Ta mig dit - Jost Van Dyke

De Karibiska öarna ringlar som ett pärlband från Florida i norr ner mot Sydamerika i söder. På ena sidan ligger Atlanten, och på andra sidan Karibiska havet. Tropiskt klimat, varierande landskap samt frodig flora och rik fauna lockar hundratusentals soldyrkande besökare varje år. Jungfruöarna (British Virgin Islands, BVI) i nordost har dessutom blivit utnämnt till världens vackraste seglingsområde. Inte undra på. Här tar vi oss en titt på lilla Jost Van Dyke.

Den här notisen publiceras i samarbete med The British Virgin Islands Tourist Board & Film Commission. Vill du veta mer om BVI som besöksmål och seglingsdestination finns mängder med information på www.bvitourism.com.

Jost Van Dyke (JVD eller kort och gott Jost) är med sina 8 kvadratkilometer den minsta av Brittiska Jungfruöarnas fyra huvudöar. Den har vulkaniskt ursprung och därmed bergigt landskap. Den högsta punkten på ön är Majohnny Hill som mäter 321 meter.

Det sägs att namnet härstammar från 1600-talet och syftar till en pirat med nederländska rötter som gömde sig på ön, men det finns inga direkta bevis för att detta är sant. I övrigt verkar det som att ön höll ganska låg profil, i alla fall från ett europeiskt pespektiv, fram till mitten av 1700-talet. Jungfruöarna blev ett brittiskt självstyrande territorium 1967.

Jost Van Dykes kustlinje. Foto: Alastair Abrehart

Sockerplantage, bommullsodlingar och slaveri hör historien till. Efter frigivningen 1838 livnärde sig befolkningen huvudsakligen på småskaligt fiske och jordbruk. En del sökte sig till Royal Mail Steam Packet Company på St. Thomas (Amerikanska Jungruöarna) för att lasta kol. Träkolstillverkning, en gammla tradition från produktionen av bomull och rom, tog också fart. Det sägs att kolgroparna ofta blev en social samlingsplats där kvinnor använde värmen från elden för att baka bröd eller steka brödfrukt, medan männen spelade domino. Idag är öns enskilt största näring turism med tyngdpunkt på yachting.

Ikoniska Foxy's Bar från vattnet. Foto: Alastair Abrehart

Den vanligaste destinationen på Jost är Great Harbor (eller Belle Vue). Strandremsan runt hamnen är kantad av små barer och restauranger. En bland dem, Foxy's Bar, är ikonisk, inte minst bland båtfolk. Hit kommer en liten, men konstant ström av besökare året om. Vid Jul och Nyår välkomnas tusentals. Nyårsafton är lokalt känd som "Old Year's Night".

Foxy's Bar. Foto: Alastair Abrehart

I närliggande White Bay ligger en annan berömd strandbar; Soggy Dollar Bar. Om du har hört talas om populära "Painkiller" så föddes den med största sannolikhet här. I tidernas begynnelse fanns varken väg eller kaj, utan enda sättet att ta sig hit var att ankra upp utanför och simma in till land och betala för drinkarna med blöta pengar. Idag är White Bay kantad av strandbarer och ett mycket populärt strandhugg för yachter av alla dess slag.

Strandremsan runt Great Harbor. Foto: Alastair Abrehart

Diamond Cay National Park inkluderar de privatägda öarna Sandy Cay och Sandy Spit samt en del av Little Jost Van Dyke. Området är tillhåll för flera sällsynta och i vissa fall hotade arter. Den utrotningshotade lädersköldpaddan lägger till exempel sina ägg på Sandy Cay och två sällsynta ödlearter lever på Sandy Spit. Parken är också häckningsplats för sulfåglar, tärnor och pelikaner.

När du ändå är i närheten bör du ta dig till den av naturen formade jacuzzin Bubbly Pool på öns ostkust, precis vid sundet mellan Jost Van Dyke och Little Jost Van Dyke. Havets vågor pressar in vatten mellan en springa i stenblocken som fyller en liten bassäng med bubblande vatten. Man kan naturligtvis segla hit, men också promenera de 3,8 kilometraran från Great Harbour.

BVI Spring Regatta & Sailing Festival besöker Foxy's Bar. Foto: Alastair Abrehart

Drömmer du om att kappsegla i exotiska vatten? En tävling som erbjuder just detta är BVI Spring Regatta. Varje år lockas både proffs- och amatörbesättningar från hela världen till Race Village vid Nanny Cay på Tortola för att vara med på den tre dagar långa seglarfesten.

BVI Spring Regatta erbjuder kappsegling i paradiset med små till stora båtar med proffs- och amatörbesättningar. Mer om regattan hittar du på bvispringregatta.org. Foto: Alastair Abrehart

Under regattan får du se och lära känna en stor del av skärgården. Tävlingsledningen är väldigt lyhörd och lägger banorna efter väder och vind såklart, men också efter deltagarnas önskemål. Tävlingen är den perfekta uppvämrningen för den som önskar stanna kvar och upptäcka skärgåden på egen hand.

BVI Spring Regatta är en del av hela Karibiens racekalender. Datumet är bestämt flera år i förväg. På det sättet är det lätt för att planera resor och kampanjer. Många båtar kommer ju från andra delar av världen. Mer information om regattan hittar du i artikeln BVI Spring Regatta - Kappsegling i paradiset.

Kolla in sammandraget från årets BVI Spring Regatta & Sailing Festival nedan. Filmen är producerad av T2PTV: Sailing On Demand.

Text: Search Magazine

Top