Veckans seglare: Hugo Eklöv

Veckans seglare heter Hugo Eklöv och befinner sig just nu i Spanien för att delta i Palamos Optimist Trophy Regatta och det är han inte ensam om. Det är nämligen så mycket som 550 båtar anmälda, ska bli häftigt att följa.

Seglar: Optimist

Ålder: 13 år

Klubb: RÖSS

Det bästa med segling: Att segla ut på havet och känna frihetskänsla och lugnet runt omkring. Att tävla och känna att man lyckas med att få till starter och att ha fart i båten är härligt.

När jag inte seglar så gillar jag att: Spela och träna golf.

Förebild/idol: Jag tycker att det finns många bra seglare och coacher som jag ser upp till. Marcus Warvne i RÖSS är en av de bästa coacherna som finns enligt mig. Levi Bernhardtz, Selma Hård och Henric Wigforss är optimistseglare som har seglat optimist som jag ser upp till.

Hugo Eklöv, veckans seglare. Foto: Harald Hasselblad

Berätta lite kort om hur du började att segla:

- Min mormor och morfar satte mig i seglarskola i Gottskär när jag var sex år. Andra sommaren där fick jag min första Optimist. Jag började segla några små regattor som sedan ledde till starter på större regattor. Jag har seglat två Coming Stars rikskval och några OCR, SM och lagseglingar. 2023 kom jag med till NM i Lettland när jag fick kvala in för första gången.

Just nu är jag i Palamos i Spanien för första gången. Detta är mycket spännande. Det är en Optimist Trophy Regatta där det startar cirka 550 optimister från hela världen. Det jag ser mest fram emot är att få starta i stora startfält, bli en mycket bättre och mer erfaren optimistseglare.

Hugo Eklöv seglar i veckan Palamos Optimist Trophy Regatta. Foto: Marcus Warvne

Hur har träningen innan varit?

- Första dagen jag var här seglade jag med 8 days a week. Det är en tränare från Holland som min kompis Cornelia seglar med. Det var mycket vind, regn och vågor. Det är seglare från olika nationaliteter som är med och jag seglade med dem i sex timmar. Det var väldigt inspirerande.

- På söndagen kom coacherna Marcus och Hugo samt resten av det svenska gänget i min grupp hit. Vi har tränat i mycket vind och i väldigt lite vind, i stora och små vågor. Vi har kört race med seglare från andra länder, vilket har varit superkul. Detta gör att man träffar nya och roliga kompisar från andra länder. Jag har fått öva på mina starter och att ha fart i båten. Det är långa och tuffa, men otroligt roliga seglingspass vilket gör att jag utvecklas mera i min segling.

Hugo Eklöv, veckans seglare. SWE 4879. Foto: Harald Hasselblad

Hur ser säsongen ut i övrigt när du kommer hem till Sverige?

- Jag har seglat hela vintern hemma i RÖSS och jag kommer att fortsätta med detta. Jag kommer att åka till Winner-lägret i Danmark och deras Next Level-läger i vår. Det jag kommer att träna och fokusera på är att starterna och farten, plus att mycket annat behöver sitta innan rikskvalen i Kullavik och Malmö. Helst ska allt sitta innan rikskvalen. Sedan blir det SM och lagsegling och andra roliga tävlingar i Sverige.

Vad ser du som din styrka som seglare och vad behöver du jobba mer på?

- Min styrka är att jag är uthållig, ger mig inte och att jag vill bli bättre på det jag gör. Jag frågar alltid de som är bättre än mig hur de gör i olika situationer och försöker bilda mig en uppfattning om hur jag ska ta mig vidare. Jag måste arbeta med allt för att utvecklas. Starterna och farten är ett pågående moment.

Har du utövat några andra idrotter?

- När jag var 4-5 år spelade jag fotboll. Från jag var 2-10 år spelade jag hockey i Frölunda.

Vi tackar Hugo och önskar han lycka till på regattan som startade torsdagen den 15 februari. Tävlingen går att följa här på palamosoptimisttrophy.org.

Top