GO Palma

Det finns många skäl att ta sig till Mallorca
Första veckan i april står Mallorca värd för världscuptävlingen Trofeo SAR Princesa Sofia Mapfre – ett perfekt tillfälle att besöka ön, kickstarta säsongen, heja fram våra svenska OS-hopp och samtidigt spendera några härliga dagar på en av Medelhavets mest strategiska mötesplatser. Vi bad Gustaf Dyrssen, F18-seglare och boende i Palma med sin familj sedan några år tillbaka, att lista sina favoriter på ön.

Ön erbjuder massor med bra segling. I Palma seglas det mycket och med superballa båtar. Under det långa ”sommarhalvåret” går det stora klassiska seglingar. I Andratx seglas en kul vinterserie med ett åttital familjebåtar som tävlar i ORC. Palmabukten är ofta fylld av segel och det finns möjlighet att hyra i flera hamnar och stränder, allt från vindsurfingbrädor till 140 fot Wallys.

På vintern drar ovädren upp vågor som möjliggör vågsurfing och på sommaren är den starka termiken otroligt praktisk för alla vind- och kitesurfare som erbjuds stabil vind på 5-7 m/s (Porto Pollenca). SUP är en fantastisk morgonaktivitet; tänk dig att glida fram över en spegelblank bukt med den blågröna botten under brädan. Kajakuthyrarna passar också på att paddla ut med dagens gäster på morgonen innan termikvindarna drar upp sjö. Magaluff kanske inte låter så glamoröst men det har poppat upp ett par intressanta saker där på sistone; Nikki beach där det lite lättsinnigt sprutas champagne i massor och Wavehouse som har två stående vågor, den ena lite enklare för nybörjare och den andra som bildar en riktig pipe där du kan räkna med att bli totalt tumlad när brädan skär snett. Ofta kommer det seriösa surfare som kan hoppa högt och slå volter innan de landar i skön stil. Det finns flera dykcenter på ön och en hel del grottor att upptäcka. Du kan hyra vattenskoter och motor- samt segelbåt. Du kan även ta en paraglidetur med skärm efter båt, det hittar du i Palma Nova.

Det sportas året runt på ön då klimatet är gynnsamt oavsett årstid; stora cykelgrupper kommer farande längs med vägarna, det spelas tennis, golf, triathlonas, snorklas, flygs skärm, man kan rida, uppleva höghöjdsbanor (en underbar i santa Ponsa), go-cart, formel BMW, quad bike safari you name it. Vattenparkerna är också kul. Det finns tre stora. Vi föredrar den i Arenal som ligger öster om Palma och Magaluffs Waterpark med sjukt feta och galna rides. Bäst att äta före eller efter man går dit då maten är begränsad till mediokra pizzor och plastiga hamburgare.

Gillar du att gå i bergen rekommenderar vi Soller, Valdemossa och Allaro för att nämna några av alla otroliga ställen man kan vandra på.

Längtar du efter mer andlig aktivitet är yogautbudet stort och med hög kvalitet. Svenska Sandra driver “Earth Yoga” som förutom att vara väldigt duktig själv även tar in inspiration från utövare som Malin Berghagen och andra uppskattade gästyogisar. Earth Yoga hittar du i Catalina som är en del av Palma. Massagen får man sen i Puerto Portals – världsklass.

Besök gärna de mer avslappnade ställen som Gran Folie (Andrax) och Roxy Beach (Portals) som båda är sköna low-key-ställen fullt med locals. Puro beach är en klassiker men ligger på gränsen till för nära flygplatsen vilket jag tycker förstör helhetsintrycket även om maten, drinkarna, servicen och musiken är bra. Stranden Es Trenc är fin speciellt off season då det är mindre folk.

Andra bra barer och restauranger att rekommendera är Taste Club mitt emot svenska konsulatet i gamla stan. Här beställer man lite tapas och till det dricker man en gin tonic. Ginnen skall vara Mark Mills, Hendrix, Suave eller Bulldog med Tonnic från Fewer Tree (glöm Schveppes). Många barer på Mallorca har grym koll på gin tonnic så det lönar sig att fråga och prova lite olika.

Bunkers i Catalina är både prisvärt och trevligt. De senaste åren har tyvärr många förstått det så beställ bord hos Luigi som är ägare och kock. På bardisken står olivolja från hans familjs italienska gård. Köp lite, du kommer inte ångra dig, eller deras egna Limocello till efterrätt. Baren “Nicolas” är en höjdare och öns lokala kändisar hänger där året runt. Även här blandas det gin tonnic av olika varianter och smak karaktär.

Tidigare ägde Emilio Ingrosso den trevliga restaurangen Ribello men efter en relationsswapp sålde han och flyttade till Sverige. Nu är han tillbaka och snart kommer Emilios fina signature-dishes finnas på “Il Migliore”.

Sushin i gamla stan äter man riktigt bra på restaurant japonese. Vill man hellre sitta ute finns Zero restaurant i Cala Major på klipporna, också med bra sushi.

Bästa thaimaten är som sig bör ett hål i väggen och bär det något spektakulära namnet Horapa. Lär betyda ingefära på thai (våra barn har givetvis informerat ägarna fnissandes vad det betyder på svenska).

Den relativt nya superyacht-hamnen Adriano har en cool design signerad Stark och en hel del bra restauranger och barer. Där sitter man och blickar ut över gigantiska båtar. Några av dem har svenska ägare även om vi som diskretionen påbjuder tyvärr inte kan avslöja vilka. En sak kan man dock konstatera efter resultatrapporterna; får man ut gigantiska utdelningar från sitt anrika bolag måste man ju ha något att glädja sig åt på det materialistiska planet. Och det finns ju sämre saker att investera i. Även i Porto Portals som har fina stränder och restauranger ligger en superfin svensk båt, en 100 fot spirityacht (ser ut som en stor drake) med en gigantisk blågul flagga i aktern.

Mallorcas placering i Medelhavet betyder att många olika nationer och kulturer har velat kontrollera ön genom tiderna. Flera av de äldre städerna som Pollenca har spår från Romarriket. Gamla, vackra stenhus kantar de smala gränderna där man hittar roliga affärer och barer med tapas. Soller är en annan fin stad att besöka och kanske bo i några dagar. Det går ett gammalt gulligt tåg dit från Palma.

Den ståtliga katedralen i Palma är värd att titta närmare på. Under kvällarna är den upplyst och reser sig ståtlig i all sin prakt. Stenblocken kommer från sydvästar udden av ön. När man seglar förbi ser man tydligt var de fyrkantiga blocken “skurits” ur.
På Catalinamarknaden kan du köpa kött, färsk fisk och levande hummer som fiskas i Palmabukten under nätterna i ljuset av gigantiska lampor. Ön producerar mycket lokalt vilket känns trevligt. Det finns även restauranger här och vår favorit är den där man tillagar råvarorna man köpt i de olika stånden.

Som avslutning vill jag rekommendera Palma som destination. Se dock till att inte åka med helpension utan ge er ut på upptäcktsfärd i staden och till olika ställen. Det är helt fantastiskt även om lokalbefolkningens kunskaper i engelska ibland är något bristfälliga, ett faktum som inte skall avskräcka dig utan tvärtom uppskatta det genuina utanför turiststråken. Det här är endast ett axplock av allt som ön har att erbjuda men i mitt tycke en bra bas för en fantastisk reseupplevelse att minnas många år framåt.

Skön semester / Gustaf Dyrssen

Top