Den mjuka schackeln

”Det mjuka skall besegra det hårda” säger ett isländskt talesätt. Hårda grejer skaver, sliter och spricker. En schackel i metall kan vara förödande i riggen. Om den får slänga runt lite kan den lätt fördärva allt i sin omgivning innan den till slut bestämmer den sig för att gänga upp sig och, via en studs i huvudet på någon i besättningen, trilla i sjön. Repad lack och aluminium och trasiga segel är allt den lämnar som minne efter sig.

Det händer inte med en textil schackel, den är mjuk och snäll mot allt i sin omgivning, och minst lika säker. Flätade dyneema – linor lämpar sig utmärkt för att göra en mjuk schackel. Det är roligt och lätt och på en kväll hinner du göra julklappar till alla dina seglarvänner. Bara du lär dig lägga diamantknopen så är resten ingen konst. Linan ska vara av den sorten som är ett flätat hölje med tomrum i mitten. När man trycker ihop linan blir hålrummet i mitten större och linan kan träs genom sig själv.

1. Vik linan på mitten. För en 6mm lina är det lagom att jobba med en lina som är en meter. Nu ska ena parten träs genom den andra, in strax över viket och ut halvvägs mot ändan. 

2. För att trä linan kan man använda en vikt ståltråd eller någon form av nål. Kanske behöver du tejpa fast ändan i ditt verktyg för att kunna trä igenom.

3. Nu ska du samsa parterna så att yttre höljet blir väl sträckt och att det blir ett litet öga som kommer att låsa tight under knopen.

4. Passera ytterhöljet genom kärnan strax ovanför där den kommer ut. Detta låser längderna så att ögat förblir så stort som du vill ha det.

5. Nu var den lätta biten klar. Nu är det dags att göra en stoppknop av ändarna. 

Diamantknopen är lite klurig att lägga, men när du väl får till det har du en stor stoppknop som dessutom är snygg. Ingen idé att förklara hur man gör. Kolla på bilderna och träna!

Dyneemalinan är väldigt glatt och det krävs därför att man är extra noggrann när man samsar knopen. Sätt gärna schackeln i sträck med en talja innan du kapar och smälter av ändarna.

För att knäppa och knäppa upp schackeln är det bara att dra tillbaka höljet lite så att ögat blir större och knopen kan passera igenom, lätt som en plätt!

Text Jens Langert

Top