Vendée Globe dygn 3: Theta skördar offer

Natten blev mycket riktig stökig för många, vi försöker sammanfatta nattens händelser. 

Tripon vänder tillbaka till La Coruña

Den franske skepparen Armel Tripon har tvingats vända L’Occitane tillbaka mot land efter att under natten ha fått problem med sin J3:a (hårdvindsfock). Kroken som håller seglet uppe gick sönder så att seglet föll ner. Planen är nu att ankra på en skyddad plats nära land och reparera skadan 

Den västra gruppen igenom det värsta

Efter en tuff natt med vindbyar på upp till 40 knop och stökig sjö blev Thomas Ruyant (LinkedOut) och Louis Burton (Bureau Vallée 2) först att ta sig igenom fronten. 

De har nu tagit sig ut I den nordvästliga vinden och borde tjäna in på sina konkurrenter under dagen. Ungefär 20 sjömil bort från LinkedOut rapporterade Seb Simon på ARKÈA PAPREC “I got seasick for the first time in my life. It was undoubtedly the stress of getting through this powerful front.”

De gamla båtarna leder racet 

Det är fortfarande Maxime Sorel som leder fältet, tack vare att han har valt den mest södra vägen, nära rhumbline, av hela fältet. Skepparen ombord på Vand B Mayenne är fortfarande kvar i den starka sydvästvinden och har fortfarande dyrt 200 sjömil att segla innan han når fronten som där han är rör sig relativt långsamt. “Jag har inte en foilande båt, och planen är att hålla sig långt från fronten och ta färre risker” förklarade Benjamin Dutreux (OMIA - Water Family) imorse. Den enda skepparen med en ny båt att välja den södra vägen är Nico Troussel på Corum L’Épargne, som ligger 22.4 distans efter Sorel i morse. 

Foilbåtarna håller ihop

Med några få undantag så håller gruppen av nya “snabba” båtar ihop efter mer än två dygn av kryss. Bäst av dem i väst (pun intended) är Thomas Ruyant som seglat otroligt bra under natten och nu ligger på 8:e plats. Men de som seglar bäst just nu är Charlie Dalin på Apivia och Alex Thomson, Hugo Boss. Undantaget i gruppen är Clarisse Crèmere, som med sin icke-foilande båt Banque Populaire ändå hänger med, även om detta sannolikt kommer ändras när båtarna slutar kryssa. 

Fabrice Amedeo tillbaka på banan 

Klockan 22.10 igår dockade Amedeo äntligen ut från bryggan i Port-Olona, innan han startade om vid bojen i Nouch 23.15. Hans team hade då jobbat i två och en halv dag med att laga en 6cm spricka i masten. Han har lite att ta igen då han nu är 488 distans efter ledande Sorel. 

Trasiga båtar 

Igår natt var en av favoriterna, Jérémie Beyou tvungen att göra en temporär lagning på Charals rodermekanik innan han seglade in i det värsta vädret. Samtidigt träffade han ett UFO (Unidentified Floating Object), som skadade ett av roderbladen. Precis när vi skriver detta ser vi att Charal har vänt om på trackern

Kevin Escoffier plågas av en trasig ventil “It is jacuzzi mode this morning on PRB.” Sa han i en videouppdatering i morse. På skärmen är det tydligt att det skvimpar runt vatten i hela båten.

Top