Hobiecatäventyr i ett av världens mest fruktade vatten

Den 7 februari 2003 skrev brasilianaren Roberto Pandiani och sydafrikanen Duncan Ross historia efter att ha korsat Draksundet med Hobiecaten Satelllite. Överfarten tog duon 82 timmar att genomföra.

Drakesundet, eller Drakes sund som det också kallas, är vattnet som skiljer Eldslandet vid Sydamerikas sydspets från Antarktiska halvön, Västantarktis, och samtidigt förenar Atlanten med Stilla havet. Det 900 km breda sundet är ökänt för skönongslösa stormar, enorma och oförutsägbara vågor, isberg och kyla som genom årens lopp skördat många offer.

Duncans anteckningar i loggboken den 13 februari med titeln "Eyes Wide Shut" sammanfattar den omvälvande upplevelsen på ett bra sätt (fritt översatt): "Jag hade aldrig kunnat föreställa mig, gissat eller drömt om den här platsens prakt. Vi befinner oss i en labyrint av öar, berg och glaciärer. Min kropp värker och mina händerna är stela men mitt hjärta är fyllt av känslor. Vi har seglat till den frusna kontinenten med en liten katamaran. Nu är vi i Antarktis."

Efter att "Satellite" i sällskap av stödfartyget anlände till Melchior Archipelago utforskades Gerlachesundet med omgivningar innan man återvände till Ushuaia. Total tog expeditionen tur och retur 42 dagar.

Upplev äventyret via klippet nedan. Filmkvaliteten är inte den bästa men med tanke på innehållet är det förlåtet.

Top