Nacra 17 - Mot OS I Rio 2016
Inför OS i Rio 2016 publicerade vi en artikelserie där vi lyfte fram de olika klasserna samt belyste Sveriges chanser till deltagande samt medalj. Vi kommer inte se en svensk nacra 17 i Rio, men Ida Svenssons och Rasmus Rosengrens satsning sträcker sig längre än så.
OS närmar sig med stormsteg och flera av klasserna har några intensiva månader med ett eller två VM under den svenska vintern. Vi fortsätter följetången om OS-kvalen och status i de olika klasserna. Nu är det dags att ta tag i Nacra17. Nacra17 är en ny klass på OS-programmet till Rio 2016. Det är en katamaran som seglas av en man och en kvinna. I denna snabba klass har Sverige två av sina största framtidsnamn; Ida Svensson och Rasmus Rosengren, som hoppas kunna kvala in Sverige och sig själva till OS i Rio 2016.
Nacra17 är en spännande klass att följa på många sätt, katamaransegling är ju verkligen på tapeten just nu, dessutom tillkommer den extra kryddan att besättningen är mixad, vilket är helt nytt inom OS-seglingen. Tidigare har det funnits öppna klasser där kvinnor och män har tävlat på lika villkor, som exempel seglade Carolijn Brouwer OS i Tornado 2008 tillsammans med Sebastien Godefroid.
Sverige hade tidigt framgångar i klassen då den rutinerade tvåskrovsseglaren Tim Shuwalow bildade team med Hanna Klinga. Paret hade flera topplaceringar 2013-14 och toppade med en vinst i världscupen i Hyère. Efter det gick Hanna och Tim skilda vägar, bland annat på grund av den tuffa fysiska belastningen Hanna hade som gast. Hanna började istället segla med Lisa Ericson i 49:er FX. Hannas framgångar fortsatte, bland annat med ett brons på för-OS. Tim hade inte samma flyt i jakten på en ny gast, han testade bland annat med starka och akrobatiska Frida Langenius. Den nya konstellation såg bra ut på pappret men under träning på baggen slog Frida i huvudet och drabbades av hjärnskakning. Under den långa rehabiliteringstiden lade Tim och Frida ner satsningen. Istället står de svenska chanserna nu till de lovande ungdomarna Ida Svensson och Rasmus Rosengren, blott 18 respektive 20 år gamla. Sverige har ingen nationsplats i dagsläget och de flesta platserna har redan beslagtagits av andra nationer på de senaste VM-tävlingarna. Sveriges chans är att ta den sista nationsplatsen under europacuptävlingen på Mallorca i april. Platsen är en så kallad kontinentplats och kan alltså bara tas av ett europeiskt land.
Designad för en man och en kvinna
Nacra17 är designad speciellt för att passa som redskap i OS-disciplinen Mixed Multihull OS 2016. Katamaranen röstades fram som den mest lämpliga efter utvärdering av flera olika potentiella klasser. Den är 5,25 meter lång och för dryga tjugo kvadratmeter segel på kryss och nära det dubbla på undanvinden. Båten har C-formade centerbord som gör att skroven får lyftkraft, men båten är inte designad för att foila som t ex Flying Phantom. Centerborden är centrala i materialutvecklingen för besättningarna, man experimenterar med olika vinkel på centerborden genom att bygga om centerbordstrummorna. Det i kombination med hur långt ner man sticker centerborden göra att man kan reglera lyftkraften. På kryss blir man aldrig helt luftburna men på läns ser man ofta att båda skroven svävar över vattenytan under korta perioder. Till en början tappade besättningen ofta kontrollen över båten vid flygturer men numera ser man allt mer kontrollerade flygningar och att man faktiskt kan tjäna värdefulla metrar foilandes.
För övrigt är Nacra17 en entypsbåt där det endast finns en tillverkare för segel, skrov och mast men som vanligt finns det en variation i produktionen som gör t ex att olika master kan ha olika egenskaper. För att försäkra sig om att man har bästa möjliga material gäller det att köpa in flera master, mäta upp och försöka hitta sin personliga favorit. För de som inte har tillräckligt stor budget för att köpa in tio master och sen kassera åtta av dem, är det ändå av stor vikt att göra noggranna mätningar av mastens styvhet och hur den böjer vid belastning. Detta för att få en förståelse för hur en mast skiljer sig från en annan och hur man ska trimma annorlunda, det handlar om att lära känna sitt material.
