X-35

Vi fortsätter att lyfta fram segelbåtar som kan vara intressanta för dig som går i båtköpartankar och riktar blickarna mot begagnatmarknaden. Den här gången tittar vi närmare på X-35 One Design. Båten syns med jämna mellanrum i Search, ofta i samband med kappsegling och reportage från Volkswagen X-35 Cup och andra mästerskap.

 Till vår hjälp har vi Lars Sörqvist. Lars var bland de första ägarna i Sverige och grundade klassförbundet 2007. Han har både familje- och kappseglat sin X-35 sedan dess.

X-35 One Design introducerades hösten 2005. Klassen fick en flygande start och utsågs till ”ISAF Recognized Class” 2006 vilket betyder att internationella seglarförbundet rekommenderar den för kappsegling. Samtidigt fick klassen EM och VM status. Idag finns cirka 250 båtar och i Sverige seglar och kappseglar mellan 15 till 20 båtar.

– Klassens tyngdpunkt ligger i Stockholm där det finns ett 10-tal båtar, berättar Lars och fortsätter. Vi har några i Malmötrakten, ett par på västkusten och en i Vättern. De flesta kappseglar men inte alla.

Vad tycker du är båtens styrkor? – Det är en väldigt bra och strikt entypsregel, som en Laser ungefär. Den har en bra grundlayout, varenda grej verkar sitta på rätt ställe. Man får en färdig båt och alla är identiska. Den har bra seglingsegenskaper och är allround. Personligen använder jag den lika mycket som familjebåt som racer. Vi har tre barn och har seglat 8 veckor varje sommar sedan vi köpte båten, över halva Europa och hela Östersjön, och vi är jättenöjda.

Klassregel. Båten har en strikt klassregel. Däckslayout och rigg får inte modifieras eller bytas mot annat än identiska komponenter. Antalet segel är strikt reglerat. Inga förändringar av skrov och däck tillåts. – Man har utformat regeln väldig smart. Ett exempel är leveransvikten som är flera 100 kilo mindre än minimivikten. Lägger man in ett cruisingpaket i båten; septiktank, kylskåp, varmvatten, värmare et c, kommer man precis upp i båtens minimivikt. Annars måste man kompensera med blyvikter som faktiskt sitter sämre till. Det här är bra för alla som vill använda båten för både kappsegling och cruising. Dessutom kan man räkna med att alla grejer sitter i båten om man köper begagnat.

Konstruktion. Båten är uppbyggd kring en kraftig stålram i vilken vant, stag, mast och köl är fästa.

Däckslayout. Hon har en ren och lättanvänd däckslayout. Sittbrunnen är stor och öppen med stor ratt. Trimfunktionerna leds till beslag placerade på rufftaket. Vissa funktioner leds även akterut nedsänkta i däck.

Inredning. X-35:an har kök, navigationsbord och toalett. Salongen har sittplatser för minst åtta personer, det finns dubbla akterkabiner och en stor förpik.

Jag frågar om båten har några svagheter, något man bör ta en extra titt på när man köper begagnat. – Naturligt slitage finns alltid, båtar som kappseglas får ta en del smällar men vi har inte sett något speciellt. En entypsklass kan konstrueras för att hålla, man använder inga extrema material. X-35:an har ett glasfiberskrov med bra sandwich och bra polyester och aluminiummast. Den är inte på gränsen viktoptimerad heller utan har lite marginal.

”Båten är konstruerad med det primära syftet att segla snabbt och högt, istället för att bara mäta bra på en krånglig handikappregel. Förutom en racer är båten en välfungerande och sportig semesterbåt med åtta kojer och de flesta bekvämligheter. Båten är lätthanterlig och har fina seglingsegenskaper.”

Begagnatmarknaden. Båten produceras fortfarande men finns också att köpa begagnad. – De båtarna som har kommit till Sverige har antingen varit nya eller köpts begagnade från utlandet. Vi har stadigt ökat antalet båtar i Sverige och är bland de största nationerna nu vilket är kul. Begagnade båtar ligger på mellan 700 000 och miljonen. Nya segel kostar mycket på en båt så nya fräscha segel är ju värt mycket om man får med det i köpet. Vi får ha tre fockar; en lätt, mellan och tung, två spinnakers och ett storsegel. Det håller nere kostnaden, men en komplett segelgarderob ligger ändå kring 250 000kr.

Innan vi avslutar samtalet trycker Lars ytterligare en gång på X-35:an som familjebåt. – Det finns säkert en del som ifrågasätter båtens användning utanför kappseglingsbanan. Faktum är att jag hade valt en X-35:a som semester- och familjebåt även om jag inte hade kappseglat. Den fungerar utmärkt och jag har svårt att tänka mig att segla utan känsla och upplevelse även om det ”bara” är semester, avslutar Lars.

Förbundets hemsida www.x-35.se

Text och bild SEARCH Magazine

Båtspecifikation

Längd 10.61 m

Vattenlinje 9.12 m

Bredd 3.27 m

Djupgående 2.15 m

Deplacement 4,3 ton

Storsegel 40.1 kvm

Genua 33.9 kvm

Spinnaker 105.7 kvm

Motor Yanmar 20 hk



Top