Jules Vernes Trophy blir ett matchrace

Vädergudarna verkar ha skapat den perfekta globala stormen, det blir ett episkt matchrace runt jorden i foilande 100-fots trimaraner... Både Sodebo och Gitana har startat sin jakt på rekordet.

Igår lämnade både Sodebo och Gitana Team sina baser i Lorient för att bege sig mot den officiella startlinjen utanför Lizard Point. 

Gitanas Ultimetrimaran Maxi Edmond de Rothschild skeppas av de franska seglingslegenderna Charles Caudrelier och Franck Cammas, och ombord på Sodebo 3 är det Thomas Coville som är kapten. 

Gitana startade korsade startlinjen 03.26 i 18 knops vind och tre meter höga vågor med full stor och J3, bara en halvtimme efter Sodebo. 

Ombord på Edmond de Rothschild seglar, förutom Caudrelier och Cammas, Morgan Lagravière, Erwan Israël, Yann Riou (media man), och David Boileau.

Coville har med sig Francois Duguet, Sam Goodchild (GBR), Corentin Horeau, Francois Morvan, Thomas Rouxel, Matthieu Vandame och Martin Keruzore (media man) på Sodebo

För att slå rekordet måste besättningarna vara tillbaka tidigt på morgonen den 5e januari

Om Jules Verne Trophy 
Jules Verne Trophy är ett havskappseglingpris som tilldelas den besättning som lyckas slå det stående rekordet runt jorden. Enligt reglerna finns det inga begränsningar när det kommer till varken antal besättningsmedlemmar eller storlek på båt.

Starten och mållinjen definieras av en imaginär linje som går mellan fyren Créac’h på ön Ouessant som ligger utanför Bretagne i Frankrike och Lizard Lighthouse en fyr som står på Lizard Point i Cornwall, England. Båtarna måste passera Godahoppsudden, Leeuwin och Kaphorn om styrbord.

Namnet på priset är en referens till boken ”Jorden Runt på 80 Dagar”, skriven av Jules Verne, som handlar om äventyraren Phileas Fogg som reser runt jorden på under 80 dagar och priset delades initialt ut till den båt som först seglade runt jorden på under 80 dagar.

Den förste att lyckas var Bruno Peyron som 1993 tog sig runt jorden på 79 dagar, 6 timmar, 15 minuter och 56 sekunder och den som tilldelas priset har kvar det till någon slår hens rekord.

Det nuvarande rekordet sattes av Francis Joyon 2017, som seglade runt jorden på 40 dagar, 23 timmar, 30 minuter och 30 sekunder ombord på maxitrimaranen IDEC Sport, men vi får se hur länge han får behålla trofén. 
 

Top