FLER ÄN 30 HUNDRAÅRIGA BÅTAR I KAPPSEGLINGAR MED VÄRLDSREKORDFÖRSÖK PÅ MÄLAREN

Nu är det fler än 30 hundraåriga båtar som flaggat upp eller anmält sitt deltagande i Hundraåringarnas Regatta i Mariefred den 25-28 juli. Där gäller det inte bara att vinna (eller kanske ta linehonorspriset SEARCH Classic Yacht Challenge). Det gäller också att tillsammans sätta världsrekord i antal hundraåringar som tävlar i en regatta.


Förra året var det 16 hundraåringar som ställde upp och 11 som fullföljde racen i St Tropez. Det är det rekordet som Mariefreds Båtklubb och ett flertal organisationer för klassiska båtar satt sig i sinnet att slå med rejäl marginal.

Senast anmälda hundraåring är hemmabåten Mazurka från Mariefred, en stor 75 kvm skärgårdskryssare från 1906 designad av Albert Andersson som var en av sin tids främsta konstruktörer. Mazurka mäter LÖA 13,7 m och har ett deplacement på 6 ton. Segelytan är 75 kvm och vad vi kan se tillhör hon de skärgårdskryssare som för nära 100 år sedan bytte från gaffel till bermudarigg. Mazurka byggdes från början efter kubregeln och gaffelriggen gav henne en segelyta på nära 80 kvm.

Mazurka ägs av Urban och My Leijerstedt Klang som under nästan 20 år lagt ner mycket arbete på en nästan total renovering av den nu magnifika båten.

Arrangörerna vill skapa en regatta med proffsig men lättsam segling, där båtarna inte bara är ögongodis vid kaj utan publiken får se snabba båtar i aktion. Bland hundraåringarna finns två fenkölsracers med frihängande roder, båtar som var långt före sin tid och sedan försvann från kappseglingarna genom att R-regeln och skärgårdskryssarregeln infördes 1906 och 1907.

Regattan lockar förutom ett stort internationellt medieintresse också yngre båtar. De kappseglar om ungdomsbucklan för 60-99 åringar och knattepokalen för dem som inte fyllt 60.

Anmälan till Mariefreds Båtklubb.

OLLE APPELBERG

Top