Skillinge

Det bildas en liten regnbåge i stänket av varje östersjövåg som slår mot den steniga vågbrytaren. Vänder du dig från havet och blickar in mot den skyddade hamnen ser du akrobatiska måsar som tävlar om uppmärksamhet med den vackra segelskutan som just lägger till. Från den vitmenade hamnkrogens uteservering hörs ett gemytligt sorl. Låter du blicken färdas bortom hamnen och den pittoreska bebyggelsen kan du skönja ett bördigt Österlen. Böljande kullar, fulla av grödor i varma lysande färger i vacker kontrast mot himlen.

Vill du se fler bilder från Skillinge? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.

Böljande landskap och säker hamn mitt på Österlen

Skillinge har varit ett uppskattat tillhåll för båtfolk långt tillbaka i historien. Här fanns tidigt tillfälliga boningar som användes av traktens folk under de delar av året fisket var bra. Man bodde på Skillinge och ägnade sig åt sommarfiske lite som man på andra ställen bodde på fäbod och ägnade sig åt sommarjordbruk. Det dröjde inte länge innan fisket blev en året-runt-syssla och boningarna blev permanenta men språkbruket – att man bor på Skillinge – lever ännu kvar. Runt sekelskiftet steg efterfrågan på frakttjänster och de sjövana fiskarna från Skillinge var inte sena att växla från fiske till frakt. Blekingeekorna byttes ut mot allt större båtar. Det sägs att det som mest låg över hundra skutor i den lilla, väl skyddade hamnen. Man känner historiens vingslag när man spankulerar bland gammal fin bebyggelse nere i hamnkvarteren.

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Alla vägar bär som bekant till Skillinge. Kommer du från söder har du just rundat Sveriges sydostligaste udde Sandhammaren. Här finns starka strömmar och förrädiska sandrevlar som kan vara en utmaning att ta sig runt om det blåser. Kommer du från norr har du korsat Hanöbukten, en annan del av kusten som kan vara stökig vid hårt väder. Den är känd för att vara ombytlig med krabb sjö som reser sig snabbt. Det är inte förutan att den gjort sig förtjänt av öknamnet Sveriges Biscaya. Kommer du från Bornholm i sydväst har du redan rätt kurs för angöringen, 290 grader. Vid hårt väder är det spännande att närma sig Skillinge och den grunda kusten men inseglingen är väl utmärkt med både farledsmarkörer och en fyr på den sydliga fyrnocken.

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Att göra

När båten väl är förtöjd i gästhamnen är den gemytliga hamnkrogen det givna besöksmålet. Det känns som om den stått där sedan urminnes tider och serverat god mat och god dryck till långväga sjöfarare. Mycket riktigt möts man också av en härligt avslappnad och gammaldags atmosfär när man kikar in. Men det är inte bara gammaldags och patinerat. Elin och Janne har arbetet med mat på finkrogar i både Oslo och Stockholm. De låter det nya skandinaviska köket möta lokala råvaror och traditioner på ett nyfiket och respektfullt sätt. Det serveras rustik husmanskost med en touch av internationell lyx och spännande smaker.

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Skillinge är en liten by men det finns ändå en hel del smått och gott att göra. På sommaren är det full fart. Du kan till exempel gå på teaterföreställning, besöka rökeriet, caféet eller emaljfabriken. Du får inte missa ett besök på Sjöfartsmuseet. På sommaren är det öppet varje dag mellan 14 och 17. Här finns minnen som samlats av generationer sjöfarande Skillingebor och man inser att traditionen är stark i det lilla samhället. Att detta är ett levande arv blir tydligt när den vackra galeasen Klara Marie kommer in eller löper ut ur hamnen på en av sina dagliga turer med turister, fiskare eller bröllopssällskap.

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Skillinge lämpar sig väl för promenader. Det är plant och avstånden är korta. För dig som har spring i benen eller tillgång till en cykel är det bara halvannan mil ner till Sandhammaren och fem kilometer inåt landet ligger den medeltida borgen Glimmingehus. Borgen har varit viktig i svensk historia vid flera tillfällen. Bland annat försökte den svenska kungen en gång att riva den när danskarna var på väg. Den var så välbyggd att trots att man tog hjälp av tvångsrekryterade bönder så lyckades man inte göra någon större skada på den bastanta byggnaden innan de danska trupperna anlände.

Vill man se storstaden kan man hoppa på bussen och åka de tre milen in till Ystad. Här finns alla sorters underhållning och förnödenheter.

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Gästhamnen

Lägg till långsides i den yttre hamnen eller leta efter gröna skyltar bland Y-bommarna. Det finns tio till tjugo platser. Det kostar 140:- per dygn och avgiften betalas i automaten på andra sidan hamnkrogen. Behöver du handla finns en matbutiken på Storgatan 50 meter bort. För större inköp tar man sig till Borrby en mil inåt landet, där finns en stor ICA-butik med generösa öppettider.

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Resurser

Skillinge är inte stort men här finns allt en gästande seglare behöver och lite till. Det finns två små verkstäder i den inre hamnen där man kan få hjälp med krånglande båtar samt, vakuumtömning, mastkran, slip och en gammal lastbilskran som kan lyfta mindre båtar.

Behöver man något från Skeppshandeln får man ta bussen till Ystad. Man bör då ta chansen och besöka Tackel och Tåg – en av Sveriges charmigaste Watskibutiker. Här finns ett komplett sortiment av nya produkter men även mycket gamla båtprylar och nautisk kuriosa. Det du inte hittar på Tackel och Tåg behöver du troligen inte. Butiken håller öppet mellan 10 och 18 sommartid.

Text Fredrik Aurell

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

UPPTÄCK SVERIGE: SKILLINGE

Top