Så fungerar klassreglerna för AC75

Hur fungerar det egentligen med klassreglerna för den nya AC75 och varför har Emirates Team NZL valt att lätta på reglerna? Det svarar Dan Bernasconi på.

Förra omgången av America´s Cup var klassreglerna för AC50 väldigt strikta. Det fanns inte mycket att spela på för ingenjörerna utan båtarna var väldigt lika. Vilket i sin tur gör att racingen blir tight och fartskillnaden inte så hög vilket skapar spännande seglingar.

Emirates Team NZL gjorde allt i sin makt för att hitta de där små detaljerna som kan göra skillnad och lyckades faktiskt bygga en snabbare båt kände dem att det var dags att göra nånting nytt och släppa på reglerna inför nästa race, alltså kommande cup 2021.

Dan Bernasconi från Emirates Team NZL berättar att det är en stor risk att lätta så pass mycket på klassreglerna men samtidigt oerhört spännande för ingenjörerna som jobbar med designen. Varje teams båt blir individuell och det är lätt att kunna se skillnad vilket också blir kul för publiken. Än så länge har det gått helt enligt plan berättar Bernasconi i videon nedan för att varje AC75 som sjösatts har varit unik i skrovformen.

America´s Cup har alltid handlat mycket om designarbetet och ingenjörerna har spelat stor roll i utvecklingen. Det ska bli spännande att se vem som har gjort rätt och fel nästa år.

Top