NU ÄR DET VÅR OCH SNART SJÖSÄTTNING - HÄR FÅR DU SE KLASSIKER PÅ VÄG I SJÖN MELLAN 1901 OCH 2014

Ska vi gissa att isarna ligger i fler än hälften av landets småbåtshamnar? Samtidigt är det bara veckor kvar till det är sjösättningsdags för de första båtarna. I väntan på den lyckliga tilldragelsen bjuder vi med tack till digitalt museum på en kavalkad landet runt med sjösättningar åren 1901 till 2014: Tullgarn, Grötö, Linköping, Uppsala, Mälarvarvet och mer sentida Gäddviken.De klassiska linjerna känns igen och en del båtar seglar nog än, men omgivningarna har förändrats. Linköpings stads vedupplag tog nog slut för ett tag sedan.

En båt som sticker ut är fenkölsracern med delat lateralplan som sjösätts i Fyrisån 1929 (första bilden ovan). Wow! Vi trodde fenkölsracern så gott som dog ut med R-regeln och skärgårdskryssareregeln 1907 och 1908 och att fenkölsbåtar inte återuppstod förrän långt senare.

Bilden från Tullgarn visar Prins Gustaf Adolfs (sedermera kung Gustaf VI Adolf) och greve Göran Posses hembygge Sif som nu finns i Sjöhistoriska Museets samlingar. Fotografiiet vid Tullgarns brygga är taget av prinsens mamma Drottning Victoria. Sif är ombesjungen av Evert Taube i Utövisan: Vi löpte in i Utö hamn på natten klockan tolv emellan Mejt och Sif vi fällde ankar…

Är det förresten någon som vet något om Svanhilds vidare öden? Det verkar ha varit en mäktigt stor rackare. Svanhilds konstruktör Axel Nygren är känd för Alca och Galatea, som båda seglar än i dag.

Samma år sjösattes på Mälarvarvet Zaza konstruerad av Hugo Schubert.

I Linköping pågår 1920 vårarbete mastat och klart på land. Stadens vedupplag i bakgrunden.

En segelbåt sjösätts på Grötö våren 1909. Lysekil i bakgrunden.

En okänd båt och fotograf på okänd plats från Sjöhistoriskas arkiv. Vi gissar på Holms Yachtvarv i Gamleby. Konstruktör Erik Salander

Ett par bilder är från Segelsällskapet Gäddvikens sjösättning 2014.

TEXT OLLE APPELBERG

Top