Temadag: Segling på alla breddgrader

Snart slår Båtmässan i Göteborg upp portarna och en av attraktionerna är scenprogrammet som enligt moderator Bengt Wallin har något för alla smaker. Torsdagen den 8 februari bjuds det på ett spännande program med inslag från hela världen.

Bengt Wallin är nestor inom båtmässevärlden, kajakfrälst och innehållskreatören som står bakom Båtmässans scenprogram. Programmet har en stor bredd med runt 65 programpunkter. Det kommer bjudas på allt från spännande båtfärder till forskningsprojekt kring hav och natur och dykupplevelse både på nära håll och längre bort. Programmet är dessutom kryddat med inslag om hur vi alla kan bidra till ett renar hav.

Observera att vi brutalt valt ut några programpunkter som ligger oss extra varmt om hjärtat. Däremellan ligger mängder av intressanta och spännande föredrag. Programmet i sin helhet hittar du på batmassan.se.

TORSDAGEN 8 FEBRUARI

Torsdagens tema lyder; Segling på alla breddgrader. Det kommer bjudas på allt från exotisk cruising till äventyr och kappsegling på högsta nivå. Dagen inleds med en unik filmvisning. För andra gången i Sverige visas dokumentärfilmen “The Wizard of Zenda” som handalar om en av världens största inom segling; Buddy Melges (se trailern nedan).

12:30 ”The Wizard of Zenda”

Om man kan tala om giganter inom segling så är Buddy Melges en. Under åren 1964 till 1992 vann han ett OS-guld och ett brons, två gånger blev han världsmästare i Starbåt, tre gånger världsmästare i 5.5 samt sju gånger världsmästare med isjakt. Ovanpå detta, tre gånger Årets seglare i USA, han var med i America's Cup 1992 och vann, invald i National Sailing Hall of Fame och America’s Cup Hall of Fame. Han fick smeknamnet “The Wizard of Zenda”.

Anne Peterson, som har producerat filmen, kommer introducera densamma. Anne har i över 25 år varit ”nyhetsankare” i amerikansk TV. Hon har också varit en “livslång” vän med Buddy och hans familj och kommer kort berätta om varför filmen har gjorts. Anne är svensk-amerikan och talar svenska. Filmen är på engelska.

Möjligheten att Båtmässan kan visa filmen är tack vare samarbetet med Svenska Seglarförbundets Historiska utskott.

15:00 Som att segla Ocean Race – men mycket bekvämare

Hur är det 32 meter över havet med 490kvm segel uppe surfandes i 14 knop på Atlantens höga vågor? Att segla med Celeste of Solent, en 65-fotare racer, är en stor upplevelse. Här kan alla vara med och känna kraften i en riktig havskappseglare. Celeste är Code 0-klassad vilket betyder att hon är godkänd för alla hav med gäster ombord, jorden runt. Hon har all tänkbar säkerhets-, och navigationsutrustning ombord, allt för att kunna utnyttja båtens fulla potential. Just nu kan man hänga med Celeste of Solent dit kompassen pekar. I detta inslag på Båtmässans scen tar Johan Billström med oss till några av de fantastiska platser Celeste tar sina besättningar under 2024.

Celeste of Solent på Conception Island, Bahamas. Foto: Facebook @Farr65r S/Y Celeste of Solent

16:00 Segla med båtar du drömt om att segla med

Föreställ dig att du ger dig ut på en maritim resa ombord på en majestätisk 54 meter lång yacht och njuter av livet tillsammans med en grupp andra äventyrare. Detta flytande paradis erbjuder inte bara spänningen i att utforska utan ger också komfort och lyx som påminner om ett boutiquehotell. Njut av bekvämligheten med en ordentlig säng och badrum, tillsammans med en dedikerad besättning, inklusive en privat kock, vilket gör din resa till en mycket mer oförglömlig upplevelse. Med sina tre båtar, RHEA, CHRONOS (se klippet nedan) och KAIROS, erbjuder Sailing-Classics unika seglingsäventyr med stil, i Karibien, Medelhavet eller däremellan.

16:45 Klubben som byter namn var fjärde år

Sedan 1990 har det som nu heter Paris-klubben varit en verksamhet inom GKSS. Syftet med klubben är att stötte lovande seglare inom GKSS som satsar på OS-deltagande. Redan nu vet vi att minst två GKSS seglare kommer delta i sommar OS i Frankrike; Lovisa Karlsson (seglar 470 med Anton Dahlberg) och Rebecca Netzler (seglar 49Fx med Vilma Bobeck). I detta inslag på Båtmässans scen får vi höra mer om Paris-klubben (som efter sommar OS 2024 byter namn till Los Angeles-klubben) och hur uppladdningen inför sommarens seglingar på vattnen i Marseille går.

17:30 Klassisk segling i hela världen med Grayhound

Klassisk segling. Vad är det egentligen? Hur är det att segla utan elektiska vinschar och hydraulik? Finns det toaletter? Hur lagas maten? Kan man segla i hela världen med ett träskepp? När Båtmässan pågår har den tremastade Grayhound precis korsat Atlanten och besättningen har gjort sig hemmastadda på Tobago. I april seglar Grayhound tillbaka över Atlanten med kursen inställd på Azorerna och så småningom hem till Storbritannien igen. Under detta inslag på Båtmässans scen berättar Emelie Hedlund, Oskar Heijl och Karolina Jonason mer. Via länk beger vi oss till Västindien och träffar Wille Christiani med crew.

Mer om Grayhounds spännande historia hittar du i notisen Från cirkus till hållbara transporter.

Grayhound i sitt esse. Foto: Wille Christiani / Grayhound Ventures

18:30 Kors vad det vimlar av segel, är det världsmästerskap?

Javisst är det världsmästerskap som väntar. Och detta i Varberg, båtarna som seglar utanför Varberg är av typen 505. Den 1-10 augusti 2024 samlas seglare från hela världen (troligen närmare 100 besättningar) för att göra upp om vem som är bäst i värden på att segla 505, men också för att träffas och ha kul tillsammans.

Båtmässan har sedan många år haft ett samarbete med Svenska 505 Förbundet, bl a erbjudit hugade möjlighet att låna en 505. Därför är det extra kul att Per-Eric Törnström från förbundet tillsammans med HP Hylander (Seglingsledare på VM), Olof Bengtsson (Tävlingsledare) samt Tomas Franzén (Svenska 505-förbundet) kommer till Båtmässans scen och ger oss en försmak av ett av sommarens största seglingsevent i Sverige – 505 Worlds Varbergs 2024.

Fjolårets VM arrangerades av St. Francis Yacht Club på San Francisco Bay. Foto: Christophe Favreau

Top