Statusuppdatering: Atlantic Rally for Cruisers

Söndagen den 20 november startade den 37:e upplagan av Atlantic Rally for Cruisers (ARC) från Las Palmas de Gran Canaria (Vädergudarna bjöd årets ARC-deltagare på en flygande start). Målet är som vanligt Saint Lucia - som ligger en sisådär 2700 M bort. 

Enligt trackern har 4 båtar av totalt 143 brutit. I täten ligger Duncan Gladmans katamaran Malolo (ORC50) med ETA den 2 december. Samtliga 10 båtar som seglar under svensk flagg (se lista nedan) är fortfarande med i matchen. Johan Zellmans ICE Yacht 52:a är i skrivande stund beräknad att skära mållinjen först på eftermiddagen den 6 december.

Det regnar inte precis rapporter från racet men det finns en blogg på arrangörens hemsida där båtarna kan skicka in sina statusuppdateringar. Senaste svenska kommer från Linda Lindenau som seglar med sin Beneteau Oceanis 473 Clipper Peristera tillsammans med ett gäng tjejer (fritt översatt):

"Så vitt jag vet är vi den enda båten i ARC22 med en helt kvinnlig besättning. Jag seglade ARC 2016 också, det året tror jag att vi var tre. Sedan dess har jag seglat jorden runt med olika besättningar av kvinnor. Vi är fortfarande väldigt få kvinnliga skeppare! Jag tror inte att det finns fysiska eller psykiska skillnader mellan män och kvinnor som kan förklara varför de allra flesta båtar har manliga skeppare. En förklaring är tradition och männens roll inom sjöfart genom historien. När vi tänker på en kapten tänker vi på en man. Men om nästa generation flickor växer upp och ser både kvinnliga och manliga skeppare kommer detta att förändras. Vi är sju kvinnor ombord, sex i besättningen och jag själv. Alla svenska utom en, som är från Norge. Vi har, med största sannolikhet, köpt för mycket mat. Även om jag vet att så är fallet vid varje överfart, infinner sig paniken när man börjar tänka på att vara hungrig till sjöss. Idag julpyntade vi Peristera och tog en svensk fika med glögg och pepparkakor, en älskad tradition, även i Norge. Den bör egentligen inkludera levande ljus också, men med tanke på sjön nöjde vi oss med glöggen." - Kapten Linda

Linda Lindenau deltar med sin Peristera (här i Las Palmas inför starten) som enda båt med hel kvinnobesättning. Foto: Linda Lindenau

Svenskflaggade båtar:

1. Dark 'n Stormy, Jeanneau Sun Odyssey 45.2, Jakob Klitte, Cruising
2. Ellinora, Grand Soleil 46, Mats Runström, Cruising
3. Ossiana, Moody 62 DS, Ossiana Charters, Cruising
4. Peristera, Beneteau Oceanis 473 Clipper, Linda Lindenau, Cruising
5. Salt, Dufour 520 Grand Large, Edvard Hatz, Cruising
6. Sandvita, Beneteau First 47.7, Lars Hedman, Cruising
7. Take Off, Grand Soleil 54, Jörgen Wennberg, Cruising
8. Tethys, Hallberg-Rassy 45, Erica Diklev och Patrik Edberg, Cruising
9. Zelda, Jeanneau Sun Odyssey 37, Fredrik och Sofia Södervall, Cruising
10. Zelma, ICE Yacht 52, Johan Zellman, Cruising

Svenska More Sailing deltar i år med två av sina katamaraner av modellen Excess 15; White Lotus och Tranquility.

Mer om ARC, kontinuerliga uppdateringar samt trackern hittar du via hemsidan www.worldcruising.com.

Top