Intervju: Otto Hamel - Gasten som alltid ler

Vi har pratat med Otto Hamel som just nu är Sveriges bästa 49er gast. Otto har några år på nacken inom 49er segling och än idag möts man av det där stora leendet på hamnplan och hans underbara personlighet strålar. 


Vi är nyfikna på hur det ser ut i hans seglingskarriär idag och har därför frågat lite blandat kring hur säsongen varit och vad som kommer härnäst. Vi bjuds även på lite tips inför segling i kyla. 

Hur har din säsong varit än så länge? 

Det har varit en ganska utdragen säsong då vi började tidigt i februari i Càdiz och hade sen en liten period av paus från segling tillsammans i 49ern (med rorsman Fritiof Hedström). Vi la i en högre växel i juli som verkligen har gett en brant utvecklingskurva uppåt.

Efter VM i slutet på augusti har vi också haft otroligt bra träning tillsammans med de andra svenska 49er-seglarna. Jätteroligt med intensiv och bra träning på hemmaplan. Det är otroligt värdefullt nu när det är mindre än ett år kvar till ISAF VM i Århus (augusti) där de första nationsplatserna delas ut till OS 2020. 

hedström hamel sailing team

Fotograf: Privat 

Du seglar nu med Fritiof Hedström som tidigare i år var på Bermuda och representerade Youth America´s Cup. Är det nånting i den satsningen som ni båda tar med er till 49er seglingen idag? 


Innan Fritiof åkte diskuterade vi för- och nackdelar för att få en övergripande blick på vad de innebar att han skulle försvinna i nästan mitten av säsongen.

Vi kom fram till att han nästan självklart skulle åka och det är vi glada för idag. Fritiof fick möjligheten att både vara med i det stora teamet som praktikant skulle man kunna säga och sen som vi alla vet Youth teamet. Han fick en stor inblick i hur proffesionellt stora team jobbar med motgångar och skapar kreativa lösningar på problem.

Arbetet de gjorde där gav även perspektiv på hur man kan sätta upp en plan och prioritera på ett annat sätt än vi sett tidigare. Det var spännande att höra hur man arbetar i stora team med olika reaktioner på saker och ting. Hur stor påverkan en person kan ha och hur man tacklar det. 

Det bästa är kanske energin Fritiof kom hem med vilket jag tror gav oss otroligt mycket när det kommer till träningen. Efter att ha seglat mycket andra båtar och sen komma tillbaka till 49ern och ha insett att det verkligen är den typ av segling man vill göra är en stor fördel för oss båda.

  

Tack vare den energi och sug efter 49er segling har vi kunnat lägga otroligt mycket träning tillsammans och utvecklats åt den riktning vi vill. Jättekul! Så jag är otroligt glad att han fick den möjligheten som gett oss båda väldigt mycket.

hedström hamel sailing team

Fotograf: Erik Lindsten

Ni är vikingar och seglar fortfarande i Sverige, vad är dina bästa tips till att klara av kylan? 

Steg 1: Har man is på båten när man ska börja segla är det bäst att ta bort den innan sjösättning, blir otroligt mycket lättare att segla då.

Steg 2: Håll dig varm. När man börjar frysa blir det svårare att koncentrera sig och träna effektivt. Däremot tycker jag inte man ska klä på sig för mycket kläder och jättemånga lager utan hellre öka tempot på passet och bli svettig. För mycket kläder gör det så svårt att röra sig.

Steg 3: Se till att segla på ett ställe där du kan byta om inomhus och om du har riktigt tur ha en bastu som är påslagen när du kommer in. 

Steg 4: Om det tidigare stegen inte fungerar är faktiskt vattnet varmare än luften så det fungerar också att ta ett dopp och sen snabbt upp igång igen.

Steg 5: Känns det tungt att behöva hoppa ner i vattnet och du tvekar på mitt tips kan jag lova att det fungerar, testade nämligen häromdagen och blev varmare och kunde segla en stund till. Helt klart värt det. 

hedström hamel sailing team

Vad ser du mest framemot med säsongen 2018? 


Vi kommer inte ha så många fokus tjuvar utan kunna segla väldigt intensivt hela vägen fram till VM i Augusti där målet är solklart - Ta en nationsplats till Sverige. För att senare bara kunna fokusera på OS som är det stora målet och kunna lägga allt krut på det än att fortsätta jaga plats. 

Vi skulle även vilja åka på Världscupen i Tokyo och testsegla på OS-vattnet vilket skulle både vara lärorikt och inspirerande. Vi har dessutom ett SM att försvara så vi har helt enkelt mycket att se fram emot! 

hedström hamel sailing team

Fotograf: Niklas Axhede. Fr. Vänster: Fritiof Hedström, Otto Hamel.

Stort tack Otto och vi önskar dig all lycka! För att följa Otto mer noggrant gör man de enklast på Hedström Hamel Sailing Team.

Top