Incident ombord 11th Hour Racing

11th Hour befann sig i mitten av Nordatlanten (52°N, 35°V) cirka 750 sjömil utanför Newfoundlands kust när incidenten inträffade i de snabbaste förhållanden så här långt i racet. Vindstyrkan låg kring dryga 28 knop och Mālama flög fram i 29 knop.

Smällen kom plötsligt och besättningen kastades framåt. Två personskador har rapporterats ombord; trimmare Charlie Dalin (FRA) har sannolikt en lindrigare hjärnskakning och min käre kollega från racet 2014-15 OBR Amory Ross (USA) har skadat sin axel. Racets jourhavande doktor Spike Briggs har pratat med seglarna ombord på båten via satellittelefon. Dr. Briggs har ordinerat smärtstillande, vila och mycket vatten. Han kommer att fortsätta övervaka situationen noga.

Trimmare Charlie Dalin. Foto: Amory Ross / 11th Hour Racing Team

OBR Amory Ross. Foto: Amory Ross / 11th Hour Racing Team

Besättningen är såklart mycket skakad. Att krocka med en större val (om det nu var en val) är både dramatiskt och farligt för båt och besättning, dessutom har ett värdefullt djur skadats som kanske inte kommer att klara sig. Man kommer såklart att följa praxis och rapportera den misstänkta krocken till internationella valfångstkommissionen.

Efter incidenten bromsade besättningen båten för att genomföra kontroller. Den har, såvitt de kan bedöma visuellt, inga skador.

Övriga seglare ombord; skepparen Charlie Enright (USA), navigatör Simon Fisher (GBR) och trimmare Justine Mettraux (SUI) är alla oskadda. Laget är fortfarande med i racet med sikte på mållinjen utanför Århus.

Text: Anna-Lena Elled

Top