Tyfonen Faxai drar in över OS-hamnen

Ett dödsfall har rapporteras och närmare en miljon hushåll är utan ström när vindstyrkorna i tyfonen Faxai når över 200 km/h. 

Med vindar på över 120m/s är Faxai en av de starkaste Tyfonerna som nåt Tokyo på årtionden. Fler än 130 flyg har ställts in och flertalet tåglinjer är stängda på obestämd tid. 

Myndigheterna har gått ut med rekommendationer om evakuering till mer än 390.000 hushåll i Kanagawa, Shizuoka och Tokyo. Faxai har orsakat stora materiella skador i vissa områden, trots att den lämnade mindre spår efter sig än befarat. Ett tiotals hem totalförstördes i Shizuoka och bilar vändes upp och ner av de starka vindarna och minst 30 personer uppges ha dött. 

Under måndagsförmiddagen, lokal tid, hade tyfonen dragit vidare ut över havet och bort ifrån Japans kust. 

I OS-hamnen i Enoshima har vindar på över 40m/s uppmäts och en byggnad uppges ha skadats. 

Tyfon (eller Taifun; från kinesiska tai fung eller persiska طوفان tūfān) är de kraftiga stormvindar som uppträder i nordvästra Stilla havet och Östasien som är så intensiva att vinden når den varaktiga vindhastigheten/medelvinden överstiger 32,7 m/s = 118 km/h. Överlag uppmäts de allra lägsta lufttrycken hos de tropiska tyfonerna som därmed är jordklotets mest intensiva stormar. Motsvarande typer av kraftiga stormvindar är orkaner som bildas på Atlanten och cykloner vid Oceanien och Indiska oceanen.

En tyfon där medelvindhastighet överstiger 67 m/s (241 km/h) kallas Super-tyfon. Den motsvarar en kraftig kategori 4-orkan på den femgradiga Saffir–Simpson-orkanskalan.

Top