Ta mig dit - Virgin Gorda

De Karibiska öarna ringlar som ett pärlband från Florida i norr ner mot Sydamerika i söder. På ena sidan ligger Atlanten, och på andra sidan Karibiska havet. Tropiskt klimat, varierande landskap samt frodig flora och rik fauna lockar hundratusentals soldyrkande besökare varje år. Jungfruöarna (British Virgin Islands, BVI) i nordost har dessutom blivit utnämnt till världens vackraste seglingsområde. Inte undra på. Här tar vi oss en titt på Virgin Gorda.

Den här notisen publiceras i samarbete med The British Virgin Islands Tourist Board & Film Commission. Vill du veta mer om BVI som besöksmål och seglingsdestination finns mängder med information på www.bvitourism.com.

Jungfruöarnas tredje största ö heter Virgin Gorda. Det är ingen mindre än Christopher Columbus som är upphovsman till namnet som refererar till en vilande kvinnokropp. Många anser att detta är den vackraste av alla öar i området vilket med tanke på konkurrensen säger en hel del. Vandring är en populär aktivitet och en tur till Gorda Point, där du kan njuta av panoramautsikten över öns orörda stränder och nationalpark, är ett måste.

Spektakulära Baths. Foto: www.bvitourism.com

The Baths är en av BVI:s mest populära turistattraktioner, inte minst för bad- och snorklingsentusiaster. Den består av en imponerande samling stenblock (rester av vulkanisk lava från cirka 70 miljoner år seda) med grottor och naturliga pooler. Längs med leden genom grottorna till Devil's Bay (en promenad som tar 20 minuters) får du klättra över stenblock, skvalpa genom tidvattenpooler, ta dig igenom extremt smala passager för att så småningom nå fram till den vackra stranden formad som en hästsko.

Devils Bay. Foto: www.bvitourism.com

För dig som söker lung och avskildhet kan Spring Bay (inte långt från The Baths) eller Savannah Bay (norr om öns största samhälle Spanish Town) vara ett alternativ. Sistnämnda sträcker över en mil och det är vanligtvis få människor i området. Solnedgångarna här kan vara fantastiska.

Har du hört talas om Richard Bransons (grundare av flygbolaget Virgin Atlantic och Virgin Records) alldeles egna paradisö? Necker Island ligger strax norr om Virgin Gorda och anses vara en av världens mest lyxiga tillflyktsorter.

Sol, bad och snorkling är självklara aktiviteter på Virgin Gorda. Foto: www.bvitourism.com

The Dogs består av fem små öar utanför Virgin Gordas nordvästra kust. Området är delvis skyddat av BVI National Parks Trust, men lämpar sig trots detta utmärkt för bad- och snorklingsutflykter. Det något udda namnet härstammar från gamla tider och det skällande ljud som de karibiska munksälarna gav ifrån sig. Idag är arten utrotad.

Omtalade Bitter End Yacht Club i nordost fick totalrenoveras efter orkanen Irma 2017. Foto: www.bvitourism.com

Ytterligare en sevärdhet som du bör ta tillfället i akt och besöka är Copper Mine National Park, på Virgin Gordas sydöstra spets. Precis som namnet antyder är det en nationalpark med ruiner från en gammal, övergiven koppargruva anno 1800-tal. Här bröt gruvarbetare 10 000 ton koppar mellan åren 1838-67.

Vi rundar av med drömmer om kappsegling i exotiska vatten? En tävling som erbjuder just detta är BVI Spring Regatta. Varje år lockas både proffs- och amatörbesättningar från hela världen till Race Village vid Nanny Cay på Tortola för att vara med på den tre dagar långa seglarfesten.

BVI Spring Regatta erbjuder kappsegling i paradiset med små till stora båtar med proffs- och amatörbesättningar. Mer om regattan hittar du på bvispringregatta.org. Foto: Michelle Slade

Under regattan får du se och lära känna en stor del av skärgården. Tävlingsledningen är väldigt lyhörd och lägger banorna efter väder och vind såklart, men också efter deltagarnas önskemål. Tävlingen är den perfekta uppvämrningen för den som önskar stanna kvar och upptäcka skärgåden på egen hand.

BVI Spring Regatta är en del av hela Karibiens racekalender. Datumet är bestämt flera år i förväg. På det sättet är det lätt för att planera resor och kampanjer. Många båtar kommer ju från andra delar av världen. Mer information om regattan hittar du i artikeln BVI Spring Regatta - Kappsegling i paradiset.

Text: Search Magazine

Kolla in sammandraget från årets BVI Spring Regatta & Sailing Festival nedan.

Top