Ännu en fullspäckad helg på vattnet och vid skärmen

Under rubriken "Kalendarium" blickar vi någon eller några veckor framåt för att lyfta roliga och spännande tillställningar som ligger i pipelinen. Ambitionen är inte att vara heltäckande, utan tipsa och inspirera.

Berätta gärna vad du ser fram emot den närmaste tiden genom att skicka ett mail till media@searchmagazine.se. Märk mailet med "Kalendarium" i ämnesfältet.

Hösten är här men vad gör väl det när kalendern är fulltecknad med segling? Nedan har vi listat några av helgens höjdpunkter, i Sverige och utomlands. Faktumet att västkustens GKSSS Foil Weekend (tillika SM för Moth och Waszp) och ostkustens Åland Offshore Race (SRS) lockar 37 respektive 55 deltagare värmer gott i seglarskälen.

PÅGÅENDE

9-16 september Rolex New York Yacht Club Invitational Cup

Den åttonde upplagan av Rolex New York Yacht Club Invitational Cup är ine på slutspurten. Regattan avgörs i klubbens flotta av IC37:or. På startlinjen står svenska Team Elvis som representerar KSSS. Inför dagens race ligger de på andra plats av totalt 19 besättningar.

Foto: ROLEX / Daniel Forster

10 september: Ocean Globe Race

McIntyre Ocean Globe (Ocean Globe Race / OGR) är ett retro-race runt jorden i samma anda som Whitbread Round the World Race. Det är ett åtta månader långt äventyr för vanliga seglare. Flottan består av 14 mer eller mindre kända båtar varav Maiden och Pen Duick VI är bland de mest omtalade. Allt nödvändigt vetande om tävlingen hittar du på Ocean Globe Race kastar loss den 10 september.

11-15 september: ILCA Master European Championships

Årets upplaga av ILCA Master European Championships startade lördagen den 9 september i Douarnenez med registrering och inmätning av material. Första startskottet gick den 11 september och sista den 15 september om allt går enligt planerna. Vi gläder oss åt svenska framgångar så här långt; Tomas Nordqvist leder EM i ILCA 7 Grand Master.

KOMMANDE

14-17 september: America's Cup VILANOVA i LA GELTRÚ

Det har blivit dags för den första regattan inför nästa års America’s Cup. Den går av stapeln den 15-17 september i Vilanova i La Geltrú cirka fyra mil söder om Barcelona. Tävlingen seglas i entyps-båten AC40 och är det första tillfället att se hur lagen ligger till, vad som funkar och vad som inte gör det. Mer om lagen och hur du följer dramatiken hittar du i notisen Vad du behöver ha koll på - första America's Cup-regattan.

15 september: Silverrudder – Challenge of the Sea

Den 15 september startar Silverrudder – Challenge of the Sea, världens största soloregatta offshore. Mer om den i notisen Nedräkning till Silverrudder.

15-16 september: TBS Åland Offshore Race

Åland Offshore Race består av två deltävlingar, dels tävlingen till Mariehamn med start torsdag kväll samt returracet på lördagen med mål enligt seglingsföreskrifter. Båda racen räknas som en tävling där endast ett mätbrev (SRS-tal) är tillåtet.Tävlingen arrangeras av Trollbäckens båtsällskap i Tyresö. På startlinjen står 55 båtar och om du är nyfiken på vilka hittar du listan längst ner.

15-17 september: Allsvenskan Segling

Helgen den 15-17 september avgörs Allsvenskan Segling. Vilken klubb vinner och vilka klubbar åker ur? Inför avslutningen är det Hjuviks Båtklubb som leder tabellen med sex poängs försprång till Sotefjorden och Åmålsviken. Sedan är det bara ytterligare en poäng till Strängnäs, GKSS och KSSS. Sex poäng upp för Hjuvik kan låta mycket, men skulle Hjuvik missa finalseglingen på söndag så är hela försprånget borta. Under nedflyttningsstrecket ligger just nu Ekerö, Skanör och Kaparen. Strax ovanför strecket ligger Gamla Stan och Örnsköldsvik. Endast fyra poäng skiljer dessa lag åt och här är det alltså långt ifrån avgjort.

16 september: Höstrusket

Karlskrona Segelsällskap arrangerar distanskappsegling (SRS) inomskärs i Karlskrona skärgård.

16-17 september: Multi foiling weekend med SM i Formula foil windsurfing

Booss traditionella multifoilingregatta som i år även är SM för Formula Windsurfing. Formula Windsurfing kör både lördag och söndag. Övriga klasser kör bara lördag.

16-17 september: GKSS Foil Weekend tillika Seagull Sails SM i Moth och klassmästerskap i Waszp

Swedish Moth Association och Waszp Sweden Championships kör sina svenska mästerskap helgen den 16-17 september med 12 respektive 25 seglare på startlinjen. Det är ingen tvekan om att Swedish Challenge skapat ett visst momentum i klasserna vilket även gynnar svensk olympisk segling.

Search kalendarium publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten tala för sig själva. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."

Top