ARC startar söndagen den 19 november

Klockan 12.30 på söndag går första startskottet för den årliga vänskapstävlingen Atlantic Rally for Cruisers som i år kommer att ta 158 båtar från Kanarieöarna, över Atlanten, till Karibien. Målet är som vanligt Saint Lucia - som ligger en sisådär 2700 M bort. På startlinjen kommer vi se sex svenskflaggade båtar. Vi passar på att ta tempen på två svenska ARC-veteraner innan start.

Linda Lindenau ska segla en Beneteau Oceanis 473 Clipper tillammans med sex andra kvinnor. Det är den enda båten i årets flotta med 100% kvinnlig besättning.


Vissa seglar för första gången, medan andra har seglat över "pölen" ett par gånger. Foto: Atlantic Rally for Cruisers

Hela besättningen är spridda över olika åldrar, men alla har en sak gemensamt; de har länge haft en dröm om att segla över Atlanten, berättar Linda. Målet är att komma fram i gott skick, ha trevligt under tiden och få se många stjärnor och delfiner på vägen.


Linda Lindenaus båt Peristera är den enda i årets flotta med 100% kvinnlig besättning – alla med en gemensam dröm; att segla över Atlanten. Foto: Linda Lindenau

Hur har senaste veckan gått?

- Vi har haft ganska mycket tid. Vi har säkerhetskontrollerat, granskat innehållet i grabbagen, gjort manöverbordövning, badat och varit på föreläsningar och sundowners. Jag har delegerat individuella ansvar till varje hytt; ett ansvar vid nödsituation och ett förebyggande ansvar. Det kan till exempel vara att gå “skavrundan”, vilket innebär att gå runt hela båten och titta om några linor verkar skavas, skruvar på väg ut, med mera. Deltagarna har laddat ner diverse appar för att till exempel hålla koll på elproduktion och elförbrukning, ha en egen epostklient, och så vidare.


Foto: Linda Lindenau

Hur känns det inför starten?

- Knepigt, det ska blåsa VÄLDIGT lite. Peristera är ingen lättvindsbåt och vi har inget lättvindssegel.

Något ni ser särskilt mycket fram emot?

- Känslan när livet krymper ner till det mest grundläggande. När att göra en kopp kaffe kräver allt fokus man har och man sedan kommer upp i sittbrunnen med sin kopp, pustar ut och sjunker in i vågorna. Nattvakterna, med stjärnor när man tittar upp och mareld när man tittar ner. Vi kommer att ha fullmåne under vägen.

Årets upplaga av ARC blir Lindas tredje gång hon seglar över Atlanten. Innan seglade hon 2016 och 2022.


Det blir tredje gången Linda korsar "pölen". Foto: Atlantic Rally for Cruisers

Lars Hedman seglar för 14:e gången i ARC och 29:e gången över Atlanten, så ombord Sandvita kommer det mesta gå på rutin, berättar han. Senaste veckan har förberedelserna rullat på med säkerhetskontroll, matinhandling samt förbereda hela båten för överfarten.

Ombord Sandvita kommer de vara åtta stycken, varav två kaptener och sex crew. I besättningen är de flesta från Piteå Segelsällskap och en från Sundsvall.

- Det blir mycket pitepalt,” säger Lars och skrattar. Målet är komma över “pölen” helskinnade, med hel båt och fortsätta vara vänner väl på andra sidan. Gänget ser fram mot härliga nätter med med mycket stjärnor och månsken samt att få upp en och annan Mahi Mahi.


Det spås många måltider i form av pitepalt under överfarten med Pite- och Sundsvallsbesättningen ombord Sandvita. Foto: Lars Hedman

Hela listan av svenskflaggade båtar:

Båtnamn

Båttyp

Skeppare

Klass

Lulu

Passad 38 (OE38)

Jodi Andersson

I Cruising

Meltemi

Beneteau Oceanis 54

Anders Lars Bernhardsson

I Cruising

Peristera

Beneteau Oceanis 473 Clipper

Linda Lindenau

I Cruising

Platon

Baltic 52

Sonny Johansson

I Cruising

Samsara

Fountaine Pajot Helia 44 Evolution

Arne Jansson

IV MultiHulls

Sandvita

Beneteau First 47.7

Lars Hedman

I Cruising

Ytterligare statistik:
Totalt seglar lite drygt 900 seglare i år. 10% av dessa är faktiskt svenskar, vilket gör att Sverige är den tredje största deltagande nationen. Totalt finns det svenskt deltagande på cirka 25 båtar under olika flagg. Svenska More Sailing deltar till exempel med tre Excesskatamaraner under Kroatisk flagg.

Starttider:
12:30 Multihulls
12:45 Racing Divisions
13:00 Cruising Divisions

Här kan ni följa hela racet:
www.worldcruising.com


Foto: Atlantic Rally for Cruisers

Vi på Search önskar alla stort lycka till!

Top