Wrap up: ARC 2022

En kväll full av känslor - så beskriver arrangören prisutdelningen för att hylla alla fantastiska prestationer, gemenskap och äventyr under den 37:e upplagan av Atlantic Rally for Cruisers (ARC).

Andra notiser om årets upplaga av ARC: Vädergudarna bjöd årets ARC-deltagare på en flygande start (21 november), Statusuppdatering: Atlantic Rally for Cruisers (28 november) och ARC: Första svenska båten har fast mark under fötterna (7 december).

Atlantic Rally for Cruisers (ARC) är i och med den avslutande festen nu officiellt över. Utöver de sedvanliga priserna uppmärksammades personer som på ett eller annat sätt utmärkt sig under rallyt. Svenska Take Off stod av naturliga skäl i centrum. Robert Falck fick ett speciellt omnämnande efter att han bytt båt för att hjälpa besättningen på svenska Take Off som råkade ut för mastbrott mitt ute på Atlanten. Besättningen på Aphrodite 1 fick ta emot utmärkelsen The Spirit of the ARC som ett erkännande för deras osjälviska agerande i samband med samma incident. Efter Take Offs mastbrott tog Aphrodite 1 sig snabbt till platsen för att stötta medicinst, hjälpa till med att få bort den skadade riggen och dela med sig av bränsle samt segla sida vid sida under första natten.

Även de båtar som på grund av försenad start eller diverse andra bekymmer på båten inte ännu anlänt till Saint Lucia fick även de stående ovationer av arrangör och deltagare på plats. Foto: Atlantic Rally for Cruisers

Snabbast över av alla var Duncan Gladmans katamaran Malolo (ORC50) som korsade Atlanten på bara 11 dagar, 12 timmar, 12 minuter och 26 sekunder (ETA 1 december klockan 20:42 lokal tid). Svenskflaggade Zelma skar mållinjen som nummer 15, tidigt på morgonen lokal tid den 7 december.

Svenskflaggade båtar:

128. Dark 'n Stormy, Jeanneau Sun Odyssey 45.2, Jakob Klitte, Cruising
82. Ellinora, Grand Soleil 46, Mats Runström, Cruising
23. Ossiana, Moody 62 DS, Ossiana Charters, Cruising
111. Peristera, Beneteau Oceanis 473 Clipper, Linda Lindenau, Cruising
71. Salt, Dufour 520 Grand Large, Edvard Hatz, Cruising
49. Sandvita, Beneteau First 47.7, Lars Hedman, Cruising
37. Take Off, Grand Soleil 54, Jörgen Wennberg, Cruising
95. Tethys, Hallberg-Rassy 45, Erica Diklev och Patrik Edberg, Cruising
121. Zelda, Jeanneau Sun Odyssey 37, Fredrik och Sofia Södervall, Cruising
15. Zelma, ICE Yacht 52, Johan Zellman, Cruising

Svenska More Sailing deltog i år med två av sina katamaraner av modellen Excess 15; White Lotus och Tranquility. Katarina Kattis Svedjefält seglade med danska Xc 50:an Alexa. För att nämna några. Vi hoppas på en eller flera uppföljningar de kommande veckorna. Stay tuned!

Nyfiken på mer? Surfa vidare till www.worldcruising.com för nyheter, "logs" från båtarna, tracker et c.

Vad gäller Take Offs mastbrott har besättningen delat med sig av händelsen på Facebook @familysailingtakeoff (se foto nedan). I klippet längst ner anländer de till Saint Lucia. Vi lyfter på hatten!

Så här såg det ut på däck dagen efter mastbrottet. Foto: Facebook @familysailingtakeoff

Take Off anländer till Saint Lucia, dryga 6 minuter in i klippet.

Top