Arcona 465

I FOKUS ARCONA 465

MED KOL SOM STANDARD

Solen står lågt på himlen. Det är höst, vackert väder, en bra dag för segling. För ovanlighetens skull har vi tagit med helt rätt grejer och kommer inte att frysa. Vi befinner oss i Gustavsberg. Det är dags att provsegla Arconas nya 465. Vi har hört en hel del om båten redan. Väljer man att bygga en performance-cruiser helt i kol får man räkna med att snacket går. Vi såg båten vid bryggan under Allt på sjön. Torgny berättar att man jobbade dag och natt för att få henne utställningsklar i tid. Det återstår några detaljer att ta beslut om. Båten är speciell på många sätt. Och det är ingen tvekan om att det är en Arcona; eleganta och harmoniska linjer över ytan, en läcker undervattenskropp samt snygg och smart utstrålning skvallrar om det. Ett drömbygge som legat och grott i flera år.

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

ARCONA YACHTS AB

Familjeföretaget Arcona Yachts har producerat båtar sedan 60-talet. Huvudkontoret med intilliggande marina ligger i Gustavsberg. Produktionen av de mindre modellerna sker i de gamla svenskbygderna på Ösel (Saaremaa) i Estland. De större båtarna byggs på det egna varvet i Kungshamn. Totalt har företaget 12 anställda. VD Torgny Jansson tog över rodret från sin far vid millenniumskiftet. Konstruktören Stefan Qviberg har haft ett finger med i spelet sedan mitten av 80-talet. Det här är tolfte gången en Arcona lämnar hans ritbord.

ARCONA 465

Motiven till båten är tydliga. Dels ville man utöka produktportföljen med en större båt, dels bygga en riktigt lätt, snabb och seglingsglad båt.

– Det här konceptet har legat och malt i mitt huvud i många år. Vi har seglat tre 46:or genom åren och vi gillar storleken. Dessutom gillar vi att segla fort, berättar Torgny och tillägger. Det är mycket roligare att segla ifrån än att bli ifrånseglad och det är ingen hemlighet att nyckeln är vikten. AÄr båten tillräckligt lätt blir den snabb, lätthanterlig och rolig att segla. Vi började räkna på kol, bestämde oss för att genomföra idén och så här långt känns det helt rätt.

Man skulle kunna tro att det är en kappseglingsbåt men Torgny menar bestämt att det är lika mycket en cruiser.

– Vi kommer säkert ta ut den här på tävlingsbanan, det kan vi nog inte låta bli, men huvudsyftet är att bygga en smidig och snabb båt som bjuder på mycket seglingsglädje. Vill man placera sig högt upp i resultatlistan krävs en lätt båt. Men den låga vikten medför fördelar även i andra sammanhang. Skall man segla långt krävs mycket utrustning. Har man en båt som är lätt redan från början ger det utrymme för solpaneler, watermaker, batterier och allt annat som behövs när man skall ge sig långt ut på världshaven.

KONSTRUKTION , MATERIAL OCH UTRUSTNING

Skrovet är byggt i vinylester/kolfiber med en kärna av divinycell. Skrov och däck är vacuumlaminerade och däcket är limmat till skrovet med vinylester. Skott och kojfronter samt hyllor är laminerade till skrov och däck. Lasterna från mast och köl hanteras av en stålbalk vilken är bultad till huvudskottet och ett system av kolfiberbalkar. Båten har en relagivt djup och tung T-köl vilket ger ett stort rätande moment.

Rodret är djupt med stor lateral yta för god båtbalans och bra grepp. Hon har dubbla rattar i kolfiber och vajerstyrning för optimal respons och känsla. Roderaxeln och styr- kvadranten är tillverkad i högvärdigt aluminium, rorkult för nödstyrning ansluts direkt på hjärtstockstoppen. Den tre-bladiga fällbara propellern kommer som standard. Vi uppskattar också att man utrustat båten med litiumjonbatterier.

”Arcona 465 är utrustad med en Yanmar (57 hk). Motorn är placerad bakom trappan och det är också där de flesta servicepunkterna finns tillgängliga. Motorns bakre delar nås från akterhytterna.”

EXTERIÖRT - DÄCK OCH SITTBRUNN

De vita ytorna bryts av med detaljer i marinblått (de för Arcona karaktäristiska linjerna längs skrovsidan, sprayhood och segelkapell), rostfritt stål och teak. Skrovet har inte de stora, kantiga fönster som har blivit allt vanligare på dagens segelbåtar, istället har man valt långa och smala fönster, tre stycken på varje sida, som fint flyter in i skrovets snobbrand. Två stora däcksluckor över salongen ger mycket ljus och bra ventilation. På ruffsargarna finns traditionella fönsterventiler med aluminiumramar som vi känner igen från tidigare modeller. Vi tycker man har hittat fina lösningar för däcksutrustningen samt fall och skot på däck. Det märks att detta är en båt designad av seglare. Vinscharna kommer från Harken, avlastare från Spinlock och block från Seldén. Lewmar står för levereransen av däcksluckor.

Vi är förtjusta i det väl integrerade rufftaket som för tankarna till en super yacht. Den låga designen öppnar upp båtens ytor på ett fantastiskt sätt.

Man brukar säga att det är detaljerna som gör helheten och vi hittar flera smart lösningar som känns helt rätt. Samtliga fall, rev och trimlinor löper i kanaler under rufftaket och samlas elegant upp i fack i framkant av sittbrunnssargen. Storskotssystemet och linan till rullfocken leds genom rör under skarndäcken. Ett rent och välorganiserat däck är avgörande för både prestanda och trivsel. Dessutom gör det seglingen säkrare. Andra detaljer vi lägger märke till är de uppfällbara rorsmansstegen för bekväm segling vid kraftig krängning. Vi gillar också teakdäcket. Det andas inte racing men är praktiskt, skapar en gemytlig känsla och är skönt att gå på, såväl när det är blött och kallt som när solen gassar. Har man en båt i kolfiber kan man kosta på sig lite extra vikt.

