Dehler 30 one design
Segling är mångfacetterad. Man kryssar runt bland kobbar och skär för att upptäcka nya platser, tar med familjen på ett längre äventyr längs med kusten eller kanske till och med korsar ett hav. På fredagskvällen tömmer man båten för att stå på startlinjen med kompisarna på lördag morgon.
Allt detta kan man i princip göra med vilken båt som helst. Samtidigt är kappsegling under ständig förändring. Att få ihop en besättning på åtta individer kan i dessa dagar vara en utmaning i sig, speciellt om man dessutom vill träna innan för att ge sig själv och teamet en chans. Jag tror att det är precis här Dehler, med sin 30 OD, kommer in i bilden.
30 feet of everything
Efter lanseringen av jubileumsbåten (34-fotaren) ville det tyska varvet följa upp med en lillasyster på 30 fot. Det visade sig lättare sagt än gjort, så varför inte bygga en riktigt sportig båt kryddad med det allra mest nödvändiga för cruising istället? Och för att ta det ett steg längre, varför inte entyp?
Det lilla pentryt är utrustat med gasspis, diskho och en hylla speciellt dedikerad för kylboxen. Mitt emot ligger den hyfsat avskilda toaletten. I övrigt är det öppen planlösning som gäller.
Sängen i förpiken är stor nog för två. Detsamma gäller sovplatserna i akterhytterna, det underlättar dock om man tycker om varandra.
Det är en läcker båt, en off-shore racer i fickformat som otåligt ligger och väntar på att få sticka ut på kappseglingsbanan eller korsa första, bästa hav. Det är i alla fall känslan man får vid bryggan.
Design och konstruktion
Dehler 30 OD är designad av Judel&Vrolijk tillsammans med Dehler Yachts. Man har också samlat in synpunkter från en grupp utvalda seglare. Konstruktionen av skrov, däck, luckor och skott är intressant. Första lagret efter gelcoaten är glasfiber och vinylester som man låter härda innan man lägger e-glasfiber som vacuuminjiceras med polyester. Distansmaterialet är divinycell. Man förstärker med kolfiber på ställen som vant- och mastinfästningar samt kölbalkar (Dehler Carbon Cage). Båten har dubbla roder och T-köl med fena av kolfiber och blybulb. Det finns inbyggd vattenballast på 200 liter med en elektrisk transferpump som klarar 100 liter/ minut för att göra båten mer konkurrenskraftig när man seglar shorthanded.
Interiör
Var går egentligen gränsen för kappsegling när det även skall fungera för cruising? Vid första anblicken ser båten helt avskalad ut. Det finns ett litet pentry på styrbord sida, kanske inte det snyggaste på marknaden men fullt dugligt, med en liten gasspis, diskho och en hylla speciellt dedikerad för kylboxen. Mitt emot ligger toaletten som hyfsat helgar den privata sfären. I övrigt är det öppen planlösning som gäller. Salongen är rymlig och modern. Det är i princip ståhöjd i hela salongen (184 cm). De fällbara bänkarna är tillverkade i vattensäkert trä. Jag tänker att ett par dynor skulle göra livet lite mindre spartanskt. Sängen i förpiken är stor nog för två. Detsamma gäller sovplatserna i de båda akterhytterna, i alla fall med lite god vilja. Med enkla draperier kan man lätt skärma av och skapa mer avskildhet för den som vill det. Hur som helst, det här är ett nytt koncept och man skulle kunna diskutera bekvämligheter i all oändlighet, men för båtens syfte är interiören mer än tillräcklig. Det skaver lite grand att elsystemet är placerat under soffan i salongen vilket i min värld inbjuder till problem, det är dock inte en deal breaker. Man skulle också kunna göra ett bättre jobb med att dölja kablaget, men det kanske kommer längre fram i produktionsprocessen.
Den svaga vinden hindrar oss från att provocera fram en broach men Dehler-gänget försäkrar att båten är trygg även när man trycker på ordentligt.
