Te Aihe kapsejsar igen!

Emirates Team New Zealand kapsejsade i lördags för andra gången med sin AC75:a Te Aihe när de var ute och tränade hårdvind på Tamaki Strait, utanför Waihekes södra kust.  

Förhållanden var tuffare än det man kommer att tävla i under America's Cup, med en medelvind på 19 knop och byar på 25 knop uppmätta vid väderstationen Passage Rock, så troligen blåste det ännu mer där Te Aihe tränade.

Kapsejsningen skedde tidigt på morgonen, cirka 9.00 lokal tid, efter att laget sjösatt i grynignen för sitt morgonpass, på det som heter banområde E i America's Cups seglingsföreskrifter. Orsaken till kapsejsningen ska enligt besättningen ha varit en "high-speed plough" på en undanvind. 

Väderprognosen förutspådde vindar som var i det övre registret för vad en AC75:a ska klara, och enligt Grant Dalton, VD för ETNZ så ville man "testa gränserna" för vade en AC75:a klarar innan man sjösätter sin andra båt. 

Båten rätades snabbt upp och bogserades in till Auckland och man hade enligt uppgift fortsatt träna om det inte var för att styrpidestalen skadats i incidenten. 

Emirates Team Zew Zealand är det enda laget som offentligt medgivit att man har kapsejsat två gånger (man kapsejsade också i december 2019)

Top