Veckans viralare: Ian

På veckans virallista hamnar de inlägg som lockat flest läsare. Det är ingen överraskning att Ians brutala framfart i framförallt Florida får mycket uppmärksamhet. Därefter följer en brokig skara; bärgningen av skonaren Eleonora E, Celeste of Solent stundande världsomsegling, Bärgningen av en sjunken båt och havets djup som fascinerar. Vi har lagt till en bonusnotis i form av Artemis Technologies nya, eldrivna, foilande passagerarfärja. Den förtjänar mycket mer uppmärksamhet än den fick!

1. Fruktansvärda bilder efter Ians brutala framfart

Just nu kablas mängder av material ut över världen som visar förödelsen i Florida efter den tropiska cyklonen Ian.

2. Eleonora E på torra land

Efter dryga tre månader under vatten har man nu äntligen fått upp skonaren Eleonora E på torra land. Vilket öde som väntar den olycksdrabbade replikan av Nathanael Greene Herreshoffs Westward från 1910 är i skrivande stund okänt.

3. Celeste of Solent - Att möta blicken hos en val

För en tiden sedan berättade vi att göteborgsbaserade segelbåten S/Y Celeste of Solent ändrar kurs. Nu skall båten med besättning snart lägga ut på sitt jordenruntäventyr. Här bjuder en av initiativtagarna, Sonja Blom, med sig av sin syn på äventyret.

4. Bärgning av en sjunken segelbåt

Youtubekanalen Barefoot Travels drivs av Davy och Erica. Paret presenterar sig som duon som köpte en orkanskadad katamaran med drömmen att en dag segla jorden runt. I klippet nedan får vi följa med på ett räddningsuppdrag; bärgningen av La Vita, en sjunken segelbåt.

5. Havets djup - absolut fascinerande

Det är lätt att glömma bort midnattszonen - vi visste inte ens att den kallades så - volymen vatten mellan havets solbelysta övre skikt och havsbotten som huserar jordens största ekosystem.

BONUS: Artemis Technologies nya, eldrivna, foilande passagerarfärja

Det är ingen nyhet att kappsegling driver teknikutvecklingen, men vem kunde ana att Artemis Racing skulle bli Artemis Technologies och utveckla framtidens transporter. Och det går i en rasande fart. Deras nya Artemis EF-24 Passenger Ferry skall vara i trafik redan 2024.

Top