Hitta din urkraft

Jens Langert är seglande äventyrare, riggare och designer. I tips och trix delar han med sig av smarta lösningar och gammalt sjövett som han stöter på i sitt dagliga arbete med gamla skutor.

Tips & Trix med riggaren

När man hissar ett segel och tar i så mycket att det brinner i armarna, smakar blod i munnen och svartnar för ögonen, finns en väldigt bra teknik för att ta till. Den kallas för att ”bräcka”. Bräcka innebär att man drar åt sidan i linan istället för längs med, på samma sätt som man spänner en sträng på en pilbåge. Man kan på så sätt få mer kraft och sträck i linan. Föreställ dig ett fall till ett segel som passerar ett eller flera block. För att kunna hissa måste du övervinna dels seglets vikt, dels friktionen i block och travare. Om man väl får satt grejerna i rörelse med ett ryck går det lättare. När man sedan firar ner är lasten betydligt mindre i fallet eftersom friktionen håller emot.

Eller föreställ dig att du vill sträcka upp förtöjningarna på en hyfsat stor båt. Att bara dra i linorna kan vara meningslöst om det är kraft på, men om du istället ställer dig på kajen och bräcker i linan så går det lättare. På bilden har jag ritat två personer som bräcker. Den ena tar avhållet, det innebär att man lägger linan en eller två törnar på en nagel eller knape. Den andre fattar linan i ögonhöjd och är redo att bräcka. Båda står med benen längt isär som om de just tagit ett kliv fram mot linan. Detta är viktigt för att de ska kunna hålla balansen och att det inte blir till en pajasmanöver.

• Bräckaren gungar fram lite för att markera takten.

• Bräckaren slänger sig bakåt/neråt, personen i avhållet håller emot.

• Nu när friktionen är övervunnen kan bräckaren föra in slacket till avhållet.

• Den som har avhållet tar ett nytt tag och bräckaren likaså.

Bräcka. Illustration Jens Langert

Bräcka. Illustration Jens Langert

Det funkar utmärkt att bräcka själv också och ta avhållet i ena handen, eller med flera personer. Då står de som bräcker med magarna mot varandra och de i avhållet på rad längs linan. Med ett kontrollerat avhåll blir hissmanövern alltid säkrare. Heave away!

Text och illustration: Jens Langert

Top