10 pärlor i stockholms skärgård

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i Söder. Det kanske låter som en klyscha, men det finns något för alla i Stockholms skärgård. Sandhamn passar perfekt för den som vill ha en lite finare skärgårdssemester, Grinda är bra för den som vill göra en enkel men härlig dagsutflykt, Fjärdlång är fantastisk för barnfamiljer och Fjäderholmarna passar den som inte vill resa särskilt långt från stan. Och så finns det ju 29 996 platser till...


1. Gålö

Gålö Havsbad har Stockholms skärgårds längsta sandstrand. Stranden är långgrund och har plats för badgäster, hundar och kitesurfare. Glasskiosken har öppet soliga och varma dagar. Här finns ävenfina fiskevatten och vandringsleder.

Missa inte Gålös historiska vandrarhem, Sälstationen. Här bor du mysigt precis vid havet, med en stor brygga och bastu. Sälstationen är en plats som döljer en historia från andra världskriget, som varit hemlig ända fram till förra sommaren... 

Hitta hit: Till Gålö tar du antingen buss 845 från Västerhaninge mot Gålö. Eller med bil: Nynäsvägen väg 73, avfart mot Dalarö, efter ca 6 km avfart Gålö.
 

2. Sandhamn

Många storstadsbor tar båten till Sandhamn för att först sola på stranden och sedan festa hela natten. Skärgårdsön, en och en halv timme från huvudstaden, har gott om såväl klippor och vita stränder som barer och restauranger. Somliga anser att idyllen erbjuder det bästa nattlivet i Stockholms skärgård.
Den som vill sätta guldkant på tillvaron kan även gå på spa, besöka det lilla skärgårdsmuseet eller hyra cykel och utforska ön som har flera hotell, värdshus och bed & breakfast.

Hitta hit: Under vår, sommar och höst går reguljära turer från Stockholms city till Sandhamn. Waxholmsbolaget och Roslagens sjötrafik går även från Stavsnäs Vinterhamn (längst ut på Värmdö) till ön

3. Fjäderholmarna

Knappt en halvtimmes båtresa från Stockholm city ligger Fjäderholmarna. Det är en vacker liten skärgårdsö som är perfekt när man vill komma bort från storstadsbruset i några timmar för sol och bad vid klippor och god mat.

Fjäderholmarnas krog utsågs till en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018 av the White Guide.
Det är smidigt att ta sig till och från ön, med det saknas övernattningsmöjligheter för dem som vill stanna kvar över natten.

Tröttnar man på att hänga i solen eller på krogen kan man ta en sväng till öns chokladfabrik, besöka en utställning eller gå till hantverks- och verkstadslängorna där allt ifrån ullverkstad och krukmakeri till glashytta och smedja ligger på rad. I Hantverksbyn kan man även kavla upp sina ärmar och smida sin egen spik eller blåsa sitt eget glas.

Hitta hit: Fjäderholmslinjen och Waxholmsbolaget går från Stockholm city (Slussen och Nybroplan) samt Nacka Strand till och från ön. Samtliga rederier kör till Fjäderholmarna till och med 8 september.
fjaderholmarna.se

4. Utö

Greta Garbo, August Strindberg och Evert Taube. Det är tre av flertalet kända ansikten som synts på Utö, knappt tre timmar från Stockholm.

Skärgårdsön har varit en populär badort under de senaste århundradena, men järngruvan och gruvmuseet på ön skvallrar om tuffare tider då det var järnmalm snarare än vackra stränder, havets läckerheter, dans och slingrande cykelvägar som lockade. Det finns även hotell, vandrarhem, stugor och camping på ön.

Runt Guvbyn finns anlagda och lättvandrade stigar som leder fram till härliga klippor, sandstränder och sevärdheter.

Hitta hit: Waxholmsbolaget och Utö Rederi går till Utö. Under sommaren går båt från Strömkajen.

5. Grinda

2018 utsågs Grinda till en av världens vackraste okända öar i den amerikanska kvinnotidningen Pure Wow. Öns vackra sandstränder, vandringsleder och rustika karaktär charmade amerikanerna.

Grinda, som ligger knappt en och en halv timme från Slussen, har flera matställen och övernattningsmöjligheter. Här kan semesterfirare campa, bo på hotell, ta in på vandrarhem eller bo i stuga. De flesta samlas på Grinda Wärdshus och Framfickan.

