Kan man kasta loss trots liten budget?

Kan man kasta loss trots liten budget? Vi tycker det. Du har precis avslutat en utbildning eller projekt och vet inte riktigt vad framtiden har att bjuda på. Du står till arbetsmarknadens förfogande, funderar på att söka jobb, oooooooops, eller kanske kasta loss. De där tillfällena i livet växer inte på träd och det går att uppleva världen trots begränsad budget.

Game plan

Köp en begagnad båt på 25-30 fot, ovärdeliga lärdomar och erfarenheter för resten av livet är inkluderat i priset.

Du kanske bekymrar dig för att inte ha tillräckligt på fötterna för en jordenruntseglats? Havet kan vara rätt utmanande och det skall inte underskattas. Varför inte dra ner till Medelhavet för att kombinera segling med jobb en tid, en tuff men också lärorik skola utan att göra hål i plånboken. Kanske någon förälder suktar efter sitt livs äventyr? Tillsammans kan ni skapa minnen för livet. Transportsegla båten söderut längs med Europas västkust eller gå genom kanalsystemen? Dra båten på släp till någon exotisk plats eller cruisa längs med Sveriges eller Norges kust för att inte nämna Finlands skärgård?

Att rätta mun efter matsäcken är inget att skämmas för. Se det som en kul utmaning. Själv spenderade jag tre somrar i Medelhavet när jag var mellan 14-17 år. Jag seglade min egenbyggda 24-fotare, tog jobb här och där, gjorde det mesta från att tvätta och putsa båtar till att kappsegla. Inkomsten var liten till obefintlig men dagarna några av de lyckligaste i mitt liv. Vänner för livet fick jag också.

Förslag på båtar som kan göra jobbet:

Albin Vega 
Albin Cumulus 
IW 31
any of the MAXI from 77 up 
Shipman 28 

Det finns många gamla båtar till salu. Var inte rädd att välja en som behöver kärlek. De ovan nämna är generellt välbyggda och inom räckhåll för mindre än 100kkr. Om du tar väl hand om båten är det inte omöjligt att du får tillbaka hela köpesumman vid försäljning. Lycka till!

Text: Danny Inkyov

I klippet nedan bjuder Gustav bakom youtubekanalen Sailing Malou på sina erfarenheter.

Minsta möjliga budget för jordenruntseglats:

Top