Nykomlingar som veteraner gör upp om ungdomsguldet i matchracing

September 2017 kommer gå till historien som den svenska matchracingens guldmånad. Under tre veckor hålls tre olika svenska mästerskap på rad, och i helgen är det ungdomarna som står på tur.


I startfältet ser vi många välkända namn. Matchracingsonen Måns Holmberg ställer upp med ett mixat team, Victor Abenius som så sent som förra helgen tog SM-guld i öppna Matchrace-SM ställer upp för sista gången, och forna finska OS-hoppet Niki Blässar gör debut som matchracingrorsman. 

Alla ovan nämnda seglare gör sitt sista, eller närmar sig sitt sista Ungdoms-SM, men av den yngre skaran seglare är det många som debuterar inom matchracingen. Såväl Otto Berg som Carl Eskilstorp och Karolina Landmark saknar ranking och tar nu första steget från fleetracing till matchracing. Se hela listan på deltagarna på www.svensksegling.se eller besök Facebooksidan för Ungdoms-SM för att läsa presentationer av deltagarna. 

Det är Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb som bjuder in tolv lag där alla är 23 år eller yngre. I och med att så många av de startande är nya i matchracingvärlden finns två mycket meriterande coacher på plats; Karin Knigge (fd. Almqvist) och Kim Kling. Karin seglar till vardags med Team Anna, inte bara Sveriges utan även världens bästa damlag. Kim Kling tog SM-brons förra helgen och har agerat rorsman åt sitt lag Caprice Match Racing Team sen 2013. Läs mer om coacherna på www.svensksegling.se.

Utöver coacherna finns även Kims lagkamrat Klara Ekdahl på plats som expertkommentator tillsammans med Alexander Abenius. Ikväll samlas lagen för briefing med Karin Knigge, invägning och pepp inför morgondagen. Enligt SMHI ska helgens väder vara relativt stilla med vindar på i snitt 1-4 m/s och byar på uppåt 7 m/s. Vi önskar alla lagen ett stort lycka till!

Top