Rapport från paradiset

Just nu pågår bucketlistregattan för alla F18-älskare St. Barth Cata Cup. Två svenska lag är på plats; Peter Busck/Rasmus Rosengren och Fredrik Karlsson/Niklas Nordblom (stärkta av Henki och Micke som i väntan på eventuella skador ägnar sig åt annan vattensport).

Den enes död den andres bröd. Så inleder tävlingsorganisationen senaste rapporten från St. Barth Cata Cup. Sammanfattningsvis har förhållandena varit utmanande. Mer eller mindre akrobatiska trick har stått på seglarmenyn så här långt och alla som kapsejsat en F18 i bralliga förhållanden vet vad det kostar.

Här bjuder Peter på en rapport som finns att läsa i sin helhet facebookgruppen @F18 seglarkompisar. Missa inte klippet längst ner för att verligen förstå vad Peter skriver om. Första rapporten hittar du här: Svenska F18-seglare på St. Barth för magiska Cata Cup.

"Intensiva dagar St Barth! Igår äntligen racedags. Färdigmeckat! Vi började med en fin start längst upp i lovart med kontroll på fältet, kändes kanon. Två minuter senare gick fockfallet, tog några minuter att reda upp. I samband med det lossnade även preventertampen till peket. Gick att köra undanvind ett tag men till slut gav peket upp. Bara att åka in och montera nytt peke. Något vi tränat på och och löser rätt snabbt. Fredrik&Niklas med strax utanför topp 10.

På eftermiddagen blev det race runt hela ön. Bra tryck i vinden och grymma vågor på utsidan. En halvvind som inte är att leka med! Vi är bra med igen men först lossar hängpinnen och efter lite karuselli utanför båten klarar vi oss ifrån att vurpa. Nästa strul blir sen att gajen är lite felträdd efter vårt pekemeck. Vi tappar lite båtar där men framförallt mycket distans. Några sämre slag av undertecknad gör att vi tappar några båtar på slutet. Dags för segelskola i hur man slår!

St. Barth Cata Cup. Foto: Pierrick Contin

Idag ännu mer tryck i vinden och det blev bara ett race. 17 DNF och det var stor efterfrågan på allehanda reservdelar på beachen. Vi kom in som 15 och Fredrik&Niklas strax bakom efter att vurpat lite. De flesta var väldigt nöjda med att inte segla mer idag! Det blåser mycket men framförallt är det sjön som är den största utmaningen. Kul med ett race där inget gick sönder eller strulade för vår del! Skall man åka hit är det bra att ladda med lite reservdelar, det går åt!

Den stora snackisen är hurvida en del båtar mäter in eller inte. Ligger en protest på fjolårsvinnarna om att de saknar korrektionsvikter. Även en del snack om utbytt material som inte stämmer med mätbrev. Lite upprörda diskussioner, protesten skall tydligen diskuteras av internationella seglarförbundets regelgrupp. Fortsättning följer!

På båtsidan är det mycket akkurror följt av scorpions. Bara typ 2-3 stycken C2. Därefter lite spritt med cirrus, edge och nacra. Som vanligt rätt blandat vad som går bäst. MEN, hård segling o s v, men regatta har så mycket mer. Fantastisk miljö, kul folk och underbart klimat. Lite pricy om man inte aktar sig, men annars helt grymt. När man tröttnat på F18 går det bra att köra wingfoil också! Till sist kan man konstatera att bilparkeringen på Eden Rock har chanserat, nästan kaos på parkeringen. Nya tag imorgon!"

Saint Barth CataCup 2023, Prix Eden Rock Villa Rental from St Barth Cata Cup on Vimeo.

Top