KSSS & GKSS till final i Sailing Champions League

KSSS och GKSS är klara för final i Sailing Champions League. Det står klart sedan på söndagen då KSSS slutade på en total fjärde plats och GKSS på en tionde plats i kvalet som seglades utanför Berlin.

Seglingarna avgjordes på Großer Wannsee, som är en bukt i floden Havel i Berlins västra utkant. 18 besättningar från klubbar runt om i Europa var framför allt ute efter att vara topp-13 och därmed kvalificerade för finalen av Sailing Champions League som avgörs i juli 2023. I kvalet i Berlin segrade Åländska Segelsällskapet.

– Det har varit väldigt hög och jämn nivå här. Alla lagen är bra och vi har tävlat på fina vatten, säger KSSS rorsman Patrik Forsgren och fortsätter:

– Det var faktiskt inte helt olikt hemma på Baggensfjärden i Saltsjöbaden, med stora skift i tryck och riktning.

GKSS. Foto: Adam Burdylo

Patrik Forsgren är mest känd som en av Sveriges mest meriterade havskappseglare med många EM- och VM-medaljer och så sent som 2022 utsågs han till Årets Havskappseglare av Svenska Havskappseglingsförbundet. Men i Sailing Champions League har han tydligt visat att han också behärskar korta sprintrace på en insjö mot europeiska topp-besättningar.

– Jag har väl ett rykte om mig att vara havskappseglare. Men ser jag till hur mycket jag tävlar på bana jämfört med havet så är det nog 80/20, säger Patrik.

I KSSS besättning ingick förutom Patrik även Thomas Movin, Emil Forsgren och Måns Holmberg. Men om det blir just denna besättning som kommer att representera KSSS i finalen är inte spikat ännu.

– Nej, det vet vi inte. Men vi hoppas såklart, säger Patrik.

GKSS slutade på en 10:e plats och blev därmed bland de 13 lag som går vidare till final. För GKSS seglade Henrik Ottosson, Oscar Engström, Rasmus Alnebeck och Otto Hamel.

I årets Sailing Champions League återstår ett kval av totalt tre innan det är dags för final i tyska Travemünde 22-25 juli. Det sista kvalet avgörs i polska Sopot 15-18 juni – dock utan någon svensk besättning.

I finalen får KSSS och GKSS sällskap av Åmålsviken som även de kom på fjärde plats i sitt kval som avgjordes i Vilamoura för en vecka sedan.

Top