Vendée Globe dygn 12: Topptrio i en klass för sig

Placeringsmässigt har det inte hänt så mycket sen igår, samtidigt som det är otroligt tätt i de olika grupperna. Vi får helt enkelt dra den gamla sportklyschan: Allt kan hända, och det kan gå fort i Hockey.

Klasskilnad 

Tättrion i denna upplaga av Vendée Globe är just nu i en klass för sig. Mellan dem skiljer det bara dryga 50 sjömil, men därefter är det ett hopp på mer än 150 distans till Jean Le Cam. 

Vid senaste rankinguppdateringen ledde Alex Thomson med 12.67 distans före Thomas Ruyant, och 50.37 före Charlie Dalin, men avståndet mellan Boss och LinkedOut var nere på ynka 3.94 sjömil vid 4 i natt. Och det är så det har varit det senaste dygnet, avstånd som ökat och minskat trion sinsemellan, men där de tre foilande musketörerna dragit ifrån det övriga fältet. 

Tätt i topp 10 

Jean Le Cam biter sig kvar på 4:e platsen, trots att han nu börjar känna konkurrenterna flåsa i nacken. Veteranen har nu över 170 distans fram till Dalin, men bara dryga 30 bak till Louis Burton, som klättrat om Kevin Escoffier i listan och nu ligger på 5:e plats. 

I övrigt har placeringarna hålt sig samma i topp 10, även om det är tätt. Bara 125 distans skiljer 5:an Louis Burton från 10:an Sébastien Simon som äntligen har fått upp farten på ARKEA PAPREC, den nya Juan K-ritade båten. 

Om vi nu ska prata båtar, så är Le Cam den enda seglaren topp 10 som inte har foils, och Simon är den enda förrutom topptrion som har en båt som är ny för denna upplaga. De övriga nya båtarna har haft problem: Charal fick vända tillbaka till hamn, L'Occitane hade problem med ett fallås, DMG Mori har ett trasigt storsegel och Corum bröt masten.  

Vendée Live 

Precis innan denna artikel publiceras, och i samband med att den skrivs, så sänds Vendée Live. Förrutom att vi verkligen kan rekommendera er att titta så fick vi även bekräftat en av våra teorier: Alex Thomsons båt är optimerad mer för undanvind och VMG än kryss. 

Dagen gäst i programmet var Quentin Lucet, konstruktör på VPLP som designade Hugo Boss. Han bekräftade att när de designade båten så var Alex väldigt tydlig med hur han ville segla den, och vad han ville optimera den för: undanvind och öppna bogar. 

Thomson sa också själv under programmet att han just nu bara fokuserar på sitt eget race och att södra Atlanten bara är en transportsträcka till Southern Ocean, där det blåser… just det: LÄNS! 

Tips 

Vi vill också tipsa om Pip Hares blogg - mycket välskriven, underhållande och ärlig - ännu mer imponerande med tanke på att den skrivs i en skumpig IMOCA

Och, så klart The Hub - Alex Thomsons hemsida är lika snygg som hans båt 

Top