Amorella körde på isboj

I söndags nåddes vi av nyheten att Viking Amorella gått på grund i Ålands skärgård, men då var det ännu oklart vad det var som orsakat grundstötningen. 

Färjan Amorella var i söndags på väg från Åbo till Stockholm via Mariehamn när den gick på grund utanför Järsö i Ålands skärgård. Det var vid 11.50-tiden hördes plötsligt ett skrap, säger passageraren Eva Vaihanen, 54.

– Båten fick lite slagsida mot babord också, berättar Eva och fortsätter:

– De har kallat upp alla passagerare på konferensdäck på däck 10 och delat ut flytvästar och man får inte gå till sina hytter längre.

Vid 14-tiden samma dag påbörjades en evakuering av fartyget. Passagerarna fick gå ombord via bildäck till flera mindre båtar. De ska sedan bussas vidare till en skollokal i åländska Mariehamn. Vid 16.30-tiden meddelade Viking Line att alla passagerare kunnat lämna färjan.

Varför gick färjan på grund? 

Enligt den finländska Olycksutredningscentralen körde Amorella på en isboj, men skälet till att fartyget började ta in vatten är ännu inte känd. Enligt Veli-Pekka Nurmi, Olycksutredningscentralens direktör, är bojen inte orsak till olyckan.

– Det är sant att Amorella har kolliderat med en isboj, men det är inte orsaken till olyckan, säger Veli-Pekka Nurmi, Olycksutredningscentralens direktör, till SVT Nyheter.   

Det är dock ännu för tidigt att säga i vilket skede Amorella träffade bojen och vilken roll den har i händelseförloppet. 

Enligt inspelningarna från sjöräddningen så uppstår först situationen med grundstötningen, varpå de väljer att medvetet köra upp Amorella på grund igen. 

– Befälhavaren beslöt att styra Viking Amorella till grund eftersom situationen var sådan att det tog in vatten. Det är en mycket farlig situation, därför är det viktigt att snabbt stabilisera fartyget. Ett bra sätt att göra detta på, är att styra upp det på grund, säger Veli-Pekka Nurmi.

Orsaken ännu inte känd

Orsaken till att fartyget började ta in vatten är inte känd ännu.  

– Nej, det vet vi inte, det är en viktig sak att förklara, men det vi vet är att det har hänt någon slags grundstötning. Vi tror att den är orsaken, säger Nurmi.

Det finns ännu inget som tyder på att fartyget skulle ha gått sönder och på så sätt börjat ta in vatten, enligt Veli-Pekka Nurmi.  

– Men vi måste naturligtvis kontrollera att alla tekniska system fungerade rätt, säger han.  

Bogseras till Långnäs varv

Färjan ska enligt uppgift bogseras till Långnäs varv så att man ska kunna utvärdera och laga skadorna, och kanske mer akut, återlämna de bilar som blev kvar ombord när man evakuerade passagerare. 

Källa: Yle, SVT 

Top