RIGG OCH SEGEL

Kolfibermast och rigg kommer från Southern Spars. Masten kommer förberedd för dubbla fall. Båtens redan nämnda rätande moment gör att man kan hänga upp rejält med segel vilket man också gjort. Med ett storsegel på 75, fock på 61 och gennaker på 210 kvm är det här en kraftfull båt.

”Samtliga fall, rev och trimlinor löper i kanaler under rufftaket och samlas elegant upp i fack i framkant av sittbrunnssargen. Storskotssystemet och linan till rullfocken leds genom rör under skarndäcken.”

SEGLINGSUPPLEVELSEN

På väg ut berättar Torgny entusiastiskt att det här är en ”liten båt” hanteringsmässigt och seglingsmässigt är hon precis lika pigg och rolig som deras 380:a. Vi är benägna att hålla med. Det känns direkt i ratten att det är liv i båten och hon är lyhörd. Roderkänslan är fin, utan några som helst vibrationer. Vinden vrider och vi råkar segla en stund med dåligt trimmad fock. Vi trimmar om och det märks direkt när vi får den att spela ihop med storen. Båten svarar och accelererar. Det är aktiv segling. Det är kul.

Placering av vinschar och avlastare et c är väl genomtänkta och det går snabbt att lära sig hitta och göra sig hemmastadd i båten. Manövrarna går smidigt. Seglar man ensam eller på två är autopiloten ovärderlig, den gör att man kan fokusera på trim och navigation.

På kryssen gör vi 8 knop i en måttlig bris på mellan 6 och 8 m/s. Vi pressar ner henne rejält utan att några konstiga ljud eller vibrationer ger sig tillkänna. Båten är styv. Rodret släpper aldrig taget, det verkar krävas mycket mera vind för det.

När man som vi seglar på två personer underlättar det att ha gennakern på rulle. Återigen försöker vi broacha båten vid ett par tillfällen utan att lyckas. Vindstyrkan är densamma. Hon lovar inte upp utan lyder så fort man vrider på rodret. Som en jolle. Vi gör i runda slängar 10 knop som bäst på undanvinden.

Vi ber Arconas VD Torgny Jansson beskriva båtens mest karaktäristiska drag. – ”Vikten. Och ett väldigt potent skrov. Båten har ett tunt och fint förskepp vilket genererar bra kryssvinklar. Akterskeppet är platt vilket gör att hon bara sticker på undanvinden när det öppnar upp några grader.”

INTERIÖRT

Inredningen i mahogny, kombinerat med vita skrovsidor och tak samt detaljer i rostfritt stål och grått möbeltyg känns gemytligt och svenskt. Pentryt är funktionellt och generöst utrustat med både skåp och lådor. Det finns gasspis med tre lågor och en ugn, en dubbel diskho, ett toppmatat kylskåp samt en kompletterande kyl på 49 liter som dras ut under diskbänken. Utformningen och de rundade hörnen skvallrar om att personen bakom designen vet hur det är att laga mat på kryss i full kuling.

I FOKUS ARCONA 465 - MED KOL SOM STANDARD

”Pentryt är funktionellt och generöst utrustat med både skåp och lådor. Det finns gasspis med tre lågor och en ugn, en dubbel extra djup diskho, ett toppmatat kylskåp samt en kompletterande kyl på 49 liter som dras ut under diskbänken. Utformningen och de rundade hörnen skvallrar om att personen bakom designen vet hur det är att laga mat på kryss i full kuling.”

Navigationsbordet hittar vi till styrbord. Salongen har en u-soffa till babord, ett stort bord med två lösa sitsar. Till styrbord finns två fåtöljer med armstöd och en liten bar emellan. Det finns två hytter i aktern samt två toaletter, en mindre akteröver och en stor med separat dusch föröver. AÄgarhytten i förpiken gör inte någon besviken.

SLUTSATS

Vi älskar konceptet med kol. Båtar med kol är styva och lätta. I det här fallet har man förstås inte löpt hela linan ut på samma sätt som för rena, totalstrippade kappseglingsbåtar men kommit en bra bit på vägen. Jämfört med den gamla 46:an (som är en mindre båt med avseende på volymen) väger hon nästan ett ton mindre vilket motsvarar 10%.

Vi gillar känslan av att kliva ombord på en stor båt med mycket yta men med samma seglingskänsla som på en liten. Båten är livlig, lyhörd och lätt att hantera. Vi gillar det tidlösa utseendet, både på ut- och insidan, och tror att det i kombination med seglingsegenskaperna är en båt att förälska sig i och segla en längre tid utan att tröttna.

I FOKUS ARCONA 465 - MED KOL SOM STANDARD

TEKNISK DATA

Grundpris: 4 380 000 exkl. moms

Design: Stefan Qviberg

Båtvarv: Arcona Yachts

Längd: 14,09 m

Bredd: 4,24 m

Djupgående: 2,15/2,50/2,80 m

Deplacement: 9550 kg

Mast: 22,5 m

Storsegel: 74,7 m2

Fock (självslående): 61,18 m2

Gennaker: 210 m2

Motor: Yanmar 57 hk

Bränsletank: 250 liter

Vattentank:: 450 liter

CE-kategori: A ”ocean” / 8 personer

Top