter består av allt från proffs till, kanske inte noviser men än dock, mindre erfarna kappseglare. Många är återkommande, andra är här för första gången. De kommer med egna, lånade och hyrda båtar; enskrov, flerskrov, renodlade racers samt utpräglade cruisingbåtar och varianter däremellan.

Judy Petz delar ut pris efter Scrub Island Race. Foto: Alastair Abrehart

För seglare som inte lockas av att ta sig med egen båt över Atlanten är hyrbåt, med eller utan besättning, ett alternativ som Judy rekommenderar varmt.
– Cirka 30% av fleetet består av hyrbåtar. Det är ett smidigt sätt att delta i regattan på, speciellt med tanke på att man samtidigt löser boendet. Man kan också hyra en plats i en redan existerande besättning, ett så kallat Pay to Play-upplägg, där mer eller mindre välkända racers erbjuder seglare plats ombord, berättar Judy.

BVI Spring Regatta. Foto: Alastair Abrehart

När det kommer till navigering, strategi och taktik menar Judy att BVI med omnejd både är lätt och utmanande att segla i.
– Vattnet är i regel djupt och så klart att man kan se stenar och grund. Navigationen är därmed ganska lätt. Vi går dessutom igenom banan och uppmuntrar folk att använda sina gps:er. Under alla mina år har så vitt jag vet ingen gått på grund. Jag har sett båtar krocka med andra båtar, för sånt händer när det kappseglas även om det inte är så ofta, men inga grundstötningar.

Judy fortsätter:
– Det som kan vara svårare att hantera är topografin. Landskapet och öarna runt om oss påverkar flödet i både vatten och luft vilket skapar vindskiften, lä och vindtunnlar samt strömt vatten som både kan hjälpa och stjälpa på kappseglingsbanan.

BVI Sailing Festival sträcker över två dagar och fungerar som en uppvärmning inför BVI Spring Regatta som startar på fredagen och håller på hela helgen fram till söndagen. Man försöker få in en vilodag mellan festivalen och själva regattan. Foto: Alastair Abrehart

BVI Sailing Festival

Parallellt med BVI Spring Regatta arrangeras BVI Sailing Festival. Det startade för ett tiotal år sedan med att man upptäckte ett några dagar långt vacuum mellan grannön St. Thomas International Regatta och BVI Spring Regatta. Tomrummet fylldes med en festival.
– BVI Sailing Festival är en möjlighet för seglarna att värma upp inför Spring Regatta, smaka på både landfenomenen och strömmar samtidigt som man under trevliga former få se mer av BVI, berättar Judy och fortsätter.
– Varje år hittar vi på olika saker. Förra året kappseglade vi till Virgin Gorda och berömda Bitter End Yacht Club som totalrenoverades efter orkanen Irma 2017, spenderade natten där, och kappseglade tillbaka. I år seglade vi till Scrub Island som ligger öster ut, övernattade, för att dagen därpå segla till ikoniska Foxy´s bar på strandön Jost Van Dyk i väst.

Scrub Island. Foto: Alastair Abrehart

Jost Van Dyk Race. Foto: Alastair Abrehart

Foxy's bar. Foto: Alastair Abrehart

Då många av deltagarna är långväga gäster passar de flesta på att uppleva mer av BVI vid sidan av kappseglingen.
– BVI är en fantastisk cruisingdestination och ett paradis för all typ av vattensport och strandliv. Det finns många fina ställen att besöka både före och efter regattan. BVI är speciellt på det viset att här finns inga stora hotellkomplex, de flesta byggnader är inte högre än två våningar. Om man skall generalisera kan man säga att ju mindre ö desto mer handlar tillvaron om naturen.

Caribbean Winter Series består av ett antal välorganiserade regattor som lockar både professionella kampanjer och amatörer att segla över sina båtar till Karibien. Det ger en skön mix av både båtar och seglare på startlinjen. Och visst är det inspirerande att tävla på samma vatten som några av världens vassaste racers, olympiska medaljörer och America’s Cup-seglare. Foto: Alastair Abrehart

Nästa år firar BVI Spring Regatta 50-årsjubileum och Judy avslutar med att lova att evenemanget kommer bli något alldeles extra.
– 50 regattor är verkligen något speciellt att fira. Vi har redan börjat arbeta med regattan så räkna med en seglingsfest utan dess like.

BVI Spring Regatta. Foto: Alastair Abrehart

Kort om BVI

Skärgården omfattar lite drygt 60 öar. Den är känd som semesterparadis med azurblått vatten, vita sandstränder, svajande palmer, unik flora och fauna, magiska rev, färgglada fiskar, fantastisk mat och vänlig lokalbefolkning. Flera av de mindre öarna är obebodda och utsedda till nationalparker.

De flesta som kommer till BVI utgår från huvudön Tortola, men väldigt få spenderar tid på ön vilket Judy kan tycka är lite synd. Här finns lyxiga semesteranläggningar, men också ruiner från tidiga historiska bosättningar. Utöver vackra sandstränder karaktäriseras landskapet av frodiga berg och svepande slätter.

Korall- och kalkstensön Anegada är helt unik med sitt platta och låga landskap. Högsta punkten sticker inte mer än 28 fot över havet och ön har ett av de största, sammanhängande barriärreven. Här finns undervattensgrottor, tunnelformationer och gamla skeppsvrak samt ett rikt djurliv, vilket gör platsen speciellt populär bland snorklare och dykare.

BVI:s tredje största ö heter Virgin Gorda. Det är ingen mindre än Christopher Columbus som är upphovsman till namnet som refererar till en vilande kvinnokropp. Många anser att detta är den vackraste av alla öar i området vilket med tanke på konkurrensen säger en hel del. Vandring är en populär aktivitet och en tur till Gorda Point, där man kan njuta av panoramautsikten över öns orörda stränder och nationalpark, given.

Trots att Jost Van Dyke är den minsta av huvudöarna, finns här mängder av spännande saker att upptäcka. Ruinerna av gamla sockerbruk gör historiens vingslag märkbara, medan det rika djurlivet tar en tillbaka till här och nu. Arkeologiska bevis tyder på att Jost Van Dyke har gästats av flera olika civilisationer som arawaker, kariber, afrikaner, britter och naturligtvis holländare. Platsen är en historisk smältdegel som präglar, inte bara kulturen, utan också det lokala köket. Tro det eller ej men längs med Jost Van Dyke stränder ligger flera av Karibiens bästa restauranger. Jost Van Dyke är också hemort för världsberömda Painkiller.

Text: Search Magazine

Kolla in sammandraget från årets BVI Spring Regatta & Sailing Festival nedan. Filmen är producerad av T2PTV: Sailing On Demand.

Med More Sailing kan du boka segling i BVI, med eller utan besättning, mer information på www.moresailing.se.

Race Village by night. Foto: Alastair Abrehart

Top