Jimmy Hellberg om Robline Solo Challenge - och mycket annat

Jimmy Hellberg är en profil i seglarsverige med bland annat två segrar i Gotland Runt på meritlistan. Numera seglar han mestadels shorthanded med sin båt PAC-MAN. Här får vi en pratstund med Jimmy som precis har seglat Robline Solo Challenge.


Du kom på en 17e plats i Robline Solo Challenge. Hur går tankarna såhär två dagar efter racet?

-Det var lite av ett kalkonresultat. Det kändes konstigt, jag borde ha kommit bättre men jag gjorde i och för sig två stora tabbar under racet. Målet är alltid att komma på pallen och jag brukar vara däromkring men ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig. Det var väldigt stökigt med 15 m/s och färska byar med stora vindvrid. Det största misstaget gjorde jag i en nedtagning. Jag kom in för barbord i en rundning och så kom det ett par styrbordsbåtar som jag var tvungen att väja för. Då kommer vattenbalansen på fel sida och där tappade jag en del tid. Det kändes som jag seglade rätt väg men lite för långsamt.

Hur kändes din båt, PAC-MAN?

-Den är fantastiskt, jag kan inte skylla på båten. Hela undanvinden körde jag med nylon uppe vilket många inte gjorde. Det är därför resultatet känns lite konstigt för att jag seglade nästan dubbelt så fort som många andra på undanvinden. Jag hade nästan 30 minuter upp till första båt och jag måste kontrollräkna resultatet för att det känns orimligt. Men jag vet inte.

Robline Solo Challenge arrangerades för sjätte året i rad. Hur har utvecklingen varit?

-Just i år arrangerade inte jag tävlingen utan det var Per Svanberg, Peter Skoglund och Per Öberg men konceptet är detsamma. Utvecklingen har varit upp och ner, de åren som man marknadsför mycket kommer det mycket deltagare. I år gjorde Per, Per och Peter ett jättebra jobb men tyvärr krockade tävlingen med kräftköret som också är i Sandhamn. Då var de tvungna att sätta ett tak på 60 båtar. Annars tror jag att vi hade kunnat vara över 80 båtar.

Vad har du för tips till seglare som vill komma tävla i shorthanded?

-Väldigt svår fråga. Många har problem att få ihop gastar. Om man ska köra en tävling med full besättning så vill jag att vi ska träna några gånger innan. Men det är väldigt svårt att få till med olika schemat. Men sedan det är väldigt många som är ute och semesterseglar med familjen och då blir det ofta att man i princip seglar sin båt shorthanded. Då är steget inte så långt därifrån till att faktiskt kappsegla. Då kan man dessutom träna medan man semesterseglar. Så tipset är egentligen att våga ta steget. Sen är det ju så att, eftersom alla är solo ombord så tar man extremt mycket hänsyn till varandra. Vi har aldrig haft en protestförhandling till exempel. Man måste också komma ihåg att man måste skruva ner nivån rejält när man bara är en person ombord. 80% av deltagarna vågar inte sätta spinnakern i över 8 m/s så att man är i ganska gott sällskap som ny.

Du är en av få som lyckas kombinera jobb med segling på väldigt hög nivå. Hur lyckas man med det?

-Det finns alltid elitmotionärer i alla sporter. Det finns till exempel jätteduktiga cyklister i 45-års åldern som cyklar Vätternrundan bara 30 minuter långsammare än proffsen. Jag tror bara att jag lägger lite mer tid än andra gör. Det finns inget hokus-pokus utan jag brinner för det och tycker att det är kul. Då lägger man mycket tid på det. Jag seglar alla helger och någon dag i veckan dessutom.

Glöm inte att kolla in Jimmys hemsida om shorthanded-segling: no-crew.se.

Resultat från Robline Solo Challenge 2017: no-crew.se/resultat.

Top