Internationell kappsegling går på högvarv

Under rubriken "Kalendarium" blickar vi någon eller några veckor framåt för att lyfta roliga och spännande tillställningar som ligger i pipelinen. Ambitionen är inte att vara heltäckande, utan tipsa och inspirera.

Berätta gärna vad du ser fram emot den närmaste tiden genom att skicka ett mail till media@searchmagazine.se. Märk mailet med "Kalendarium" i ämnesfältet.

Utöver långkörarna; Global Solo Challenge och Ocean Globe Race, samt ARC och ARC+ förstås (mer om det längre ner) är det dags för Imoca-gänget att ta sig tillbaka till Europa (den här gången solo) samt andra omgången av America’s Cup Preliminary Regatta som går av stapeln i hamnstaden Jeddah i Saudiarabien.

För dig som önskar härliga upplevelser irl och kanske längtar ut till vattnet rekommenderar vi notiserna; Ett julbord av destinationstips - Stockholms Skärgård och Bohusläns skärgård. Nu åter till kappsegling.

KOMMANDE

30 november: Retour à La Base

IMOCA-båtarna som vi senast såg in-action under Transat Jacques Vabre står nu i startgroparna för att återvända till Europa. För första gången sker detta i race-mode, dessutom solo. Kappseglingen är ett av genrepen inför nästa års Vendée Globe.

I klippet nedan får vi möta två av de 32 skepparna; Violette Dorange och Romain Attanasio, som ger sin syn på racet och utmaningarna med att ge sig ut på banan igen efter bara några dagars vila.

30 november: America’s Cup Preliminary Regatta Jeddah

Det är dags för nästa drabbning mellan America’s Cup-lagen. Den här gången är det Saudiarabien och Jeddah som står för värdskapet. Spektakulära scener är att vänta när de sex AC40:orna ställer sig på startlinjen. Kommer American Magic vinna den här gången också, eller är Peter Burlings revanschlust för stor? För dig som vill följa regattan följer all nödvändig information i notisen Vad du behöver ha koll på - Andra America's Cup-regattan.

I klippet nedan ser vi Emirates Team New Zealand förbereda sig på vattnet utanför Jeddah.

Search kalendarium publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten tala för sig själva. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."

PÅGÅENDE

26 augusti: Global Solo Challenge / GSC2023

Global Solo Challenge är en kappsegling solo jorden runt utan varken stopp eller assistans. Start och målgång ligger i Coruña. Av totalt 56 skeppare är 20 fortfarande aktiva (det var inte alla som tog sig till startlinjen). Båtarna är uppdelade efter prestanda. Den långsammaste båten startade först. Därefter följde resten av flottan efter, en efter en. Den snabbaste båten startade i december. På så sätt seglar alla samma bana (26 000M i ostlig riktning), dock i olika förhållanden, och det är först i mål som vinner. Deltagande båtar förväntas spendera 70 till dryga 200 dagar på vattnet. Vi har tidigare nämnt amatörkappseglaren Ari Känsäkoskis satsning.

10 september: Ocean Globe Race / OGR2023

McIntyre Ocean Globe är ett retro-race runt jorden i samma anda som Whitbread Round the World Race (full besättning). Det är ett åtta månader långt äventyr för vanliga seglare. Flottan består av 14 mer eller mindre kända båtar varav Maiden och Pen Duick VI är bland de mest omtalade. Allt nödvändigt vetande om tävlingen hittar du på Ocean Globe Race kastar loss den 10 september.

17 november: ARC+

Den 17 november gick starten för den andra delsträckan av ARC+ från Kap Verde till Grenada. Sex stycken svenskflaggade båtar är med och tävlar. Första delsträckan från Las Palmas till Kap Verde startade den 5 november. Mer om den kan du läsa om i notisen Mot Karibien: ARC-säsongen är igång.

19 november: ARC

En av årets stora höjdpunkter, ARC:en, eller som det egentligen heter; Atlantic Rally for Cruisers, startar den tredje söndagen i november. Seglatsen, som är en social kappsegling, eller ett “friendly race” har start i Kanarieröarna, Las Palmas och korsar Atlanten med målgång i Karibien, Saint Lucia. Det mest nödvändiga vetandet om racet hittar du i notisen 5 snabba om ARC:en. I notisen ARC startar söndagen den 19 november tar vi temperaturen inför starten.

Top