Laser Standard - Mot OS I Rio 2016

Inför OS i Rio 2016 publicerade vi en artikelserie där vi lyfte fram de olika klasserna samt belyste Sveriges chanser till deltagande samt medalj. "Laser Standard - Mot OS i Rio" publicerades i #4 2015. Idag vet vi att det är Jesper Stålheim som representerar Sverige i klassen i OS i Rio.

LASER STANDARD – MOT OS I RIO 2016

OS i Rio de Janeiro kommer allt närmare. I augusti seglas för-OS och det är då endast eá¼€ år kvar till den tävling som så många elitidroá¼€are drömmer om. I förra numret av Search (#3 2015) inledde vi följetången om kampen för aá¼€ få representera Sverige på OS i segling. I många klasser har Sverige Ḁera seglare och besäá¼€ningar som kämpar om OS-platsen och chansen aá¼€ ta hem en medalj – men endast en kan bli uá¼€agen. Vi går igenom förutsäá¼€ningarna klass för klass. Senast handlade det om den raá´€ande bataljen i 470 herr, i det här numret ligger fokus på laser standard. 

Favorit mot skadad hjälte

Sverige har idag två laserseglare i Sveriges Olympiska Kommittés topp och talangprogram; Jesper Stålheim (KSSS) och Emil Cedergårdh (GKSS). Jesper Stålheim är den klara favoriten till den svenska OS-platsen efter att ha radat upp topplaceringar under säsongen som ett silver i europacupen på Mallorca och en fjärdeplacering på världscupen i Hyères. Emil Cedergårdhs formstatus är inte lika positiv. Emil har länge hindrats i träning och tävling av sitt diskbråck. Cedergårdh har tidigare i sin karriär visat att han kan vara bland topp tio i världen men utan att kunna träna maximalt och med smärtor under tävlingar har de senaste resultaten inte varit lika lysande. På träningsregattan inför årets första europacup på Mallorca visade Emil trots skadan på gammal god form när han tog hem segern.

Laser är en strikt entypsklass och tillsammans med systerklassen Laser radial den enda klassen där arrangörerna tillhandahåller båtar på OS. Det gör att materialutvecklingen, som är central i många andra klasser, inte ens är möjlig i laser. Laserseglarna pratar hellre om den fysiska aspekten som utslagsgivande. På kryss över 5 m/s måste lasern hängas. Att hänga en laser är statiskt ansträngande för ben- och bålmuskulatur och under en 20 minuters kryss hinner seglarna bygga upp mycket mjölksyra. Utvecklingen de senaste åren har också gått mot att seglarna jobbar mer dynamiskt med överkroppen och styr båten allt mer genom att fördela om kroppsvikten i snärtiga ryck.

Laser är den största klassen på OS med hela 46 nationer på startlinjen. Sverige har traditioner av att vara en stark nation i laserklassen. Mot OS 2012 var det svenska landslaget ett av de starkaste och bredaste i världen. OS-bronsmedaljören Rasmus Myrgren var den som fick representera Sverige på OS men det först efter en lång kamp mot framförallt Johan Wigforss. Då var även Jesper och Emil med och kämpade om OS-biljetten hela vägen fram. Emil var dessutom på plats i Weymouth under de sista träningsveckorna för att sparra Myrgren. Efter OS var det många laserseglare som antingen bytte klass eller slutade och det blev ett glapp mellan de nya hungriga juniorerna och toppduon Cedergårdh/Stålheim.

Möjligt med en tidig uttagning

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) i samråd med Svenska Seglarförbundet tar ut den svenska OS-truppen. Kravet för uttagning är i korthet att seglaren ska ha chans att ta medalj på OS, något som Stålheim bevisat att han kan under det senaste året, men dessvärre inte Cedergårdh. I klasser där det är stor inhemsk konkurrens som t ex i 470 kan förbundskapten välja att göra en sen uttagning för att se hur de olika teamen utvecklas och hoppas att ett team tar ett kliv framför det andra. Om det å andra sidan är en kandidat som sticker ut tidigt och man inte tror att de andra kandidaterna kommer att kunna komma ikapp kan SOK göra en tidig uttagning. Det första tillfället för uttagning är i mitten av november. Om en seglare blir uttagen tidigt innebär det att den kan fokusera helt på OS vilket kan innebära mer träning på plats i Rio istället för att träna på en VM-ort. Inför Rio kan det också innebära att man kan anpassa sin vikt neråt då det förväntas relativt lätta vindar i Guanabara Bay i augusti.

