6 anledningar att testsegla innan långsegling

Att kasta loss för långsegling och korsa ett hav är en unik upplevelse. Men det är också mycket… mycket(!) som ska till för att allt ska falla på plats innan avfärd och för att det ska bli en rolig och säker överfart. Att ge sig ut en eller flera helger (om möjligt) med besättningen du ska segla med ger mervärde för alla ombord.

Search redaktör Madeleine ska ut på långsegling. I april 2024 bär det stora äventyret av men förberedelserna är redan i full fart. Båten som skall korsa södra Stilla Havet är en X4⁹ och besättningen hade hon aldrig träffat innan. I den här delen av artikelserien berättar Madeleine om vad hon tar med sig från en förberedelsehelg med besättningen.

Det här ska bli min andra långsegling, så jag hoppas att jag redan har bockat av alla “rookie mistakes” och tar med mig en större portion erfarenhet från den senaste seglingen jag gjorde för drygt 2 år sedan. En sak som jag garanterat tar med mig från den förra seglatsen är att spendera tid med besättningen inför det stora äventyret. Sist hade vi en förberedelsevecka ihop i hamn varav en dag ute på vattnet där vi fick lite tid till att träna in manövrar och känna på grejerna. Det var toppen – och faktum är att, ju mer tid man kan ha ihop innan en långsegling, desto bättre. Inför den här seglatsen kände jag att jag ville ta tid längre innan avfärd till att lära känna båten och besättningen, då hela resan är längre, större och mer komplicerad.

Ja, okej. Jag ska också klargöra att det kanske inte är möjligt för alla att testsegla innan man ger sig ut. Bara att få möjlighet att kasta loss för långsegling är ju en sak i sig! Men kan man ta sig tid, råd och möjlighet så är det guld värt. Nu ska vi gå in på riktigt seglingsnörderi, men jag tror att du som läser det här också är lite utav en nörd och kanske till och med funderar på att göra en långsegling själv? Det här är mina 6 anledningar till varför jag tycker man ska ta sig tiden att ge sig ut på en miniseglats innan ett större äventyr.

1. Du lär känna ditt crew

Först och främst, visst är det trevligt att få ett ansikte på de du ska spendera flera veckor ihop med? Olika personligheter ska sättas på prov på en begränsad yta och svetsas samman till ett väloljat maskineri som ska avverka 3-4000 distans. Är man redan lite förberedd på besättningens olika personligheter, styrkor och svagheter så blir livet ombord enklare. Utifrån dessa egenskaper kan man även förbereda ett effektivt och starkt vaktschema.


Under en helg ihop lär man sig samarbeta och blir förhoppningsvis snabbare ett väloljat maskineri som ska avverka 3-4000 distans. Foto: Yosh Han / Madeleine Lithvall

2. Du lär känna båten

Spelar ingen roll hur erfaren seglare du är – en ny båt är en ny båt och det kommer med massor av saker man inte är van vid. Att slippa fundera på de enklaste sakerna som “var finns alla segel, och vilka finns ombord”, “vad är keyboardens layout och vart är alla linor dragna”, “vart är av-på-knappen för invertern”, “hur känns olika segelsättningar och triminställningar på rodret?!” – alla de sakerna är värdefulla att ha pejlat in så man kan kliva rätt in och fokusera på de mer specifika sakerna för långsegling. Dessutom lär det med all sannolikhet dyka upp en och en annan grej som behöver fixas eller optimeras inför den långa seglingen. Det är också skönt att ha upptäckt på förhand. 


Man får chans att lära känna båten från masttopp till köl... och när saker och ting inte riktigt fungerar 100% som de ska får man åka upp i masten och mecka. Foto: Madeleine Lithvall

3. Ni får chans att testa på mer komplicerade manövrar under lugna omständigheter

Jag tror vi alla kan enas kring att man hellre har testat hissa en spinnaker, göra några gippar, ta ett rev i storen, byta försegel och andra manövrar innan det är skarpt läge? Vi testade även den klassiska “dead-downwind setup” där vi tog ner storen, hissade två försegel och spirade ut med varsin bom. Det är vanligt vid långseglingar med ihållande plattläns. Jag må lova att det tar tid att göra i ordning allt första gången, då är det skönt att slippa göra det under tidspress för mörkret till havs.

Den klassiska “dead-downwind setup” med storen nere, två hissade försegel och spirade ut med varsin bom. Det är vanligt vid långseglingar med ihållande plattläns. Foto: Madeleine Lithvall

4. Nya idéer och delade erfarenheter

Förhoppningsvis seglar du tillsammans med ett härligt och erfaret gäng… eller i alla fall en erfaren skeppare och co-skipper. Oavsett så ger en helg tillsammans tid för att utbyta erfarenheter och idéer som läggs till lådan för det stundande äventyret ihop.


Det ges tid för diskussion, utbyte av erfarenheter och idéer. Foto: Madeleine Lithvall

5. Ni har en trevlig stund ihop…

…som också bidrar till helhetsupplevelsen! Jag menar, varför inte ta chansen att segla lite till då tillfälle ges?! Seglare vet…


Mycket skratt och härliga stunder blir det! Foto: Madeleine Lithvall

6. Ni har något att se fram emot tillsammans

Allt ovan förstärker känslan av att ha ett gemensamt äventyr att se fram emot och räkna ner till.

Mot horisonten och vidare... Foto: Madeleine Lithvall

Läs även första delen i serien: Över Stilla Havet - en långsegling stundar

Top