Gasten får ta i från tårna
Likt de flesta katamaraner är Nacra17 en snabb båt. Farter upp mot 25 knop är inte ovanliga och därmed är nacran den snabbaste båten på OS-programmet. På kryss och läns vill man ha sitt lovartskrov precis ovanför vattenytan i alla vindar utom i det lättaste registret. Det är en fysiskt krävande båt att segla för gasten, både storskot och gennacker är väldigt tunga och för att skota in när det blåser lite mer måste man bokstavligt talat ta i från tårna, det räcker inte att endast jobba med armarna. Rorsman har det lättare fysiskt men måste hjälpa till med skoten så att gasten kan hissa upp respektive ner centerborden. En intressant variabel är om man väljer kvinnlig/manlig rorsman/gast. Just nu är det jämnt fördelat mellan alternativen. I toppen kan man i nuläget se att manlig rorsman och kvinnlig gast är det vanligaste. Det finns många teorier kring varför det är så, till exempel att de manliga rorsmännen är äldre och mer rutinerade katamaranseglare, bland annat från Tornado som var OS-klass fram till 2008. Mycket talar dock för att de kvinnliga rorsmännen kommer att komma ikapp då de får mer erfarenhet, då kan det vara en fördel att ha en manlig gast med tanke på den tuffa fysiska belastningen.
Kampen om nationsplats
Det finns alltså endast en svensk satsande besättning i Sverige och det är Ida Svensson och Rasmus Rosengren från KSSS. Ida och Rasmus har seglat Nacra17 i två år och innan dess seglade de 29er ihop i två år. I Nacra finns det 20 platser på OS, en är vigd till värdnationen Brasilien, tio gick till de tio bästa nationerna på VM 2014, ytterligare tre gick till de tre bästa, inte redan inkvalade nationerna, på VM 2015.
De sista sex platserna är kontinentplatser där Europa, Asien, Oceanien, Sydamerika, Nordamerika och Afrika har en plats vardera. Om en kontinent inte har en nation som seglar Nacra17 går den platsen tillbaka till potten och delas ut efter resultatlistan på VM 2015. Detta kan vara aktuellt för Afrika som inte har någon Nacra17-seglare för närvarande. Det kan också vara aktuellt för Oceanien där de två starka seglarnationerna Nya Zealand och Australien redan kvalat in via VM och det sannolikt inte dyker upp någon mer nation med besättning från den kontinenten. Det europeiska kvalet kommer att seglas i april på Mallorca under Europacupen. Då kommer Ida och Rasmus att slåss mot framförallt Grekland, Ryssland, Belgien och Norge. Grekland och Ryssland har än så länge varit snäppet vassare men Ida och Rasmus utvecklingskurva pekar uppåt och de har helt klart en bra chans.
Om de lyckas kvala in Sverige som nation måste de sedan leva upp till SOK:s krav för deltagande. Normalt sett är det att besättningen ska vara en potentiell medaljkandidat och vid flera tillfällen hamnat inom topp-åtta i tävlingar där hela världseliten deltar. Det finns även ett framtidskriterium som kan utnyttjas om man ser att den aktuella besättningen inte är någon medaljkandidat just nu men kan vara det till OS 2020 eller 2024. Ida är arton år och Rasmus är tjugo, framtidskriteriet är som skräddarsytt för dem. Om Ida och Rasmus deltar på OS kommer de att vara de yngsta svenska seglarna på ett OS genom tiderna. Idag är det Niclas Düring som bär den titeln. Ida och Rasmus är med i SOK:s relativt nystartade utmanarprogram. Programmet där yngre, lovande atleter som man anser kan representera Sverige på OS i framtiden, får hjälp med bland annat kost och fysträning.
Shuwalow-Klinga i nationens intresse
Att förvänta sig att Svensson och Rosengren tar medalj i Rio är att ställa för höga krav. Om de lyckas ta sig till OS ska målet vara att inhämta så mycket inspiration och kunskap som möjligt för att kunna prestera på OS i Tokyo 2020. Det svåra är att ta nationsplaten. Vad sägs om att öka oddsen en smula? Hade det inte varit fantastiskt kul om Tim Shuwalow gjorde comeback i Nacra17 för nationskvalet och varför inte tillsammans med Hanna Klinga. Detta skulle öka oddsen till en svensk nationsplats, för även om man inte kan förvänta sig att Shuwalow-Klinga kommer toppa listorna i gammal god stil har de ändå en god chans att slå Grekland, Ryssland, Belgien och Norge. Kom ihåg var ni läste det först!
Text Victor Västernäs