Hitta hit: Båtar går från bland annat Strandvägen, Strömkajen, Lidingö och Slussen. Resan tar en timme och 20 minuter.
 

6. Möja

Möja är en relativt stor ö med 280 invånare, men som på sommaren flerdubblas. Men det är cykel och benkraft som gäller när man vill ta sig mellan byarna, som saknar bilvägar.

Ön som ligger knappt fyra timmar med båt från Strandvägen, Boda eller Sollenkroka strävar efter att bevara den gamla skärgårdskänslan med fina stigar mellan de röda husen med vita husknutar och sjöbodarna.
Här kan man åka på båtutflykter, paddla och basta. Ön är rik på natur, men är inte något strandparadis. Det saknas iordningsställda badplatser, men har klippbad för den som vill ta sig ett dopp.
2019 deltar Möja i trehundraårsminnet av rysshärjningarna 1719. Bland annat kommer Turistföreningen och Hembygdsmuseet samarbeta för att informera besökare om det hemska som drabbade skärgården för 300 år sedan. Den 13 juli, dagen då rysshärjningarna inleddes, planeras vårdkasar att tändas i skärgården.

Hitta hit: Cinderellabåten och Waxholmsbolaget går till ön.

7. Finnhamn

Finnhamn, ögruppen med inte mindre än tre hamnar. Klassiska Paradisviken, Vandrarhemsviken, samt flytbryggan på Söder Långholm som ligger avskilt på ön mittemot Finnhamn till öster.

På Finnhamn kan du ro, åka kajak eller SUP:a runt ön. Drygt två timmar med båt från Strandvägen eller Slussen kan man även bada, lyssna på livemusik, spela paintball och bo på vandrarhem eller stuga.
Hitta hit: Waxholmsbolaget och Cinderella-båtar går från Stockholm och SL:s skärrgårdsbåtar går från Värmdö, utanför Stockholm, till ön. 

8. Huvudskär

I Stockholms södra skärgård kan man stanna till med fritidsbåten vid de 200 kala öarna, kobbarna och skären. Till Huvudskär, drygt en timme från Dalarö, går även reguljär båttrafik på sommaren.

Hit kommer semesterfirare som vill koppla av, sola, bada och njuta av naturen vid de extremt lugna slätslipade gråstenshällarna. Förutom ett vandrarhem finns det inte någon service på ön. Det gäller att planera utflykten i förväg, ta med picknickkorgen och vara beredd på att gå på bajamaja.

Hitta hit:
Med skärgårdsbåt: Reguljärtrafik med Waxholmsbolaget tisdag, fredag, söndag (från Strömkajen tabell 18, från Dalarö tabell 19) under högsäsong 20/6-18/8, samt helgerna den 24/8-25/8, 31/8-1/9, 7/9-8/9, 14/9-15/9.
Under lågsäsong kör Dalarö Sjötransporter till Huvudskär.
För resor utanför ordinarie rutter och tidtabeller: Gålö sjötaxi.
Med buss: SL-buss 839 från Gullmarsplan till Dalarö hotellbrygga.

9. Fjärdlång

Släta klippor och härliga badplatser ramar in Fjärdlång. Barnfamiljer dras ofta till den lång­grunda sandviken vid hamnen.

Här finns hamnkafé med fika, kiosk, roddbåtsuthyrning, och vandrarhem för den som vill stanna över natten. Fjärdlång ligger cirka tre och en halv timme från Stockholm.

Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen och SL:s skärgårdsbåt går från Dalarö hotellbrygga till ön.

10. Gällnö

På sommaren blir det full fart på den vanligtvis stillsamma Gällnö. De omkring 20 bofasta öborna får då sällskap av gäster från världens alla hörn. De fyller semesterstugor, vandrarhem, baren med kvalitetsostar och charkuterier, handelsboden och kaféet med hembakt kaffebröd och nyrostat kaffe från Waxholm.

På Gällnö, en och en halv timme från Stockholm, finns ett av skärgårdens bäst bevarade kulturlandskap med hagar, ängar och slipade berghällar. En lugn och stillsam ö som passar barnfamiljer och den som verkligen vill koppla av vid fina badplatser i Torsviken och Brännholmen.
Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strandvägen, Strömkajen och Slussen.
gallno.se

Top