Jesper Stålheim och Emil Cedergårdh skiljer sig åt som seglare. Jesper har gjort sig känd för att verkligen driva båten hårt och har alltid balanserat på vad som är tillåtet inom regel 42; otillåten framdrivning. I början av sin karriär drog Stålheim ofta på sig gulflagg. Numera är han lite mindre yvig och ligger hela tiden inom reglerna men får ändå alltid ut maximal fart ur sin båt. Stålheim kommer från Hammarö i Karlstad men det var på seglargymnasiet i Ängelholm som hans utveckling inom seglingen verkligen tog fart. Efter tre års coachning av Jimmy Tahlén vann Värmlandssonen junior EM 2008 och har efter det haft en stadig utveckling. Jesper var lite av en ”late bloomer”, han var aldrig någon riktig stjärna i juniorklasserna som Optimist eller E-jolle.

Emil Cedergårdh är mer av en taktiker och strateg. Han är en seglare som baserar sina beslut på en stor faktakunskap. När ett mörkt moln kommer in över tävlingsbanan är det givet för Emil om molnet kommer ge eller ta vind samt om det kommer vrida höger eller vänster. Emils driv och nfikenhet uppmärksammades tidigt i hemmaklubben LESS (Lerum). Ryktet säger att han tränade fler timmar på havet i sin Optimist än vad det lokala seglingsgymnasiet gjorde. Framgångarna i både Optimist och E-jolle var många och han tog dessutom ett silver på Isaf Youth Worlds. Självklart började Emil senare på Seglargymnasiet i Lerum och ᬀck ännu á°€er träningstimmar på kontot. Utvecklingen fortsaá¼€e spikrakt uppåt och han etablerade sig i världseliten i Laser. På senare tid har träningstimmarna som sagt minskat dramatiskt till följd av hans redan nämnda diskbråck. Tiden han får över lägger han sannolikt på sin läkarexamen.

Medaljchans på OS

Jesper är en medaljkandidat inför Rio och om inte Emil blir helt frisk i ryggen, kommer tillbaka till gammal god form och dessutom börjar ta medaljer på världscuper och mästerskap, blir det Stålheim som får representera Sverige. De värsta konkurrenterna 2016 ser just nu ut att vara Nick Thompson (Storbritannien), Tom Burton (Australien) och Philip Bühl (Tyskland). Nick Thompson vann nyligen VM i Kingston Kanada och har varit med i världstoppen under två OS-cykler. Till Rio är det första gången Nick är självklar etta i det brittiska teamet efter att Paul Goodison slutat segla Laser. Tom Burton är på samma sätt arvtagare efter den olympiske mästaren Tom Slingsby men måste också slåss mot ett ungt och hungrigt lag hemmavid. Hetast där är Matthew Wearn, blott nitton år gammal men redan rankad tvåa i världen.För att Jesper skall kunna slå dessa säger han att han behöver utveckla sina undanvindar och bli jämnare i starterna. Han lägger också vikt vid att vara i rätt sinnesstämning när det är dags för tävling.

– Jag föredrar att komma till tävlingen efter en lång träningsperiod. Det ska kännas som jag vill visa upp något nytt som jag precis har lärt mig, då är jag som bäst och kan slå alla, säger Jesper.

Nu närmast är det alltså för-OS som står på schemat och det är Stålheim som är uttagen. Om han imponerar finns det stor chans för att kvalet är avgjort och att Jesper blir uttagen till sitt första OS den 17 november.

Text Victor Västernäs

Top