Solaris Yachts

Solaris Yachts har lång historik av både produktion av nya båtar, reparation och refit av båtar. Varvet slog upp sina portar 1974 i Aquileia, längst upp i den venetianska lagunen, ett område välkänt för sina båtbyggartraditioner. Idag bedrivs verksamheten i stora, moderna produktionslokaler precis vid vattnet.

Den här artikeln publiceras i samarbete med Berthon Scandinavia, svensk återförsäljare av Solaris Yacht. Mer om dem hittar du på berthonscandinavia.se.

Solaris Yachts styrkor är innovativ design, god kvalitet och omsorgsfull finish. Varvets framgångar har kommit mycket tack vare en byggfilosofi som bygger på att kombinera teknik, styrka och traditionell tillverkning.

I mer än 40 år har man byggt fina prestandabåtar. Idag består portföljen av modeller från 40 upp till 111 fot. Foto: Solaris Yachts

Med en total yta på 26000 kvm, varav 6000 ligger under tak, kan Solaris Yacht bygga och restaurera båtar upp till 100 fot. Foto: Solaris Yachts

Varje Solaris har ett 40 mm huvudskott i komposit som lamineras på båda sidor mot skrovet och däck. Röstjärn tillverkade i komposit lamineras med vakuumteknik. Längs- och tvärgående balkar är helt laminerad till skrovet. Alla kölar har en bred kölplatta för optimal kraftöverföring och kraftfördelning för de 30 mm grova stålbultarna som förbinder kölen med skrovet. Båtarna är starka och byggda med de bästa komponenterna och materialvalen. Den höga kvaliteten ger först och främst problemfri seglingsglädje, men också ett högt andrahandsvärde.

Solaris 36 designades av Frans Maas 1997. Foto: Solaris Yachts

1981 lanserades Solaris 39, även det en design signerad Frans Maas. Foto: Solaris Yachts

Solaris 40 lanserades 2021. Idén bakom båten var att införliva den senaste innovationen och utvecklingen, utan att förlora de eleganta solarislinjerna och naturligtvis komforten. Foto: Solaris Yachts

Det första många lägger märke till är den fina designen, men det är först ute på vattnet man kan skapa sig en uppfattning om Solaris verkliga fördelarn. Båtarna är designade och konstruerade för att man med en liten besättning ska få ut maximalt av seglingen. Den stora, öppna sittbrunnen skapar fina förutsättningar för god överblick över hela båten och vinschar samt skot finns inom behändigt räckhåll. Alla modeller levereras med självslående försegel för enkel och säker segelhantering vid cruising. Kombinerat med integrerat peke med fäste för gennaker blir detta en oslagbar kombination även på regattan.

Solaris 111 SY (skrov nummer 1) lanserades 2020, men gjorde sin offentliga debut på Monaco Yacht Show 2021. Yachten är semi-costum och byggd på begäran av en tidigare Solaris-ägare. Foto: Solaris Yachts

Dagens portfölj består av 11 modeller från 40 till 111 fot som alla tagits fram av Solaris egna designteam i samarbete med Javier Soto Acebal. Klippet längst ner visar lanseringen av nya Solaris 50 den 21 april 2021.

Top