Per Frykholm
I artikelserien Coaches Corner möter vi duktiga seglingscoacher för att få en inblick i hur de arbetar och tänker. Den här gången träffar vi Per Frykholm. Per arbetar på Lerums seglargymnasium och han blev nyligen utsedd till årets coach av Svenska Seglarförbundet.
Vilket är ditt bästa minne av en coach som aktiv? – Som junior blev jag uttagen till en träningsgrupp för talanger i E-jolle. Där hade vi en coach som hette Björn Hultgren. Honom uppskattar jag mycket och han lärde mig mycket om hur man skall få en grupp att prestera och må bra. Jag tror att det är viktigt, som tränare i en individuell idrott, att man även ser till vad gruppen behöver. Seglare är av naturen egocentriska och fokuserar på sin väg till framgång. Där kan man som coach, speciellt när det gäller riksidrottsgymnasiet, hjälpa till och se till att hela gruppen har roligt och presterar bra. Får man till det har man sen en bra miljö för individuella prestationer.
Vad tar du upp första gången du träffar ett nytt team eller en ny individ?
– Om det är ett nytt team tar jag en snabb kontakt med dem och försöker ta reda på vad de har för förväntningar på mig. Finns det ett uttalat resultatmål är det viktigt jag känner till detta. Annars kan ett ”Bra seglat” som var tänkt som pepping bli helt fel om det blir sagt vid ett tillfälle då man precis missat sitt mål.
Vad tar du upp på debriefen efter en riktigt rutten tävlingsdag? – Det beror mycket på om det är en viktig tävling eller en som man betraktar som träning. Är det en ”träningsregatta” har vi råd att fila på tekniska detaljer och överföra ny kunskap. Är det ett mästerskap eller liknande handlar det om att få teamet/individen att må bra. Har det varit en riktigt dålig dag på en viktig regatta kan jag ibland hoppa över debriefen helt. En sådan dag vet seglarna oftast alltför väl vad som gått fel och då kan det vara slöseri med tid och skapa onödig stress att älta. Då försöker jag istället se till att alla får mat och vila så att man kan börja nästa dag starkare och gladare. Är det något man verkligen behöver ta upp kan man lyfta det på morgonen i stället.
Hur är det att sitta i gummibåten och titta på när ditt lag seglar? – Ganska stressigt. Jag har mycket data att samla in och bearbeta. Ibland kan det vara ganska upprörda känslor och en del skrikande på båten. Då är det nog tur att jag är ensam i båten, skrattar Per. Jag är väldigt engagerad och vill att det skall gå bra för mina seglare. Engagemang är en viktig förutsättning för mig, annars hade jag nog inte orkat med det här jobbet, så kul är det inte att sitta där ute.
Vad har du för råd till ett lag som står och stampar i sin utveckling?
– Om det inte går framåt, får man inse att man gör något fel och att man måste ändra på något. Som lag måste man sätta sig ner och analysera sin segling. Vilka områden är svagheter och styrkor? Var saknar man kunskap och vad behöver man träna på? När man sedan kommit fram till de områden som skall förbättras måste man omsätta det i konkreta träningsmål. Man ser alltför många som bara ”åker runt banan” på träning. Att inte träna effektivt och resultatinriktat innebär ofta att man fastnar i sin utveckling. Kommer man ingen vart själv kan man alltid anlita en bra coach för att få hjälp med att få igång processen.
Text Fredrik Aurell