Bornholm
Det finns vissa uppenbara nackdelar med att segla på vintern, men det finns också en hel del fördelar. Du får se en helt annan sida av havet och de platser du besöker. De bleka pastellerna skapar en stilla och rofylld stämning du sällan möter någon annanstans, och det finns gott om plats i hamnarna. En seglats till Östersjöns lilla pärla Bornholm blir garanterat ett minne för livet. Även på vintern.
Bornholm är dock först och främst ett sommarparadis som tack vare sitt geografiska läge kan locka semesterfirare med extra många solskenstimmar. Samma anledningar har gett ön dess helt unika natur. Bornholm ligger nämligen på en förkastningszon. Inom en sträcka på 15 km kan du uppleva alla naturtyper som hör norra Europa till. Vid centret NaturBornholm kan du stå med ena foten på gammal skandinavisk berggrund, och den andra på den tolv miljarder yngre berggrunden som hör det europeiska låglandet till. Detta är skälet till de omväxlande klippkusterna i norr och de kilometerlånga, kritvita sandstränderna i söder.
Vackra stränder, dramatisk natur, historiska vingslag, pittoreska fiskelägen och rökta läckerheter
N55°25,0’ E12°49,7’. Foto: Destination Bornholm
Rønne/Nørrekås
Bornholm är som ett litet men läckert smörgåsbord med spännande smaker som sträcker sig ända från tidernas begynnelse fram till dagens allra modernaste gourmetkök (gillar man nordisk kvalitetsmat, sill, karameller och lakrits är ön ett måste). Här finns ett tjugotal hamnar att välja mellan, var och en med sin charm och utstrålning. Rønne, med anor från 1200-talet, är Bornholms största stad. Det är också öns största fiske- och färjehamn. Här ligger ett modernt välkomstcenter och bortom tullkammaren en gammal hamn-smedja där man kan följa arbetet genom den öppna dörren. Självklart kan man också hyra cykel här. Gästhamnen Nørrekås ligger cirka en sjömil norrut.
Foto: Destination Bornholm
Hammer Havn
På väg in i Hammer Havn möts du av Nordeuropas största borgruin och Bornholms största turistattraktion Hammershus. Fynd pekar på att borgen stod färdig redan i början på 1200-talet. Funktionen som försvar av Bornholm varade ända fram till slutet av 1600-talet. Trots att det bara är ruiner kvar är platsen väl värd ett besök. Är sikten god kan du se ända till Sverige. Hamnen, som tidigare var utskeppningshamn för granit, är rofylld. Härifrån är det nära till Hammersøen (Bornholms största sjö) och Opalsjön (ett vattenfyllt gammalt stenbrott). Hammer Havn är också utmärkt som utgångspunkt för vandringar i Slotslyngen eller på Hammerknuden.
Foto: Destination Bornholm
Svaneke
Svaneke är en idyllisk, liten fiske- och fritidshamn med plats för cirka 25 gäster. Det är också en av Bornholms bäst bevarade gamla byar med sina korsvirkeshus, vindlande gränder och lummiga trädgårdar. Här finns ett fiskemuseum, mängder av konst och kulinariska upplevelser. Varför inte testa på några specialiteter som det lokala godiset och den för Bornholm så typiska rökta sillen på Svaneke røgeri? I närheten ligger ”Høl”, en liten vattenverksbyggnad i granit ritad av den danska arkitekten Jørgen Utzon (mer känd för sitt arbete med operahuset i Sydney).
Foto: Destination Bornholm
Ertholmene
Ingen tur till Bornholm är komplett utan en avstickare till unika Ertholmene, cirka 10 sjömil nordost om Gudhjem. Ögruppen ägs av danska staten och tillhör försvarsdepartementet. Den består av två bebodda öar: Christiansø (710 m lång och 430 m bred) och Frederiksø (440 m lång och 160 m bred), fågelreservatet Græsholm och ett antal större och mindre klippor. Det mesta på Ertholmene är skyddat: byggnader, natur och djurliv. Att strosa omkring här är som att ta sig fram i en levande historiebok. Christian V:s gamla fästning står i princip kvar på samma sätt som när den byggdes 1684. Fästningen räknas för övrigt till en av världens första flottbaser.
Foto: Destination Bornholm
Det enda som skiljer Christiansø och Frederiksø åt är ett sund som på det smalaste stället mäter en sisådär 30 meter. Över sundet löper en svängbro i järn från 1912. Hamnen har två inseglingsleder, en på var sida om svängbron, och är delad i en Søndre- och en Nordre Havn. Som gäst är du välkommen till båda, men nordhamnen erbjuder endast ett fåtal platser.
Foto: Destination Bornholm
Turismen på Christiansø består huvudsakligen av dagsutflykter. Bästa tiden att upptäcka ön som seglare är därmed när sista båten till Bornholm gått på eftermiddagen. Då lägger sig lugnet över ön. Avsluta äventyret med ett besök på anrika Christiansø gästgiveri och köpmanshandel. Där kan du ta in på hotell om du tröttnat på kojen, äta och dricka gott samt fylla på förråden.
Text: Search Magazine
Foto: Destination Bornholm
Foto: Destination Bornholm