Utklassing av Tom Slingsby i Sail GP

Det var inga lätta förhållanden som rådde när de sex lagen äntligen fick ge sig ut på the Solent, men det var inte vinden på 12 m/s som ställde till det mest, det var den oroliga sjön: samtliga flight controllers fick kämpa för att hålla balans i de extrema katamaranerna när de forsade fram i över 40 knop. 

Lördagens tävlingar ställdes in på grund av allt för tuffa förhållanden, men tidigare under veckan knäcktes rekord på rekord under träningen: Det har pratats mycket om den magiska 50 knopsgränsen, och det har varit ett uttalat mål för många av lagen, i synnerhet Australien som varit otrolig nära. Tyvärr för Tom Slingsby var det Dylan Fletcher som på hemmaplan blev första seglare att klocka 50 knop. 

Det australiensiska laget klockade, kort efter att britterna nått 50 knop, ett nytt fartrekord, knappa 52 knop och det var en revanschsugen Tom Slingsby som seglade ut på tävlingsbanan i söndags. 

Slingsby har tillsammans med Nathan Outteridge dominerat serien, men inför eventet i Cowes har det pratats en del om Dylan Fletcher som en möjlig utmanare. Britten som har betydligt mycket mindre erfarenhet i båten har haft en stadigt uppåtgående utvecklingskurva och har utmanat de två giganterna. Dock satte vädret käpparna i hjulet för britterna som tappade kontrollen och dök så kraftigt att båten skadades och man fick dra sig ur. 

Trots en kapsejsning 10 minuter in i första racet, var amerikanerna ute på banan igen i race 2, men mest imponerande förbättring stod Phil Robertson och det kinesiska laget för: Inför tävlingen hade man plockat in rutinerade Paul Campbell-James som Wing Trimmer och det gick knappt att känna igen laget. Robertson styrde stabilt och plockade hem tredje platsen i tävlingen. 

Outteridge och Team Japan seglade hem silvret, men det var the Tom Slingsby show i Cowes. “The Roo” med Kyle Langford, Jason Waterhouse, Luke Parkinson, Ky Hurst och skeppande Slingsby tog tre raka på the Solent.

Top