Däck, rigg och segel
Det är här som styrkan sitter. Den allmänna känslan är gedigenhet. Visst, vi har alla våra egna preferenser för optimala däcklayout på en kappseglingsbåt men vad jag kan se har Dehler gjort ett utmärkt jobb. Längst fram i fören sitter ett fast men demonterbart peke, tillräckligt långt för en anständig code 0. Knaparna är infällda och tas fram när man angör bryggan. En cool detalj är det tryckta segelnumret på fördäck som leder tankarna till bilracingens värld. Riggen består av en på däcket stående kolfibermast med svepta spridare från Axxon Composites, rodrigg och löpande dyneema. Det finns ingen skena för justering av fockskotet, istället har man en friktionsring med flytande skotpunkt. Storskotet är tvåväxlat för både grov och fin justering (1:4/1:16). Det finns utriggare i tillvalslistan för den som vill maximera farten på undanvinden.
Flera element för tankarna till ikoniska havskappseglingsmaskiner som stäven (Imoca), sittbrunnen (Figaro) och utriggarna (VO65).
Sittbrunnen är välstrukturerad. Det hade inte varit några problem att segla båten på egen hand med hjälp av en autopilot. Praktiska fotstöd höjer komforten vid branta kryssvinklar. Säkerheten känns hög ombord, det överdimensionerade mantåget ger båten extra mycket attityd och livflotten ligger under en lucka i akterdäcket och går att nå även om båten är upp och ner. Däckshuset är format så att vatten från vågor och stänk leds bort från sittbrunnen. När man tittar i detalj finns det mycket att gilla, inte minst möjligheten att justera den relativa vinkeln mellan rodren (rudder toe angle) under tiden man seglar. Jag gillar den grå färgen i kombination med det vita bikakemönstret som ger båten en snabb look. Jag gillar också elementen som för tankarna till ikoniska havskappseglingsmaskiner som stäven (Imoca), sittbrunnen (Figaro) och utriggarna (VO65). Man kan välja segel från tre segelmakare; North Sails, Elvström och Quantum. Båten jag testade hade utmärkta segel från Quantum, men då vi saknar svenskt loft är det kanske mer förnuftigt att välja något av de andra två.
Motordrift
Vi gör ansträngningslöst 6-7 knop med motor. Båten är utrustad med ett infällbart propellersystem som ger ett helt slätt skrov med propellern infälld.
Under segel
Det blåser 10-12 knop jämn och fin vind från havet. Vi kryssar med 42-45° TWA och håller dryga 6 knop båtfart. Rodret är lättrimmade och det är en ren fröjd att leta sig fram till fockens sweetspot. På undanvinden gör vi dryga 8 knop vid 125-130° TWA. Den svaga vinden hindrar oss från att provocera fram en broach men Dehler-gänget försäkrar att båten är trygg även när man trycker på ordentligt. Då storseglet är fathead krävs sannolikt lite experimenterande för att få till rätt styvhet och spänning på topplattan, men det där hör ju till det roliga.
Sammanfattningsvis
Jag skulle kunna hålla på i timmar; fundera på foils, svängköl, mera kolfiber et c, samtidigt kan jag inte annat än att konstatera att Dehlers val är både smarta och förnuftiga. Resultatet är en spännande, snabb och kul båt som fungerar utmärkt på kappseglingsbanan. Storleken är hanterbar för en person, både vad gäller underhåll och segling. Den är dessutom prisvärd; 144500€ (sjösatt och seglingsklar). Det här är en båt som gör segling till något alldeles speciellt. På många sätt är Dehler 30 OD kompromissen som alla vi, som drömmer om en prisvärd/hanterbar båt för extraordinära seglingsupplevelser med ultrahet look, har saknat.
Text: Danny Inkyov
Teknisk data
Längd: 10,30 m
Vattenlinje: 8,97 m
Bredd: 3,28 m
Ballast: 1 140 kg
Max djupgående: 2,20 m
Mast: 14,30 m
Varv: Dehler
Designer: Judel/Vrolijk & Co
Motor: Diesel, 10 hk
Vatten: 40 l
Storsegel: 23,41 kvm
Försegel: 25,07 kvm
Surfa nedåt för fler fotografier.