Vi Laddar inför Sydney Hobart

Rolex Sydney Hobart Yacht Race, eller bara Sydney Hobart som det brukar kallas i folkmun är en havskappsegling mellan Sydney i New South Wales och Hobart på den australiensiska ön Tasmanien. Tävlingen seglades för första gången 1945 och anses vara en av de tuffaste havskappseglingarna i världen.

Regattan startar alltid annandag jul, 26:e december, i Sydney och har sin målgång i Hobart. Det 630 sjömil långa racet arrangeras av Crusing Yacht Club of Australia i sammarbete med Royal Yacht Club of Tasmania.

Den starka strömmen söderut längs Australiens västkust möter vanligtvis den årstiden kalla, kraftiga sydliga vindar, och förorsakar ofta häftig sjögång. 1998 sammanföll tävlingen med en storm, och tävlingen krävde det året sex dödsoffer. Även 2006 var det en båt som sjönk, och två som överges, men inga besättningsmedlemar förolyckades.

Sydney Hobart var egentligen tänkt att bli ett cruisingevent, initierat av Peter Luke och ett gäng kompisar som hade startat en klubb för dem som tyckte om att nöjessegla snarare än att tävla, men när en besökande brittisk officer, John Illingworth, föreslog att man skull göra det till en tävling födes tävlingen. Tävlingen arrangeras i år för 74:e gången och drar maxiyachts från hela världen.

LDV Comanche

Australiens främsta offshorepris – Tattersall’s Cup – delas ut till totalsegraren av tävlingen, baserat på båtens handikapp, däremot är det mest medialt pådrag kring vem som korsar mållinjen först och tar ”line honors”, ofta en av de nyare och större maxiyachterna.

2017 korsade Comanche mållinjen efter 1 dag, 9 timmar, 15 minuter och 24 sekunder och slog då Perpetual Loyal’s tidigare rekord på dryga 1 dag och 13 timmar. Wild Oats XI korsade mållinjen först, men fick ett tidstillägg på 1 timme på grund av sin inblandning i en ”near miss”-kollison, och har det inofficiella rekordet på 1 dag, 8 timmar, 48 minuter och 50 sekunder.

Wild Oats XI

Wild Oats har vunnit line honors hela 7 gånger (2005–2008, 2010, 2012–2014) och är den första bnåt som tagit ”trippeln”: rekordtid, line honors och totalsegern, Tattersall’s Cup. Sydney Hobart kommer i år för första gången att få se en helkvinnlig proffsbesättning!

"Resultatet kommer bero mycket på vädret" Säger Kyle Langford, besättningsmedlem på Comance "Comanche är snabbare än vad hon var förra året, vi har nya segel och har lagt ner ganska mycket tid de senaste månaderna på att testa olika inställningar pch trimkopnfigurationer" 

"Om det är lättvind har Wild Oats XI en stor fördel på grund av våtytan, så jag tror det kommer bli extremt jämnt  i slutändan då vi borde anlända till Hobart nattetid, när det typiskt är ganska lätta vindar"

Top