The Scandal Beauty Trophy Race

I år seglades Gaff Yacht Societys jubileumsregatta The Scandal Beauty Trophy Race på den plats där tävlingen först var tänkt att seglas; Sandhamn. Vi gör en kort återblick på den prestigefyllda tillställningen tillsammans med Lars Porne och Gustaf H.

Man kan nog säga att det skrevs seglingshistoria i dubbel bemärkelse i Sandhamn den 9 augusti. Inte nog med att KSSS ordförande Patrik Salén och Peder Wallenberg var med i varsin båt i Gaff Yacht Societys kappsegling The Scandal Beauty Trophy Race, de delade segern i Ballad respektive Refanut med på sekunden samma beräknad tid.

Det var första gången dessa välkända havskappseglare deltog i en regatta arrangerad av GYS. Föreningen bildades 1960 av unga entusiaster i stora båtar som de ibland hade hämtat från havets botten, som en motpol mot dåtidens seglingsetablissemang. Man kan säga att det var en proteströrelse mot det förmögna KSSS.

Om orsaken till att KSSS nu krupit till korset, eller är det kanske GYS som gjort det, är att GYS ordförande numera heter Claes Ahlin må vara osagt. Claes i SK95:an Kerma kom fyra efter SK75:n Hexan med Ted David Lund, två flytande vackra antikviteter. Det som hände i och utanför Sandhamn kan bli en ny era för TSBTR, som de senaste åren lidit av mässfall. Från början var det meningen att regattan skulle bli en tradition på Riddarfjärden mitt i Stockholm, en tradition som inleddes av den stora regattan vid Stadshusets invigning på midsommarafton 1923.

Text Lars Porne/Gustaf H

Top